Nofima

Slik unngår du grønne poteter

Del
Poteter blir grønne hvis de utsettes for lys over lengre tid. Det skyldes økt mengde klorofyll i skallet. Temperatur og potetsort har mye å si for hvor mye lys potetene tåler.
Seniorforsker Hanne Larsen har blant annet studert mandelpoteter, og sett at de klarer seg langt bedre ved kjølige lagringstemperatur. Foto/cc: Hanne Larsen/Nofima
Seniorforsker Hanne Larsen har blant annet studert mandelpoteter, og sett at de klarer seg langt bedre ved kjølige lagringstemperatur. Foto/cc: Hanne Larsen/Nofima

Nofima-forsker Hanne Larsen har studert flere ulike potetsorter, under ulike lysforhold og ved ulike lagringstemperaturer.

- Jeg ble overrasket over at poteter er såpass følsomme for lys. Nå forsker jeg på hva slags emballasje som må til for å beskytte potetene bedre, sier hun.

Oppbevar poteter mørkt og kjølig

Det er gjerne mens potetene befinner seg i dagligvarebutikkene at de blir grønne. Derfor har Hanne undersøkt lysforholdene i ulike butikker, og om LED-lamper er bedre for potetene enn lysstoffrør.

- Det viste seg at det ikke hadde noen betydning om man brukte LED eller lysstoffrør, fordi det uansett var såpass høy lysintensitet at det ble dannet klorofyll, forklarer hun.

En faktor som viser seg å ha stor betydning er temperaturen. Mandelpoteter som i normalt butikklys ble oppbevart ved 20°C ble misfarget allerede etter ett døgn, og senket man temperaturen til 6°C tok det rundt åtte dager før samme misfargingen inntraff.

Mandelpoteten er langt mer lysfølsom enn Nansen

Neste steg var å undersøke om ulike potetsorter har ulik lysfølsomhet. Sortene Asterix, Celandine, Folva, Hassel, Mandel, Nansen og Rutt inngikk i testen. Hver 12. time fikk potetene samme lys- og temperaturforhold som er vanlig under butikkenes åpningstider Det vil si «vanlig» butikklys ved 20°C.

- Mandelpotetene, som var de mest følsomme, ble misfargede allerede etter 24 timer. For Asterix, Folva, Hassel og Rutt skjedde misfargingen innen 36 timer, for Nansen innen 48 timer og Celandine innen 60 timer, redegjør Hanne.

Grønne poteter kan være giftige

Det kan dannes giftstoffer i poteter som utsettes for lys over lengre tid, Disse giftstoffene, såkalte glykoalkaloider, kan være helsefarlige i større mengder.

Tre av potetsortene i testen hadde for høye nivåer av glykoalkaloider etter 36 timer i lys ved 20°C, men disse potetene var allerede vurdert til ikke å være salgbare fordi de var misfarget.

Emballasjen er viktig

Hanne har også undersøkt hvordan lys trenger gjennom emballasjen. Forsøkene så langt tyder på at papiremballasje slipper gjennom mindre lys enn plast, men det er avhengig av trykkfargen.

- Mørke tryggfarger slipper gjennom mindre lys, og det gjelder også når emballasjen er av plast. Mørk papiremballasje med sort trykk slipper igjennom minst lys, mens plastemballasje med lysbeige trykk slipper gjennom mest lys. Men ingen av de testede emballasjetypene, selv ikke den mest lystette papirposen ga tilstrekkelig beskyttelse mot lys i våre forsøk, sier Hanne.

Hun er allerede i gang med å teste ut nye emballasjeløsninger som beskytter enda bedre mot butikklyset – og som er akseptable ut fra et bærekraftperspektiv.

Fakta om forskningen

Prosjektet «Grønne poteter i butikk – forslag til tiltak for å redusere omfanget» med midler fra Grofondet ble gjennomført i 2018 med Meny AS (NorgesGruppen), BAMA Dagligvare, Nofima og NIBIO som samarbeidspartnere. Arbeidet videreføres nå i prosjektene FoodMicro-Pack og ReducePack.

Nøkkelord

Kontakter

Hanne Larsen, seniorforsker i Nofima, hanne.larsen@nofima.no, mobil 450 39 908, https://nofima.no/person/hanne-larsen/

Bilder

Seniorforsker Hanne Larsen har blant annet studert mandelpoteter, og sett at de klarer seg langt bedre ved kjølige lagringstemperatur. Foto/cc: Hanne Larsen/Nofima
Seniorforsker Hanne Larsen har blant annet studert mandelpoteter, og sett at de klarer seg langt bedre ved kjølige lagringstemperatur. Foto/cc: Hanne Larsen/Nofima
Last ned bilde
Asterix (venstre bilde) og Folva (høyre bilde) poteter belyst i opptil 84 timer under LED-lys (2500 lux) ved 20 °C. Foto: Hanne Larsen
Asterix (venstre bilde) og Folva (høyre bilde) poteter belyst i opptil 84 timer under LED-lys (2500 lux) ved 20 °C. Foto: Hanne Larsen
Last ned bilde
Mandelpotetene var mørke og misfargede etter 3 dager i lys ved 20 °C, men fortsatt fine i fargen ved 6 °C under samme lysbetingelser. Foto: Hanne Larsen
Mandelpotetene var mørke og misfargede etter 3 dager i lys ved 20 °C, men fortsatt fine i fargen ved 6 °C under samme lysbetingelser. Foto: Hanne Larsen
Last ned bilde

Om Nofima

Nofima
Nofima
Postboks 6122
NO-9291 Tromsø

77 62 90 00http://nofima.no

Nofima er et ledende næringsrettet forskningsinstitutt som driver forskning og utvikling for akvakulturnæringen, fiskerinæringen og matindustrien.

Vi leverer internasjonalt anerkjent forskning og løsninger som gir næringslivet konkurransefortrinn langs hele verdikjeden.

Nofima AS har hovedkontor i Tromsø, og forskningsvirksomhet i Bergen, Stavanger, Sunndalsøra, Tromsø og på Ås.

Instituttet ble etablert 1. januar 2008 og har om lag 390 ansatte

Følg pressemeldinger fra Nofima

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Nofima på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Nofima

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye