UNICEF Norge

Snart to år med pandemi – dette er de fatale konsekvensene for barn

Del

På under to år med pandemi har 100 millioner flere barn havnet i fattigdom. I beste fall vil det ta 7 – 8 år å komme tilbake på samme nivået som før covid-19. Dette er bare en av de mange alvorlige tilbakeslagene som har rammet barn i verden.

- Vi står ved et veiskille. Uten handling nå risikerer vi å få en tapt generasjon med barn og unge, sier UNICEF-direktør Henrietta Fore.

I anledning organisasjonens 75-års-jubileum utgis rapporten: Preventing a lost decade: Urgent action to reverse the devastating impact of COVID-19 on children and young people

Den slår fast at covid-19-pandemien er den verste krisen i hele UNICEFs historie, og peker på de fatale konsekvensene den har hatt for verdens barn.

Med den nye mutasjonen omikron kan de negative konsekvensene forlenges og forsterkes.

Fatale konsekvenser

  • 100 millioner flere barn har havnet i fattigdom; en økning med 10% siden 2019.

  • Ni millioner flere barn står i fare for å dø som er resultat av alvorlig underernæring (wasting) innen utgangen av 2022. I dag er 50 millioner rammet.

  • Rundt 10 millioner flere barn kan risikere å bli giftet bort innen dette tiåret er omme på grunn av pandemien.

  • Antall barnearbeidere ligger an til å øke med 9 millioner innen utgangen av 2022, fra dagens 160 millioner.

  • 23 millioner barn falt ut av ordinære vaksinasjonsprogrammer mot for eksempel polio og meslinger i 2020. Det er en økning på nesten 4 millioner fra 2019.

  • Mer enn 1,6 milliarder elever var uten fysisk undervisningen det første pandemiåret. Tusenvis har falt ut av skolen for godt.

  • Gapet mellom fattig og rike land har økt. Mens rike land greier å bygge seg opp igjen, sliter fattige land med gjeld og blir hengende etter i utviklingen.

Allerede før pandemien var en milliard barn i verden rammet av mangel på mat, vann- og sanitærtilbud, helsetjenester, skole og et sted å bo.

Verdens farligste kø

- For å ta igjen det tapte må vi begynne med de som står i verdens farligste kø: nemlig barnas foreldre, lærere, helsearbeidere og andre som fortsatt mangler vaksiner.

- Det er barna som lider mest når voksne dør eller blir syke - og samfunnet stenges ned. Uten disse omsorgspersonene kan ikke barn og unge få tilbake livene sine igjen, sier generalsekretær Camilla Viken i UNICEF Norge.

Afrika er særlig hardt rammet. Her har under 6% fått vaksiner, og mange bare én dose. Mens de fleste rike land har fått langt flere doser enn de trenger og har en vaksinedekning på rundt 70%.

- Det er et paradoks at vi nå har satt flere vaksinedoser enn det finnes mennesker i verden (7,9 mrd doser og 7,7 mrd mennesker). Men bare 5% av disse dosene har havnet i lavinntektsland. Vi blir ikke kvitt pandemien før alle har fått vaksinen. Den nye mutasjonen omikron viser at det haster, sier Viken.

Må innfri løftene

UNICEF gjentar derfor sin oppfordring til lederne av rike land om å gi av sitt overskuddslager til de som enn å ikke har fått vaksiner, og å dele lisenser, patenter og utstyr.

- Dette er viktigere enn noen gang. Og verdenslederne må sette handling bak fine løfter om donasjoner gitt i G7- og G20-møtene tidligere i år, sier Viken.

I rapporten ber også UNICEF verdens regjeringer om å investere i bærekraftige tiltak for barn fremover, - ikke kutte. Rapporten advarer samtidig mot krig og konflikt i verden som truer barns liv, helse og rettigheter, og mot klimakrisen som setter 1 milliard barn i ekstrem fare.

– I løpet av 75 år har vi oppnådd mye som har gitt barn i verden et bedre og tryggere liv. Med covid-19 er svært mye satt tilbake. Det er et felles ansvar å handle nå for å bygge enda bedre tilbud for barn, sier Henrietta Fore.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Om UNICEF Norge

UNICEF Norge
UNICEF Norge
Sandakerveien 130
0484 Oslo

241 45 100https://www.unicef.no/

Følg pressemeldinger fra UNICEF Norge

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra UNICEF Norge på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra UNICEF Norge

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom