Smart agent skal gi bedre alderdom

- Hvorfor har du ikke vært ute på to dager? Har du blitt dårligere?
Spørsmålet kommer ikke fra en sykepleier eller en pårørende, men fra et kommunikasjonsverktøy som skal følge med på mønsteret og helsetilstanden til eldre personer som bor hjemme. De eldre kan kommunisere med og få støtte av den såkalte samtaleagenten, som skal utvikles i det nye forskningsprosjektet SMILE.
- Samtaleagenten skal kobles sammen med sensorene i de smarte duppedittene de har hjemme, som for eksempel blodtrykksmåler, vekt eller andre hjelpemidler som viser helsetilstanden, og kommunisere med den eldre om hva de betyr. Dersom noe endrer seg eller den eldre må foreta seg noe, kan samtaleagenten hjelpe brukeren til å ta valgene, forklarer prosjektleder for den teknologiske utviklingen i prosjektet, forskningsleder Jan Håvard Skjetne i SINTEF Digital.
Samtaleagenten, som er basert på kunstig intelligens, kan også kunne gi brukerne anbefalinger basert på været, ettersom den vil kunne kobles til værtjenester. Er det for eksempel 20 kuldegrader ute, vil den gi råd om å holde seg innendørs. I tillegg vil den varsle helsetjenesten eller pårørende hvis det er noe som må følges opp.
Målet er at eldre skal bo trygt hjemme
Det kommer stadig nye, smarte hjelpemidler som sier noe om brukernes helsetilstand. Ikke alle er like brukervennlige for eldre personer. Og for kommuner og sykehus har det vært en utfordring å administrere dem, koble dem sammen og følge opp. Dette skal SMILE-prosjektet nå gjøre noe med. SINTEF, det norske velferdsteknologiselskapet Tellu og den greske kunstig intelligens-startupen Tendertec skal utvikle et nytt økosystem av tingenes internett (IoT) – koble sammen smarte hjelpemidler med sensorer som gir eldre personer støtte i hverdagen. Samtaleagenten er en del av dette økosystemet. Målet er å hjelpe eldre til å bo hjemme lenger og kunne leve et trygt, godt og selvstendig liv, selv etter at de har fått alvorlige diagnoser som kols og demens.
- De fleste eldre ønsker å bli gamle i sine egne hjem, også etter å ha blitt diagnostisert med alvorlig sykdom. Dagens og morgendagens teknologi kan bidra til at de kan føle seg trygge hjemme og samtidig få den beste behandlingen og pleien de trenger fra samfunnet rundt dem. I SMILE er ambisjonen å utvikle et smart miljø for eldre som bor hjemme, sier forskningsleder Sverre Bergh ved Sykehuset Innlandet, som er prosjektkoordinator for de 13 prosjektpartnerne fra Norge, EU og Canada. I tillegg til SINTEF, Tellu og Sykehuset Innlandet, er også Norway Health Tech med fra Norge.
Skal involvere de eldre
Eldre personer skal selv få bli med å påvirke hvordan samtaleagenten skal utformes, slik at det blir et verktøy som er enkelt å håndtere. Å involvere de eldre underveis i utviklingen står sentralt i SMILE-prosjektet, som også skal legge grobunnen for at vi får smart og brukervennlig teknologi i fremtiden.
- Vi skal utvikle en metode for hvordan man skal lage smarte, teknologiske hjelpemidler ved å involvere brukerne, også personer med demens. Ved å involvere eldre mer kan vi lage systemer som passer dem enda bedre, sier Jan Håvard Skjetne.
SMILE-prosjektet skal sette opp fire teststeder, såkalte Living Labs, hvor eldre personer skal få teste de nye løsningene. Den norske Living laben er styrt av Sykehuset Innlandet og planlegger å la eldre personer med kols i kommuner i Gudbrandsdalen få teste de nye, smarte systemene i første omgang, og kanskje personer med demens i andre omgang. I Danmark er det også personer med kols som skal involveres i testfasen, mens laben i Nederland skal la personer med demens få teste teknologien. I Canada skal eldre som nettopp har gjennomgått en operasjon få prøve ut systemene. SMILE-prosjektet skal pågå frem til 2023, og er finansiert med 6 millioner euro av EUs Horizon 2020 og grant agreement no. 882850, og med 1,6 millioner euro av Canadian Institutes of Health Research (CIHR).
Nøkkelord
Kontakter
Sverre Bergh, prosjektkoordinator i SMILE og forskningsleder ved Sykehuset Innlandet.
E-post: Sverre.bergh@sykehuset-innlandet.no
Mob. 45679393
---
Jan Håvard Skjetne, prosjektleder for den teknologiske utviklingen i prosjektet og forskningsleder i SINTEF Digital.
E-post: Jan.H.Skjetne@sintef.no
Mob. 934 09 191
---
Mala Wang-NaveenKommunikasjonssjefSINTEF Digital
Tel:+47 971 90 339mala.wang-naveen@sintef.noBilder




Lenker
Om SINTEF
SINTEF er et av Europas største forskningsinstitutt, med flerfaglig spisskompetanse innenfor teknologi, naturvitenskap og samfunnsvitenskap. SINTEF er en uavhengig stiftelse som siden 1950 har skapt innovasjon gjennom utviklings- og forskningsoppdrag for næringsliv og offentlig sektor i inn- og utland. SINTEF har 2200 medarbeidere fra 80 nasjoner og en årlig omsetning på over fire milliarder kroner.
Visjon: Teknologi for et bedre samfunn
www.sintef.no
Følg pressemeldinger fra SINTEF
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra SINTEF på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra SINTEF
Norsk teknologi sørger for japansk klimagevinster27.6.2025 11:22:24 CEST | Pressemelding
Ti millioner CO₂-varmepumper til varmtvann solgt – miljøseier med norske røtter
Sanntidsdata er nødvendig for å utvikle fremtidens smarte bygg24.6.2025 09:35:32 CEST | Pressemelding
Tilgang til sanntidsdata er avgjørende for å få bygninger som er både energieffektive, smarte og fleksible.
SINTEF får nøkkelrolle i to nye forskningssentre for fremtidens transport19.6.2025 14:09:54 CEST | Pressemelding
Sjefforsker Marianne Ryghaug i SINTEF skal lede forskningssenteret TRACE som skal utvikle kunnskap og løsninger for et transportsystem som tar hensyn til natur, miljø og arealbruk.
Regjeringen styrker Norges infrastruktur for kvanteforskning19.6.2025 06:00:00 CEST | Pressemelding
NorFab tildeles 35 millioner kroner for å sørge for at Norge henger med i det internasjonale kunnskapskappløpet om kvanteteknologi.
Nytt AI-verktøy skal forutsi risiko for klimarelaterte byggskader18.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Et nytt forskningsprosjekt ledet av Wenn Property og SINTEF skal utvikle et AI-verktøy som analyserer risiko for byggskader og foreslår forebyggende tiltak.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom