Slik spiser du frukt og grønt på budsjett
Billigere med ferdigmat?
– Å kjøpe hele frukt og grønnsaker som kan brukes til flere måltider utover uka kan være langt billigere enn å kjøpe ferdigmat som ofte er prosessert og inneholder lite råvare for pengene, sier ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).
Lar du frukt og grønt få en større plass på tallerkenen vil også dette være langt billigere per kilo enn f.eks kjøtt og fisk forteller ernæringsrådgiveren og fortsetter;
– Et sunt kosthold består av proteinkilder også, men når prisene på alle matvarer skyter til værs kan det også her være fordeler prismessig å la grønnsakene spille hovedrollen i måltidet. Du vil også dra nytte av frukt og grønnsakenes høye innhold av kostfiber og viktige vitaminer og mineraler, samt få en god metthetsfølelse.
Handle smart!
Det er en myte at frukt og grønt er så dyrt. Frukt og grønt er faktisk noe av det billigste du kan handle, om man ser på kiloprisen. Bogstrand Sagen påpeker at man bør være obs når man handler så en ikke blir lurt.
–To råvarer kan koste det samme, men ha helt ulike priser når du ser på kiloprisen. Prøv også å velge råvarer etter sesong, det er oftere billigere enn importvarer fra utlandet, sier hun.
En kål, en pakke løk, potet og gulrot kan du få til under 100-lappen. Dette er typiske «basismatvarer» som enkelt kan brukes til å lage ulike retter, samtidig som det er gode og næringsrike grønnsaker. Planlegg måltidene for uken som kommer og lag en matplan. Da får du oversikt over hva du trenger, hva du har i kjøleskapet og hva du eventuelt trenger å handle. På denne måten vil du også kunne unngå matsvinn ved at du bruker opp det som er i kjøleskapet.
Invester i helsen din
Alle vet at det er viktig å spise frukt og grønnsaker, og det er kanskje ekstra viktig nå som influensaen herjer og mange starter 2023 med sykdom. Frukt, bær og grønnsaker er bra for immunforsvaret vårt. Et godt immunforsvar kan gjøre oss bedre rustet til å tåle ulike virus som ofte kommer i vintersesongen.
– Gjør frukt, grønt og bær til en naturlig del av kostholdet ditt, da investerer du i helsen din. Og litt er alltid bedre enn ingenting, avslutter ernæringsrådgiveren.
Tips og oppskrifter på lavbudsjett:
- Tips til sunn og god mat på budsjett: Sunn og god mat på lavbudsjett
- Lag billig mat med løk: 10 tips til hva du kan lage med løk
- Digge og enkle oppskrifter med kål: 10 på topp med kål
Nøkkelord
Kontakter
Iselin Bogstrand SagenInnholdsrådgiver ernæring
Tel:954 18 998iselin.sagen@frukt.noBilder



Lenker
Om Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Fruktkonsumet går ned- Sparer vi oss til dårlig helse?26.3.2023 08:00:00 CEST | Pressemelding
Inntaket av frukt gikk ned i 2022, dette bekreftes i den helt ferske Frukt- og grøntstatistikken som ble presentert på Bjørvika torsdag denne uken. Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) mener det kan være flere årsaker til nedgangen.
Frukt og grønt taper på alle fronter- det samme gjør forbrukerne23.3.2023 09:44:00 CET | Pressemelding
Ny undersøkelse fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) viser at frukt og grønt får en stadig mindre plass i dagens måltider. Tall som viser at vi spiser mindre frukt og grønt gir grunn til bekymring, sier generalsekretær for Nasjonalforeningen for folkehelsen Mina Gerhardsen.
Kaster kilovis med frukt og grønt: Når kan det reddes og når må det kastes?14.3.2023 07:30:00 CET | Pressemelding
Nest etter brød og bakervarer er det frukt og grønt norske forbrukere kaster mest av. Mye av maten som kastes er fullt spiselig, men mange føler seg usikker på hvor grensen går og hva man kan gjøre med rester og det som ikke lenger ser like friskt ut (1).
5 middager til hele familien til under 500 kr12.3.2023 07:30:00 CET | Pressemelding
En god middag trenger hverken å være dyr eller ta lang tid å lage. Med gode basisvarer i kjøleskapet er det enkelt å lage rimelige middager som smaker digg. Da har du et godt utgangspunkt til å lykkes med ukens middager uten at det trenger å gå ut over lommeboka.
Hvem bør ligge med hvem, hvor og hvorfor?10.3.2023 07:30:00 CET | Pressemelding
Sannsynligvis har du oppbevart agurk feil hele livet. Agurken hører ikke hjemme i grønnsaksskuffen, men den kan heller ikke ligge tett på tomatene på kjøkkenbenken. Heller ikke eplet bør ligge ubeskyttet sammen med andre frukt og grønnsaker.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom