Trygg Trafikk

Slik unngår du sikkerhetsfellene med el-sykkel

Del
Stadig flere kjøper el-sykkel og Trygg Trafikk kommer nå med en tydelig oppfordring: – Ta kontroll over el-sykkelen, så den ikke tar kontroll over deg, sier Ann-Kathrin Årøen i Trygg Trafikk.
Stadig flere velger el-sykkel. Vær obs på sikkerhetsfellene før du legger ut på tur. (Foto: Colourbox)
Stadig flere velger el-sykkel. Vær obs på sikkerhetsfellene før du legger ut på tur. (Foto: Colourbox)

Nordmenn har for alvor oppdaget el-sykkelen, og salget av el-sykler har skutt fart. Trygg Trafikk ønsker trenden velkommen, men advarer ferske el-syklister mot å gå i sikkerhetsfella og tro at det er det samme som en vanlig sykkel.

– Man sier at man aldri glemmer å sykle hvis man først har lært det. Men en el-sykkel er noe annet enn en vanlig sykkel, og man må faktisk lære å sykle litt på nytt. El-sykkelen byr på utfordringer mange ikke er klar over, sier Ann- Kathrin Årøen, kommunikasjonssjef i Trygg Trafikk.

Øv før du kaster deg ut i trafikken

Både folk som har lyst til å komme i bedre form og folk som ikke har syklet på lenge velger el-sykkel. Trygg Trafikk advarer mot å kaste seg ut i trafikken uten å ha testet el-sykkelen på forhånd.

– Skal du unngå ulykke på el-sykkel, bør du øve før du setter ut i trafikken. Mange blir overrasket over hvor raskt el-sykkelen akselerer. Så fort du begynner å trå, skyter den fart. Det kan komme brått på og gjøre at du havner i en ulykke, fortsetter Årøen.

Tenk bremsing, tyngde og fart

Det er tre ting det er viktig å huske på når det gjelder overgangen fra vanlig sykkel til el-sykkel: bremsing, tyngde på sykkelen og akselerasjon. En el-sykkel har nemlig en toppfart på ca. 25 km/t på el-motoren og en tyngde på over 20 kilo.

– Det er utrolig viktig å passe på farten. Mange ulykker med el-sykkel skyldes for stor fart inn i svinger og veikryss, eller at folk rett og slett sykler av veien.  

Du bør også øve på å bremse og stoppe sykkelen. El-sykkelen har akkurat de samme bremsene som vanlig sykkel, men fordi el-sykkelen er tyngre virker bremsene svakere. Det skal mer til for å stoppe den og du må planlegge bedre, avslutter Årøen i Trygg Trafikk.

Huskeliste for nye el-syklister:

  • Det er ikke flaut å øvelseskjøre litt. Øv på parkeringsplassen eller gårdsplassen for å få følelsen med el-sykkelen. Øv særlig på å øke farten, svinge og å stoppe ved å bruke begge bremsene.
  • Pass på farten. El-sykkelen akselerer raskt. Vær varsom så sykkelen ikke ”løper avgårde” med deg, særlig der det er trangt eller folksomt.
  • Beregn god bremselengde. El-sykkelen stopper ikke så raskt som vanlig sykkel. Vær oppmerksom og brems i god tid.
  • Husk at el-sykkelen er tung. Med over 20 kilo veier en el-sykkel fort dobbelt så mye som en vanlig sykkel. Det betyr også at du velter lettere.
  • Bruk hjelm! Som alltid: husk hjelm, lykt og refleksvest så du er synlig i trafikken.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Stadig flere velger el-sykkel. Vær obs på sikkerhetsfellene før du legger ut på tur. (Foto: Colourbox)
Stadig flere velger el-sykkel. Vær obs på sikkerhetsfellene før du legger ut på tur. (Foto: Colourbox)
Last ned bilde

Lenker

Om Trygg Trafikk

Trygg Trafikk
Trygg Trafikk
Tullinsgate 2
0103 Oslo

22 40 40 40http://tryggtrafikk.no

Trygg Trafikk jobber for at færrest mulig skal omkomme eller bli hardt skadet i trafikken

Følg pressemeldinger fra Trygg Trafikk

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Trygg Trafikk på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Trygg Trafikk

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye