Slik tok helsebevisste nordmenn tak når koronatiltakene startet

Det er ingen tvil om at krisen har påvirket handlemønsteret vårt ved at vi har handlet mer i dagligvarebutikker fremfor kantiner, kafeer og restauranter. Mange har kjøpt mer løk, gulrot og potet enn tidligere. Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) har vært interessert i å finne ut hvorfor så mange valgte å kjøpe mer av dette.
På bestilling fra OFG ble det derfor gjennomført en landsrepresentativ spørreundersøkelse med 1054 respondenter av Norstat i mai. Respondentene kunne krysse av for om de hadde spist ulike grønnsaker i mer eller mindre grad etter koronatiltakene, samt om de hadde spist mer eller mindre frukt, potet, og salat. For å få vite mer om hvorfor de som spiste mer, hadde økt inntaket sitt, kunne respondentene legge igjen en kommentar.
Dette spiste de helsebevisste på hjemmekontor
8 prosent har spist mer gulrot enn de pleier, og 14 prosent har spist mer frukt etter koronatiltakene, og vi har fått innsikt i hvorfor, forteller ernæringsrådgiver fra OFG, Iselin Bogstrand Sagen.
- Basert på kommentarene synes jeg det virker som at det er veldig mange kostholds-bevisste nordmenn der ute. Som snacks på hjemmekontoret har mange valgt gulrot og frukt fordi det er sunt og godt, og det er jo akkurat det jeg ville ha rådet dem til også. Fylle på med det som gjør godt, for å få mindre plass og sug etter søtt når man kjeder seg litt, eller er småsulten.
Forbrukerne forteller at gulrøtter var fint å kjøpe inn fordi de har lang holdbarhet, smaker godt, er både sunt og billig, er enkel å spise som et kjapt mellommåltid og at de har brukt den i hjemmelaget mat. Vi tror at for mange har gulroten vært et bevisst valg for ikke å falle for andre fristelser i skuffer og skap.
- Parallelt med at mange har økt forbruket sitt av frukt og grønt, har noen også spist mindre av det etter at tiltakene trådte i kraft. Vi vet fra tidligere undersøkelser at de som kjøper mat i en kantine spiser mer grønt enn de som lager lunsj selv, så det kan se ut til at de som er vant til kantinelunsj spiser mindre grønt når de lager lunsjen hjemme.
Vi kan jo lære av de som har gjort det enkelt, mener Sagen.
- Å ta seg en gulrot eller frukt er både enkelt, sunt og godt. Et godt tips er å tenke at du skal fylle halve tallerkenen med frukt, bær eller grønnsaker til hvert måltid. Lunsjen kan for eksempel være en brødskive med pålegg og agurk, og en knasende god gulrot. Hva med grillet kjøtt eller fisk, grillet spisspaprika, blomkål, løk og ovnsbakte potetbåter til middag?
Mer tid kan gi positive helseeffekter
Mange forteller at de har spist mer poteter, grønnsaker og frukt fordi de har vært mer hjemme og har hatt mer tid til å lage hjemmelaget mat. 13 prosent har spist mer friske grønnsaker etter koronatiltakene og 8 prosent har spist mer poteter.
- Mange forteller at de har fått tid til å lage mer hjemmelaget mat, og at de derfor har brukt mer potet, gulrot, løk, og frisk salat. I den vanskelige tiden synes jeg det er positivt at så mange har brukt tiden til å lage mer hjemmelaget mat, og at de forteller at de har prøvd seg frem med litt nye retter. Dette er fin kunnskap å ta med seg når den hektiske hverdagen starter igjen.
Rydd plass til gode måltider når hverdagen starter igjen
Ernæringsrådgiveren forteller at hun håper at mange har fått noen gode matopplevelser med mer poteter og rotgrønnsaker, som de tar meg seg videre også etter at de normale hverdagene er tilbake.
- Får man det godt innarbeidet og finner noen enkle og gode oppskrifter man liker, trenger det ikke å ta så lang tid å tilberede mat med mye grønnsaker og poteter.
Er hverdagen lagt opp slik at det ikke er tid til å lage seg en enkel og god middag, er det noe som skurrer, mener Sagen.
Og tilføyer: - En god og næringsrik middag er viktig for helsen, men tiden rundt bordet sammen som familie er minst like viktig.
Nøkkelord
Kontakter
Iselin Bogstrand SagenKommunikasjonsrådgiver/ernæringsfaglig rådgiver
Kommunikasjonsrådgiver med ernæringsfaglig kompetanse med ansvar for ekstern og intern kommunikasjon rundt temaer som omhandler kosthold og helse. Er opptatt av å formidle kunnskap om ernæring på en forståelig og inspirerende måte, og ikke minst spre matglede. Målet er 5 om dagen til hele befolkningen.
Gerd ByermoenKommunikasjonssjef
Har ansvar for å tilrettelegge vår interne og eksterne kommunikasjon og er blant annet hovedkontakt for alle mediehenvendelser. Er opptatt av å formidle kunnskap om frukt og grønnsaker og ikke minst spre matglede.
Bilder

Om Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Slik unngår du å kaste frukt og grønt før sommerferien2.7.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Skal du reise bort i sommer? Med noen enkle grep kan du redusere matsvinn i dagene før avreise – og samtidig sørge for at det er hyggelig å åpne kjøleskapet når du kommer hjem.
Rekordmengder på moreller og tidlig sesongstart26.6.2025 09:26:41 CEST | Pressemelding
Årets morellsesong ser svært lovende ut. Prognosene viser store mengder, tidlig sesongstart og jevnt god kvalitet.
Nye kåringer skal løfte økologisk frukt og grønt i dagligvarebransjen19.6.2025 08:24:38 CEST | Pressemelding
For første gang i konkurransens 18-årige historie lanseres det to nye priser i NM i frukt og grønt dagligvare for å fremme økologisk frukt og grønt: «Beste butikk på økologisk frukt og grønt» og «Beste kjede på norsk økologisk frukt og grønt».
Disse grønnsakene får TikTok til å koke15.6.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Et raskt søk på #cabbagesteaks eller #crispypotatoes på TikTok gir millioner av treff. Grønnsaker har blitt en av de heteste mattrendene i 2025 – både blant hjemmekokker og influensere. Alt fra kålbiffer med urtesmør til ovnsbakte grønnsaker med hot honey er blant det mest populære innholdet akkurat nå.
8 tips til 8 om dagen10.6.2025 10:14:26 CEST | Pressemelding
Vi gir barna våre mye frukt og grønt de første årene, men etter fylte fire gir vi dem mindre og mindre. Vi glemmer også å passe på at vi får i oss grønnsaker selv. Faktisk glemmer hele 1,3 millioner av oss å spise grønnsaker.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom