Slik planlegger du bygging med massivtre

Bygging med KLT-elementer innebærer stor grad av prefabrikasjon. Dette gjør at arbeidet på byggeplass kan reduseres sammenliknet med plassbygging.
Prefabrikkeringen innebærer at alle tekniske fag må involveres så tidlig som mulig i byggeprosessen, slik at elementene er ferdig prosjektert før man begynner å produsere dem.
Elementene produseres med størrelse, form og utsparinger som tilrettelegger for rask montering, samtidig som avfallsmengden fra kapping på byggeplass reduseres.
Beskriver forhold som påvirker prosjektering og utførelse
Den ferske anvisningen 520.205 Planlegging av bygninger med KLT-elementer er spesielt rettet mot byggherrer, arkitekter og prosjekterende som støtte til bygging med KLT-elementer, før prosjektering og utførelse.
Temaer som behandles i anvisningen, er blant annet:
- veiledning for bruk av KLT for ulike bygningskategorier mht. bæresystem, brann og lyd
- materialer, elementoppbygning og egenskaper
- spesielle hensyn ved prosjektering og råd om forventningsavklaring
- konstruksjonssystem og bruksområder
- brannsikkerhet og lyd
- prinsippdetaljer for vegger, gulv og tak med KLT-elementer
- tiltak for en fuktsikker byggeprosess
Viktig med forventningsavklaring
Man bør tidlig avklare hvilke forventninger byggherre, arkitekt og brukere har til overflater i ferdig bygning av KLT-elementer, både med hensyn til synlighet og kvalitet.
Hvor mange synlige KLT-overflater man kan ha, avhenger i stor grad av funksjonskrav til konstruksjonen – spesielt med hensyn til lyd og brann, og dermed også bygningskategori og bruksområde.
Anvisningen viser hvor man kan forvente at KLT-overflater kan være synlige og i hvilke situasjoner dette er mindre realistisk. I hvert prosjekt bør man derfor utarbeide en overflatestrategi.
Fakta:
Krysslaminerte treelementer er plater av trelameller i kontruksjonskvalitet som er limt sammen, normalt vinkelrett, på underliggende sjikt (krysslimt), og som består av minst tre sammenlimte sjikt. I dagligtale brukes ofte begrepet massivtreelementer om slike elementer. Engelsk benevning, CLT – cross laminated timber, er også vanlig.
Kontakter
Aleksander LundbySenioringeniør
Tel:419 06 061aleksander.lundby@sintef.noKathrine NitterSenior kommunikasjonsrådgiverSINTEF Community
Tel:+47 932 00 559kathrine.nitter@sintef.noBilder

Om SINTEF
SINTEF er et av Europas største forskningsinstitutt, med flerfaglig spisskompetanse innenfor teknologi, naturvitenskap og samfunnsvitenskap. SINTEF er en uavhengig stiftelse som siden 1950 har skapt innovasjon gjennom utviklings- og forskningsoppdrag for næringsliv og offentlig sektor i inn- og utland. SINTEF har 2200 medarbeidere fra 80 nasjoner og en årlig omsetning på over fire milliarder kroner.
Visjon: Teknologi for et bedre samfunn
www.sintef.no
Følg pressemeldinger fra SINTEF
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra SINTEF på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra SINTEF
Norsk teknologi sørger for japansk klimagevinster27.6.2025 11:22:24 CEST | Pressemelding
Ti millioner CO₂-varmepumper til varmtvann solgt – miljøseier med norske røtter
Sanntidsdata er nødvendig for å utvikle fremtidens smarte bygg24.6.2025 09:35:32 CEST | Pressemelding
Tilgang til sanntidsdata er avgjørende for å få bygninger som er både energieffektive, smarte og fleksible.
SINTEF får nøkkelrolle i to nye forskningssentre for fremtidens transport19.6.2025 14:09:54 CEST | Pressemelding
Sjefforsker Marianne Ryghaug i SINTEF skal lede forskningssenteret TRACE som skal utvikle kunnskap og løsninger for et transportsystem som tar hensyn til natur, miljø og arealbruk.
Regjeringen styrker Norges infrastruktur for kvanteforskning19.6.2025 06:00:00 CEST | Pressemelding
NorFab tildeles 35 millioner kroner for å sørge for at Norge henger med i det internasjonale kunnskapskappløpet om kvanteteknologi.
Nytt AI-verktøy skal forutsi risiko for klimarelaterte byggskader18.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Et nytt forskningsprosjekt ledet av Wenn Property og SINTEF skal utvikle et AI-verktøy som analyserer risiko for byggskader og foreslår forebyggende tiltak.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom