Opplysningskontoret for frukt og grønt

Slik spiser du frukt og grønt på budsjett

Del
Matvareprisene er ventet å stige ytterligere og mange vil se seg nødt til å stramme enda mer inn på økonomien, og ofte er det frukt og grønt som kuttes når budsjettet må endres på. Men får du bedre økonomi av å kutte frukt og grønnsaker?
Kål er billig, næringsrikt og passer i mange ulike retter.
Kål er billig, næringsrikt og passer i mange ulike retter.

Billigere med ferdigmat?

– Å kjøpe hele frukt og grønnsaker som kan brukes til flere måltider utover uka kan være langt billigere enn å kjøpe ferdigmat som ofte er prosessert og inneholder lite råvare for pengene, sier ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).

Lar du frukt og grønt få en større plass på tallerkenen vil også dette være langt billigere per kilo enn f.eks kjøtt og fisk forteller ernæringsrådgiveren og fortsetter;

– Et sunt kosthold består av proteinkilder også, men når prisene på alle matvarer skyter til værs kan det også her være fordeler prismessig å la grønnsakene spille hovedrollen i måltidet. Du vil også dra nytte av frukt og grønnsakenes høye innhold av kostfiber og viktige vitaminer og mineraler, samt få en god metthetsfølelse.

Handle smart!

Det er en myte at frukt og grønt er så dyrt. Frukt og grønt er faktisk noe av det billigste du kan handle, om man ser på kiloprisen. Bogstrand Sagen påpeker at man bør være obs når man handler så en ikke blir lurt.

To råvarer kan koste det samme, men ha helt ulike priser når du ser på kiloprisen. Prøv også å velge råvarer etter sesong, det er oftere billigere enn importvarer fra utlandet, sier hun.

En kål, en pakke løk, potet og gulrot kan du få til under 100-lappen. Dette er typiske «basismatvarer» som enkelt kan brukes til å lage ulike retter, samtidig som det er gode og næringsrike grønnsaker. Planlegg måltidene for uken som kommer og lag en matplan. Da får du oversikt over hva du trenger, hva du har i kjøleskapet og hva du eventuelt trenger å handle. På denne måten vil du også kunne unngå matsvinn ved at du bruker opp det som er i kjøleskapet.

Invester i helsen din

Alle vet at det er viktig å spise frukt og grønnsaker, og det er kanskje ekstra viktig nå som influensaen herjer og mange starter 2023 med sykdom. Frukt, bær og grønnsaker er bra for immunforsvaret vårt. Et godt immunforsvar kan gjøre oss bedre rustet til å tåle ulike virus som ofte kommer i vintersesongen.

– Gjør frukt, grønt og bær til en naturlig del av kostholdet ditt, da investerer du i helsen din. Og litt er alltid bedre enn ingenting, avslutter ernæringsrådgiveren.

Tips og oppskrifter på lavbudsjett:

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Kål er billig, næringsrikt og passer i mange ulike retter.
Kål er billig, næringsrikt og passer i mange ulike retter.
Last ned bilde
Ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen
Ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen
Last ned bilde
Kål og asiatiske smaker
Kål og asiatiske smaker
Last ned bilde
Digg med løk på pizza
Digg med løk på pizza
Last ned bilde
Wok med hodekål
Wok med hodekål
Last ned bilde

Lenker

Om Opplysningskontoret for frukt og grønt

Opplysningskontoret for frukt og grønt
Håndverksveien 31
1405 LANGHUS

23 24 94 00https://www.frukt.no/

Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.

Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.  

Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom