NAF

Slik kjører du trygt med takboks

Del

Vinterferien står for tur i over halvparten av landets fylker, og vi er inne i høysesongen for bruk av takbokser. To ting er viktig for å kjøre trygt med takboks; riktig pakking og en robust takboks. - Tester viser flere direkte trafikkfarlige takbokser. Velg en som faktisk tåler en bråstopp, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.

Det er viktig å pakke riktig i takboksen. Du kan ikke dytte ubegrenset med bagasje i den. (Foto: NAF)
Det er viktig å pakke riktig i takboksen. Du kan ikke dytte ubegrenset med bagasje i den. (Foto: NAF)

Vinterferie betyr at mange skal pakke ski og utstyr i bilen før turen til fjells. En kollisjonstest av takbokser NAF gjorde sammen med Testfakta i fjor, viser at flere takbokser rett og slett er trafikkfarlige. Ni bokser ble testet, og hele fire av dem fikk stryk i kollisjonstesten.

-Testen viste alvorlige feil, ski som kommer ut som prosjektiler av takboksene og bokser som flyr av taket ved en kollisjon i lav hastighet, sier Sødal. -Så er du på jakt etter en ny boks, sjekk denne og andre tester før du slår til, fortsetter han.

Husk på vektbegrensingene

Selv om du har en takboks som tåler en bråstopp eller kollisjon, så er det viktig å pakke riktig i den. Det er ikke slik at du kan dytte ubegrenset med bagasje i takboksen. Det er tre ting du må huske på for å vite hvor mye du kan pakke oppe på taket av bilen:

  • Hvor mange kilo tåler selve biltaket?
  • Hvor mange kilo tåler takboksen?
  • Hvor mange kilo tåler takstativet boksen festes til?

- Det er den laveste av disse vektgrensene du må gå etter. Tåler takstativet bare 50 kilo, hjelper det ikke at takboksen tåler 75 kilo. Da må du holde deg innenfor 50 kilo, og det inkluderer vekten på selve takboksen også, sier NAF-rådgiveren.

Har du klart for deg hvor mye last du kan ha i takboksen er det lurt å legge ski og annen bagasje slik at det ligger stabilt i boksen. Og husk å bruke stroppene i boksen for å stroppe alt fast.

- Med en god takboks og riktig pakking er du klar for en fin og trygg tur på skiferie, avslutter Nils Sødal.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Det er viktig å pakke riktig i takboksen. Du kan ikke dytte ubegrenset med bagasje i den. (Foto: NAF)
Det er viktig å pakke riktig i takboksen. Du kan ikke dytte ubegrenset med bagasje i den. (Foto: NAF)
Last ned bilde

Lenker

Om NAF

NAF
NAF
Skippergata 4
0152 Oslo

23 21 31 00http://www.naf.no

Hver tiende nordmann og 25 prosent av alle personbileiere er medlem i NAF. Dette gjør oss til Nordens største interesse- og forbrukerorganisasjon med nærmere 500 000 medlemmer. Organisasjonen er landsomfattende med 71 lokalavdelinger, 360 ansatte og ca. 2000 frivillige. NAF er en engasjert og markant samfunnsaktør som arbeider aktivt for at norske trafikanter skal kunne reise sikkert, effektivt og miljøvennlig. NAFs virksomhet omfatter kontroll og testing av biler ved 44 NAF-sentre, trafikkopplæring, veihjelp, reise, handel, juridisk bistand og forbrukerrådgivning m.m. Etter avtale med Vegdirektoratet driver NAF 27 øvingsbaner i Norge.

Følg saker fra NAF

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra NAF på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra NAF

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom