Sparer på kontoret for å bruke mer i sporet

– Vi gjør om på organisasjonen for å levere bedre. Vi skal spare på kontoret for å bruke mer penger i sporet. Vi samler ansvaret for å levere bedre på punktlighet og setter digitaliseringen i førersetet, sier konsernsjef i Bane NOR Gorm Frimannslund.
Tar grep for å møte kundebehovet
Mange banestrekninger er fornyet de siste årene, men tett togtrafikk gir høy slitasje. Mange jernbaneanlegg har nådd slutten av levetiden og derfor øker behovet for vedlikehold.
– Alle tog i Norge kjører på en kombinasjon av ny og gammel infrastruktur. Spørsmålet er derfor ikke om vi skal bygge nytt eller vedlikeholde det gamle, vi gjør begge deler. Den store satsingen på jernbanen er viktig, men det kreves likevel mer for å ivareta kundenes behov. Derfor tar vi nå grep for å frigjøre mer penger til vedlikehold og bli mer effektive i drift og bygging av jernbane, sier Gorm Frimannslund.
Dette er grepene Bane NOR tar
– Det er avgjørende at kundene får en punktlig og forutsigbar jernbane også mens vi bygger ut og moderniserer. For å lykkes med fastlands-Norges største digitaliseringsprosjekt ERTMS, er det nødvendig å slå sammen alle deler av driftsapparatet og hoveddelen av teknologimiljøene til én divisjon. Hittil har vi hatt for mange ulike kompetansemiljøer og komplekse grensesnitt mellom avdelingene våre, sier Gorm Frimannslund.
Effektivisering
- Bane NOR frigjør en halv milliard kroner årlig fra 2023 ved blant annet å gjøre store innsparinger på administrativ kontordrift.
- Tidligere har Bane NOR skilt ut utføring av drift og vedlikehold til Spordrift AS. Selskapet skal delta i konkurranseutsettingen av banestrekningene som starter i 2021.
- I tillegg er antall togledersentraler redusert fra åtte til fire og skal ned til tre.
Omorganisering fra 1. juni
- Bane NOR gjennomfører en større omorganisering av statsforetaket. Rundt tre tusen medarbeidere blir omfattet av endringene.
- Alt ansvar for driften av jernbanestrekningene samles i samme lederlinje: Trafikkstyring, banestrekninger og teknologi slås sammen. Det innebærer et tydeligere ansvar for å levere punktlighet, men er også et stort grep for å ta digitalisering et steg videre.
- Digitalisering blir førende for driftsapparatet i den nye organiseringen.
------------------------------------------------------------------
Fakta om Bane NORs nye organisasjon
Etter at ny organisering trer i kraft 1. juni vil Bane NOR ha fire divisjoner: Utbygging, Drift og teknologi, Kunde og marked og Eiendom, mot dagens fem. Det helhetlige ansvaret for driften samles i Drift og teknologi som vil få ansvaret for dagens jernbaneinfrastruktur, trafikkstyringen, ERTMS-programmet, jernbanetekniske fag, administrativ IKT og kjøreveis-IKT.
Utbygging: Byggherrerollen rendyrkes og all planlegging og bygging samles i Utbyggingsdivisjonen. Dette innebærer at utbyggingsprosjekter og planprosjekter overføres fra dagens Infrastrukturdivisjon, slik som kryssingsspor, ombygging av stasjoner og andre viktige prosjekter som i dag ikke omfattes av de store utbyggingsprosjektene.
Kundefokuset spisses. Ansvaret for Bane NORs kunder rendyrkes i divisjon for Kunde og marked, som vil ha det overordnede ansvaret for kundeoppfølging av togselskap, inkludert ruteplanlegging, oppfølging av godsnæringen og styring av Bane NORs terminaler og reiseinformasjon til kundene på stasjonene og ut til digitale plattformer.
Nylige omorganiseringer: Bane NOR ble opprettet som statsforetak i 2017 og overtok ansvaret for å eie og drifte norsk jernbaneinfrastruktur etter daværende Jernbaneverket. 1. juli 2019 ble 1200 medarbeidere innen drift og vedlikehold overført fra Bane NOR til Spordrift AS, som har oppdraget å utføre daglig drift og vedlikehold av banestrekningene. 1. januar 2020 ble antall togledersentraler redusert fra åtte til fire.
Fakta om jernbanedrift
Bane NOR er et statsforetak som blant annet har ansvar for å drifte jernbaneinfrastrukturen. Blant ansvarsområdene er:
Trafikkstyring av togene skjer gjennom togledersentraler og trafikkekspeditører på stasjoner. Togledere er kontaktpunkt for lokførere og arbeid i sporet. Ruteplan er automatisk satt opp, men ved avvik slik som forsinkelser sørger trafikkstyringssentralene og trafikkekspeditørene for at avvik påvirker øvrig togtilbud minst mulig. Ved større avvik på gitte strekninger trer forhåndsdefinerte planer inn, med alternative ruteplaner som raskt kan settes i verk.
Bane: Vedlikehold og daglig drift av underbygning, skinner, sviller og sporveksler. Dette innebærer beredskap og sikring mot klimapåvirkning fra vann, snø, vind og vær, tekniske feil, ulykker og slitasje.
Strømforsyning: Banestrømforsyning med kraftverk, omformere, autotransformatorer og kontaktledningsanlegg («kjøreledning»). Banestrøm er høyspent. Bane NOR kjøper strøm fra strømselskap og produserer i tillegg strøm selv. Tog produserer strøm ved nedbremsing og mater tilbake til systemet. Tog i Norge går på fornybar strøm. Tog er det mest energieffektive fremkomstmiddelet.
Signalanlegg: Trafikkstyringen er avhengig av et omfattende signal- og sikringsanlegg for å forebygge ulykker. Jernbane er det mest sikre fremkomstmiddelet. Jernbanen er delt opp i såkalte blokkstrekninger. Hver blokkstrekning er utstyrt med signal. En blokkstrekning skal være fri for tekniske feil og to blokkstrekninger fri for tog for at grønt lys skal kunne gis. Hvis ikke blir signalet stående i rødt for neste tog, det er dette som kalles signalfeil. Det finnes svært mange ulike signalanlegg fra ulike tidsepoker. Snart erstattes alle gamle signalanlegg med den felleseuropeiske standarden ERTMS.
Nøkkelord
Kontakter
Thor Erik Skarpen
Pressesjef
916 55 144
Thor Erik SkarpenPressesjef
Vår pressevakt er alltid betjent og nummeret dit er 91656565
Bilder



Om Bane NOR
Bane NOR er et statlig foretak med ansvar for den nasjonale jernbaneinfrastrukturen.
Foretaket har ansvaret for planlegging, utbygging, forvaltning, drift og vedlikehold av det nasjonale jernbanenettet, trafikkstyring og forvaltning og utvikling av jernbaneeiendom. Bane NOR har det operative koordineringsansvaret for sikkerhetsarbeidet og operativt ansvar for samordning av beredskap og krisehåndtering.
Bane NOR har om lag 5.500 ansatte og har hovedkontor i Oslo.
Følg pressemeldinger fra Bane NOR
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Bane NOR på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Bane NOR
Omfattende fornyelse av jernbanen i Oslo- området3.7.2025 08:00:00 CEST | Pressemelding
Bane NOR gjennomfører nå en rekke store fornyelsestiltak i Oslo-området for å bedre punktligheten og sikre økt driftsstabilitet. Hver dag passerer rundt 1200 tog gjennom Oslo S, og den sterke trafikkveksten på en gammel infrastruktur har ført til økt slitasje på jernbanen.
InfraStatus 2024: Digital fremgang møter gammelt etterslep6.6.2025 11:00:00 CEST | Pressemelding
Jernbanens tilstand har forholdt seg stabil i 2024, og flere tiltak viser gode resultater. Det er allikevel fortsatt et omfattende fornyelsesbehov jernbanen står ovenfor. Det viser Bane NORs ferske tilstandsrapport «InfraStatus» 2024.
Buss for tog i sommer: Stenger baner for å jobbe i sporet20.5.2025 09:47:34 CEST | Pressemelding
Sommerferien står for døren, og Bane NOR må bruke mange pendleres ferie til å gjøre nødvendig vedlikeholds- og byggearbeid.
Advarer mot ski i sporet11.4.2025 11:11:44 CEST | Pressemelding
Ferdsel i jernbanespor er livsfarlig og ulovlig, og påsken er høysesong. Bane NOR advarer på det sterkeste påsketuristene.
Bråkete tog skal skremme elgen ut av sporet10.3.2025 12:04:53 CET | Pressemelding
Forskning tyder på at riktig lyd kan skremme hjortedyr vekk fra jernbanesporet så de ikke blir påkjørt av toget. Nå tester Bane NOR og forskere hvilke lyder som virker best når de spilles av fra tog i fart.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom