Sofie Høgestøl skal lede Bærekraftskonferansen i Bergen
USA-ekspert og jussforsker Sofie Høgestøl fra Universitetet i Oslo skal være moderator på den årlige nasjonale Bærekraftskonferansen i Bergen i februar.
Hun gleder seg til å lose forskere, studenter og andre bærekraftsentusiaster gjennom en diskusjon med fokus på ulikhet etter koronapandemien. Selv om det siste året har vært tøff for mange, ser Høgestøl positive effekter også. Ikke minst at vitenskap og forskning er satt på agendaen og aktualisert på en måte hun ikke kan huske å ha opplevd i sin levetid.
Den nasjonale Bærekraftskonferansen i Bergen (SDG Conference Bergen) finner i år sted for fjerde gang i Universitetsaulaen i Bergen fra onsdag 10. til fredag 12. februar. Konferansen er et samarbeid mellom universitets- og høyskolesektoren i Norge, med Universitetet i Bergen som vertskap.
Korona har forsterket ulikhet
Tema for årets konferanse er The SDGs after the Crisis og tar utgangspunkt i bærekraftsmål 10, mindre ulikhet, og hvordan koronapandemien påvirker bærekraftsmålene.
– Vi har måtte omstille oss mye på ett år. Jeg ser det ikke minst i det jeg forsker på om krig og konflikter, nemlig at ulikhet er blitt forsterket og at dette kan få konsekvenser på sikt som en konsekvens av pandemien og vaksinen, sier Høgestøl som ser frem til å møte politikere og andre beslutningstakere på konferansen, som blir åpnet av utenriksminister Ine Eriksen Søreide:
– Jeg tror det er helt essensielt at akademia jobber tverrfaglig og på tvers av målene. Vi sitter på hver vår spesialitet og hver vår tue. Ved bruk av vår bakgrunn fra forskjellige disipliner kan vi bedre nå frem til beslutningstakere.
Heldigital konferanse
For første gang blir konferansen i år digital, med kun moderator og noen få gjester til stede i Universitetsaulaen i Bergen.
Høgestøl gleder seg ikke minst til faglige diskusjoner på tvers av bærekraftsmålene og å diskutere hvordan forskning kan bidra i politiske beslutningsprosesser.
– Som moderator ønsker jeg å løfte noen av de spennende trådene, se noen sammenhenger og tenke fremover. Akkurat nå sitter vi midt i denne krisen, men vi må jo håpe at fra midten av 2021 så går vi inn i en restitusjonsfase. Hvis vi lar ulikhetene feste seg etter krisen kan det bli riktig farlig, sier den unge forskeren.
Hun er samtidig håpefull og mener at pandemien kan ha virket positivt også.
– Et av de få lyspunktene med koronapandemien er at vi tidligere har vært inne i en voldsom periode med fake news. Nå ser vi hvordan forskningen løser krisen. Vi venter på vaksiner som er utviklet av forskere. Vitenskap og forskning er satt på agendaen og aktualisert på en måte jeg ikke kan huske å ha opplevd i min levetid, sier Sofie Høgestøl.
Dette er utdrag av et lengre intervju med henne på Universitetet i Bergens nettsider. Les hele intervjuet her.
FAKTA
Bærekraftskonferansen i Bergen
- På Bærekraftskonferansen i Bergen (SDG Conference Bergen) møter forskere og studenter representanter fra politikk, næringsliv, sivilsamfunnet, kulturliv, fagforeninger, arbeidsgiverorganisasjoner, m.fl. til diskusjon om FNs 2030-agenda.
- 2021-konferansen er den fjerde i rekken og har tema «The SDG After the Crisis».
- Konferansen finner sted 10.-12. februar 2021.
- Konferansen arrangeres av den nasjonale komiteen for 2030-agendaen i sektoren.
- Les mer om konferansen her (på engelsk).
Bilder
Om Universitetet i Bergen (UiB)
Følg saker fra Universitetet i Bergen (UiB)
Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Universitetet i Bergen (UiB) på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste saker fra Universitetet i Bergen (UiB)
UiB blir medlem i global koalisjon for biomangfold3.3.2021 07:30:00 CET | Pressemelding
Universitetet i Bergen er den første institusjonen i Norge og det første universitetet i verden som slutter seg til EU-kommisjonens globale koalisjon United for Biodiversity.
Arqus winter school om Europas rolle i klimakrisen22.2.2021 15:58:54 CET | Pressemelding
Klimarisiko og vitenskapens rolle er tema for en av Arqus-alliansens første utdanningsaktiviteter. Arqus Winter School arrangeres fra 22-.26. februar og er digital og åpent for alle.
Universitetet i Bergen blir nasjonal koordinator for utprøving av Covid-vaksine17.2.2021 13:30:00 CET | Pressemelding
Arbeidet blir viktig for å møte mutantene og sikre sårbare grupper mot sykdom og død.
UiB og REV Ocean inngår ambisiøst samarbeid16.2.2021 16:43:08 CET | Pressemelding
REV Ocean og Universitetet i Bergen (UiB) signerte 16. februar en avtale som markerer begynnelsen på et ambisiøst samarbeid om bærekraftig hav og nye løsninger.
Koronaåret 2020: UiB-studentene savner fysisk undervisning og studievenner11.2.2021 07:00:00 CET | Pressemelding
Studiebarometerets tall fra 2020 viser at UiB-studentene i trives på studiet de har valgt. Likevel oppgir 7 av 10 studenter at digital undervisning ikke kan erstatte fysisk undervisning.
Vil kombinere bærekraft og arbeidsliv i utdanningen10.2.2021 07:00:00 CET | Pressemelding
Hvordan kan bærekraftsmålene og arbeidslivsrelevans kombineres i høyere utdanning? Dette er en av mange ting som tas opp på den fjerde Bærekraftskonferansen i Bergen der blant andre utenriksminister Ine Eriksen Søreide og forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim deltar.
Digital undervisning og hjemmekontor på UiB7.2.2021 15:32:13 CET | Pressemelding
Universitetet i Bergen stenger ned campus, og undervisningen blir digital for alle studenter den kommende uken.
I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom