NAF

Slik unngår du vannplaning og skader på bilen

Del
Vekslende vintervær gir krevende forhold for landets bilister. - Etter glatt føre på grunn av massivt snøvær, er det nå fare for vannplaning på Sør- og Østlandet, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.
Du vet ikke hvor dyp vanndammen er, og om farten er for høy kan du få vannplaning på bilen. (Foto: Colourbox)
Du vet ikke hvor dyp vanndammen er, og om farten er for høy kan du få vannplaning på bilen. (Foto: Colourbox)

Med høye brøytekanter og gjensnødde sluk, danner det seg store vanndammer i veiene. Da er det viktig å følge godt med.

- Du vet ikke hvor dyp vanndammen er, og om farten er for høy kan du få vannplaning på bilen. Styring og kontroll forsvinner når bilens dekk ikke får kontakt med asfalten og surfer på vannet, sier Sødal. - Senk gjerne farten mer enn du tror er nødvendig når du oppdager store vanndammer i veibanen. Da unngår du vannplaning, fortsetter han.

Dype vanndammer kan også skade bilen din. De fleste biler er ikke laget for å kjøre i dypt vann.

- Tar du sjansen og kjører ut i en vanndam som er dypere enn du trodde, kan det gi kostbare skader på bilen din, advarer Sødal. - Er du i tvil kan det faktisk være lurt å stanse opp og sjekke vanndybden. Men pass opp for annen trafikk, sier NAF-rådgiveren.

Vekslende vintervær på bilturen

Vinteren har vært utfordrende i hele landet og skal du på en lengre biltur må du være forberedt på det meste av vær og føreforhold. Du kan starte i mildvær og bare veier, så kommer det vanndammer, før du kan oppleve is og snø innen du er fremme ved reisemålet. Vær særlig oppmerksom på det som kalles underkjølt regn.

- Regn som fryser på bakken til is kan være vanskelig å oppdage og er det verste føret å kjøre på. Det ligger som en tynn glasur over veibanen og er veldig glatt. Så det gjelder å følge godt med, sier Nils Sødal.

Husk nødvendig utstyr

NAF oppfordrer de reisende til å ta forholdsregler og ha riktig utstyr i bilen når værforholdene er utfordrende. Varme og tørre klær, pledd eller varmefolie, spade, kjetting eller snøstrips, refleksvest, vann og drikke samt førstehjelpsskrin kan komme godt med om du skal over en fjellovergang og det blir kolonnekjøring eller omkjøringer.

- Om du blir stående fordi en vei er stengt eller det har skjedd en ulykke vil det fort bli kaldt i bilen nå på vinteren. Samtidig kan det ta tid før hjelp kommer frem og man kan risikere å bli stående lenge. Sørg derfor også for at elbilen er fulladet og at du har full tank dersom du kjører en bil med bensin- eller dieselmotor før du skal over en fjellovergang, sier Nils Sødal.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Du vet ikke hvor dyp vanndammen er, og om farten er for høy kan du få vannplaning på bilen. (Foto: Colourbox)
Du vet ikke hvor dyp vanndammen er, og om farten er for høy kan du få vannplaning på bilen. (Foto: Colourbox)
Last ned bilde

Om NAF

NAF
NAF
Skippergata 4
0152 Oslo

23 21 31 00http://www.naf.no

Hver tiende nordmann og 25 prosent av alle personbileiere er medlem i NAF. Dette gjør oss til Nordens største interesse- og forbrukerorganisasjon med nærmere 500 000 medlemmer. Organisasjonen er landsomfattende med 68 lokalavdelinger, 450 ansatte og ca. 2000 frivillige. NAF er en engasjert og markant samfunnsaktør som arbeider aktivt for at norske trafikanter skal kunne reise sikkert, effektivt og miljøvennlig. NAFs virksomhet omfatter kontroll og testing av biler ved 44 NAF-sentre, trafikkopplæring, veihjelp, reise, handel, juridisk bistand og forbrukerrådgivning m.m. Etter avtale med Vegdirektoratet driver NAF 27 øvingsbaner i Norge.

Følg pressemeldinger fra NAF

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra NAF på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra NAF

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom