Spar kalorier med halvparten grønt på tallerken
Mange gode næringsstoffer - få kalorier
Grønnsaker, frukt og bær inneholder få kalorier, mye fiber, vann, vitaminer, mineraler og plantestoffer. Kaloriinnholdet per 100 gram varierer som regel mellom 10 – 50 kcal. I 100 gram frukt og bær varierer kaloriinnholdet mellom 30 – 90 kcal, med unntak av avokado, som inneholder mye sunt fett, og dermed også litt mer kalorier, forklarer Iselin Bogstrand Sagen, ernæringsrådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt.
- Grønnsaker inneholder minst kalorier. Det er så å si umulig å spise for mye grønnsaker. For eksempel kan du spise tre og en halv agurk eller 500 gmed tomater, og du har bare fått i deg 100 kalorier, forteller Sagen.
Sunn snacks
Frukt og bær er også kalorifattig sammenlignet med snacks og godteri. Krydre hverdagskosen og måltidene med grønnsaker, frukt og bær, og styr unna søtsakene. Spiser man mye frukt og grønt blir det mindre plass til annen kaloririk mat. Vi bør spise minst 250 g grønnsaker hver dag, og 250 g frukt.
- Du kan for eksempel nyte en halv kurv med jordbær eller et stort eple og få i deg rett i underkant av 100 kalorier. Til sammenligning kan du knapt spise to ruter melkesjokolade til samme kalorimengde.
Unngå sjokkissmell
- Mitt beste tips for å gå ned i vekt er å spise gode måltider, spis deg mett til hvert måltid og fyll halve tallerken med frukt, bær og grønnsaker! Når du er mett er det lettere å unngå å gå på en sjokkissmell. Vi har alle gått på en smell sent på kvelden når det er lenge siden vi har spist middag, eller i kassen på matbutikken på vei hjem fra jobb, sier Sagen lattermildt.
Hun anbefaler derfor å heller å spise kveldsmat og fylle på med det som er bra og forklarer at søtsuget sannsynligvis bare skyldes atdu er sulten. Hun forklarer at det er lurt å spise noe som gir mye fiber, som grønnsaker, frukt, bær og fullkorn. Fiber gir god metthetsfølelse og bidrar til å stabilisere blodsukkeret.
- Et par knekkebrød med gode skiver av agurk og tomat, og en næringsrik smoothie vil kunne styre deg unna febrilsk leting i skuffer og skap etter noe “småsnask”.
Spis mer av dette ogspar kalorier
Fyller du halve tallerken med grønnsaker til middag vil du nesten kunne halvere kaloriinntaket, sier Sagen.
- Jeg synes det er fint å tenke på det vi bør spise mer av, fremfor alt det vi må passe på å ikke spise for mye av. Da tenker jeg selvsagt på frukt, grønnsaker og bær. Halve tallerken med grønt er et nyttig verktøy!
En hel tallerken med spagetti og kjøttdeig gir ca. 670 kalorier. Fyller du halve tallerken med grønt vil den samme middagen gi ca. 400 kalorier. En hel italiensk porsjonspizza vil kunne gi rundt 700 kalorier, men deler du med en venn eller et familiemedlem og legger til salat på den ene halvdelen vil du kunne spare omtrent 300 kalorier.
- Et annet tips er å tenke på tallerkenstørrelsen. Velger du en litt mindre tallerken blir porsjonene mindre. Bare tenk deg hvor mye mindre tallerkenstørrelsen var før i tiden, da også befolkningen generelt var slankere. Det er et tankekors.
Nøkkelord
Kontakter
Iselin Bogstrand SagenKommunikasjonsrådgiver/ernæringsfaglig rådgiver
Kommunikasjonsrådgiver med ernæringsfaglig kompetanse med ansvar for ekstern og intern kommunikasjon rundt temaer som omhandler kosthold og helse. Er opptatt av å formidle kunnskap om ernæring på en forståelig og inspirerende måte, og ikke minst spre matglede. Målet er 5 om dagen til hele befolkningen.
Gerd ByermoenKommunikasjonssjef
Har ansvar for å tilrettelegge vår interne og eksterne kommunikasjon og er blant annet hovedkontakt for alle mediehenvendelser. Er opptatt av å formidle kunnskap om frukt og grønnsaker og ikke minst spre matglede.
Bilder
Om Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Gulrotens dag3.4.2024 11:23:29 CEST | Pressemelding
4. april er den internasjonale gulrotdagen. Gulrot er den grønnsaken vi både produserer mest av i Norge og spiser mest av, den trives godt i det norske klimaet og kan produseres over store deler av landet. Det er tid for å hedre en av våre mest allsidige grønnsaker.
Gode grunner til å spise appelsiner i påsken23.3.2024 08:00:00 CET | Pressemelding
I Norge importerer vi appelsiner hele året, og ifølge OFGs Frukt- og grøntstatistikk 2023 importerte vi hele 32 382 tonn appelsiner. Per nordmann blir dette i gjennomsnitt rundt 30 appelsiner - drøyt seks kilo i året (1). Mange av disse spises i påsken, men hvorfor akkurat da?
Kritisk til priskrig på påskesnop21.3.2024 10:28:53 CET | Pressemelding
Påsken er for mange en tid for å kose seg litt ekstra. Det er priskrig i butikken på påskegodt, og barnas påskeegg skal fylles. Samtidig kan det være greit å være bevisst på hvor mye usunt man skal tillate seg. Holder du igjen en stund til eller er det fulle påskeegg til hele familien allerede nå?
Frukt- og grøntvolumet går ned, men omsetningen i dagligvarebransjen er rekordhøy14.3.2024 10:52:25 CET | Pressemelding
I dag presenterte Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) ferske tall fra rapporten Frukt- og grøntstatistikk 2023. Rapporten viser volumnedgang for frukt og grønt, samtidig som omsetningen i dagligvarebransjen var rekordhøy i 2023. Dyrtid har stor innvirkning og dette er dårlig nytt for folkehelsen.
Nordmenn dropper dietter12.2.2024 08:52:28 CET | Pressemelding
En ny undersøkelse viser at de aller fleste nordmenn dropper dietter til fordel for mer langsiktige endringer i kostholdet.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom