Opplysningskontoret for frukt og grønt

Spar kalorier med halvparten grønt på tallerken

Del

Et kosthold med et høyt og variert inntak av frukt, bær og grønnsaker er utvilsomt bra for helsen, og kan hjelpe deg til å gå ned i vekt og holde en stabil og sunn kroppsvekt.

Spar kalorier ved å fylle halve tallerken med grønt
Spar kalorier ved å fylle halve tallerken med grønt

Mange gode næringsstoffer - få kalorier 

Grønnsaker, frukt og bær inneholder få kalorier, mye fiber, vann, vitaminer, mineraler og plantestoffer. Kaloriinnholdet per 100 gram varierer som regel mellom 10 – 50 kcal. I 100 gram frukt og bær varierer kaloriinnholdet mellom 30 – 90 kcal, med unntak av avokado, som inneholder mye sunt fett, og dermed også litt mer kalorier, forklarer Iselin Bogstrand Sagen, ernæringsrådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt. 

- Grønnsaker inneholder minst kalorier. Det er så å si umulig å spise for mye grønnsaker. For eksempel kan du spise tre og en halv agurk eller 500 gmed tomater, og du har bare fått i deg 100 kalorier, forteller Sagen.  

Sunn snacks 

Frukt og bær er også kalorifattig sammenlignet med snacks og godteriKrydre hverdagskosen og måltidene med grønnsaker, frukt og bær, og styr unna søtsakene. Spiser man mye frukt og grønt blir det mindre plass til annen kaloririk mat. Vi bør spise minst 250 g grønnsaker hver dag, og 250 g frukt.   

- Du kan for eksempel nyte en halv kurv med jordbær eller et stort eple og få i deg rett i underkant av 100 kalorier. Til sammenligning kan du knapt spise to ruter melkesjokolade til samme kalorimengde.  

Unngå sjokkissmell 

- Mitt beste tips for å gå ned i vekt er å spise gode måltider, spis deg mett til hvert måltid og fyll halve tallerken med frukt, bær og grønnsaker! Når du er mett er det lettere å unngå å gå på en sjokkissmell. Vi har alle gått på en smell sent på kvelden når det er lenge siden vi har spist middageller i kassen på matbutikken på vei hjem fra jobb, sier Sagen lattermildt.  

Hun anbefaler derfor å heller å spise kveldsmat og fylle på med det som er bra og forklarer at søtsuget  sannsynligvis bare skyldes atdu er sulten. Hun forklarer at det er lurt å spise noe som gir mye fiber, som grønnsaker, frukt, bær og fullkorn. Fiber gir god metthetsfølelse og bidrar til å stabilisere blodsukkeret.  

- Et par knekkebrød med gode skiver av agurk og tomat, og en næringsrik smoothie vil kunne styre deg unna febrilsk leting i skuffer og skap etter noe “småsnask”.  

Spis mer av dette ogspar kalorier 

Fyller du halve tallerken med grønnsaker til middag vil du nesten kunne halvere kaloriinntaket, sier Sagen.  

- Jeg synes det er fint å tenke på det vi bør spise mer av, fremfor alt det vi må passe på å ikke spise for mye av. Da tenker jeg selvsagt på frukt, grønnsaker og bær. Halve tallerken med grønt er et nyttig verktøy! 

En hel tallerken med spagetti og kjøttdeig gir ca. 670 kalorier. Fyller du halve tallerken med grønt vil den samme middagen gi ca. 400 kalorier.  En hel italiensk porsjonspizza vil kunne gi rundt 700 kalorier, men deler du med en venn eller et familiemedlem og legger til salat på den ene halvdelen vil du kunne spare omtrent 300 kalorier. 

- Et annet tips er å tenke på tallerkenstørrelsen. Velger du en litt mindre tallerken blir porsjonene mindre. Bare tenk deg hvor mye mindre tallerkenstørrelsen var før i tiden, da også befolkningen generelt var slankere. Det er et tankekors.

Nøkkelord

Kontakter

Iselin Bogstrand SagenKommunikasjonsrådgiver/ernæringsfaglig rådgiver

Kommunikasjonsrådgiver med ernæringsfaglig kompetanse med ansvar for ekstern og intern kommunikasjon rundt temaer som omhandler kosthold og helse. Er opptatt av å formidle kunnskap om ernæring på en forståelig og inspirerende måte, og ikke minst spre matglede. Målet er 5 om dagen til hele befolkningen.

954 18 998iselin.sagen@frukt.no

Gerd ByermoenKommunikasjonssjef

Har ansvar for å tilrettelegge vår interne og eksterne kommunikasjon og er blant annet hovedkontakt for alle mediehenvendelser. Er opptatt av å formidle kunnskap om frukt og grønnsaker og ikke minst spre matglede.

952 83 171gerd.byermoen@frukt.no

Bilder

Spar kalorier ved å fylle halve tallerken med grønt
Spar kalorier ved å fylle halve tallerken med grønt
Last ned bilde
Spis deg mett og unngå sjokkis-smellen sier 
 ernæringsrådgiverIselin Sagen
Spis deg mett og unngå sjokkis-smellen sier ernæringsrådgiverIselin Sagen
Last ned bilde

Om Opplysningskontoret for frukt og grønt

Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt
Håndverksveien 31
1405 LANGHUS

23 24 94 00https://www.frukt.no/

Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.

Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.  

Følg saker fra Opplysningskontoret for frukt og grønt

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Opplysningskontoret for frukt og grønt

La oss feire den norske poteten24.9.2020 14:29:15 CESTPressemelding

Det er vanlig å tenke på potet som noe av det norskeste som finnes. Faktisk er det enkelte mennesker fra andre kulturer som omtaler nordmenn som «potet». - Jeg er usikker på om det er fargen, smaken eller tradisjonsmaten som ligger til grunn for dette, men uansett er det ganske morsomt sier Gerd Byermoen, i Opplysningskontoret for frukt og grønt. Poten er en nemlig en svært mye brukt og helt vanlig råvare i store deler av verden.

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom