Slik gjør du bilen klar for vinteren

Startvansker og flate batterier er det NAFs bilbergere rykker ut for oftest. Derfor er det lurt å få sjekket batteriet før vinteren setter inn.
- Har du et eldre batteri kan det være lurt å få sjekket det på et av våre sentre eller et verksted, sier Sødal.
Gode dekk med bra mønsterdybde er avgjørende for trygge bilturer vinterstid. Kravet til mønsterdybde er tre millimeter, men det er lurt å skifte når dekkene dine har fire millimeter mønsterdybde igjen.
NAF har laget en sjekkliste som er lur å følge for å få bilen klar for vinteren. Noe kan du enkelt gjøre selv, mens andre ting kan det være lurt å få hjelp til enten på et NAF-senter eller et verksted.
10 tips for å gjøre bilen klar for vinteren
- Dekk
Det aller viktigste på glatte vinterveier er at du har trygge og gode vinterdekk. Mønsterdybden skal være minst tre millimeter, men NAF anbefaler minimum fire millimeter. Husk at lufttrykket kan variere med temperaturforandringer. Sjekk derfor trykket en gang i måneden. - Sjekk batteriet
Det er lett å unngå flatt batteri dersom du sjekker dette før den verste kulden setter inn.
Har du et eldre batteri er det lurt å få sjekket det på et NAF-senter eller verksted. Et batteri som er 5-7 år gammelt må fort byttes ut med et nytt.
Selv kan du sørge for et batteri i toppform ved å vedlikeholdslade det flere ganger gjennom vinteren. - Smør låser og dører
Vann som har samlet seg langs dørlistene og i dørlåsene fryser i kulden. Resultatet er at de ikke lar seg åpne. Bruk derfor silikonstift på alle dørlister og sprøyt inn låseolje i alle låser. - Sjekk frostvæsken
Når ble frostvæsken på din bil kontrollert sist? Hvor mange minusgrader tåler kjølevannet?
Dette kan et NAF-senter eller verksted raskt måle for deg. For lite frostvæske i systemet kan i verste fall føre til at kjølevannet fryser og skader motoren. - Skift til tynnere motorolje
Tynnere olje gjør at motoren starter lettere i kulda. Det gir dermed mindre slitasje på motoren og den varer lengre.
Husk å kontrollere oljenivået jevnlig. - Lys
Sjekk at alle lysene virker som de skal. Om vinteren er det mørkt mesteparten av døgnet, og derfor helt avgjørende at lysene fungerer. - Sjekk vindusviskerne
Sjekk at gummien på viskerne er hel og ren. Dersom den er slitt, så bytt viskere. - Bruk håndbrekket jevnlig
Håndbrekket har lett for å sette seg fast i kulda. For å unngå dette, bør du derfor passe på å bruke håndbrekket ofte, slik at mekanismene er i jevnlig bevegelse. - Sjekk frontruta
For trafikksikkerhetens skyld må du sørge for å ha ren og klar frontrute. Husk også å vaske den på innsiden. - Fyll en bag med dette og plasser i bilen
- En god isskrape med tagger på en av sidene for å ta stålisen
- Snøkost
- Lommelykt
- Låsolje
- Dekkvask/-rens
- Startkabler med overspenningsvern
- Liten spade (gjerne sammenleggbar)
- Hurtigkjetting eller autosokk
- Ekstra varme klær, votter/hansker, hodeplagg og fottøy
- Pledd
Nøkkelord
Kontakter
Nils SødalSenior kommunikasjonsrådgiver
Tel:+47 901 83 276nils.sodal@naf.noBilder

Om NAF
Hver tiende nordmann og 25 prosent av alle personbileiere er medlem i NAF. Dette gjør oss til Nordens største interesse- og forbrukerorganisasjon med nærmere 500 000 medlemmer. Organisasjonen er landsomfattende med 67 lokalavdelinger, 450 ansatte og ca. 2000 frivillige. NAF er en engasjert og markant samfunnsaktør som arbeider aktivt for at norske trafikanter skal kunne reise sikkert, effektivt og miljøvennlig. NAFs virksomhet omfatter kontroll og testing av biler ved 44 NAF-sentre, trafikkopplæring, veihjelp, reise, handel, juridisk bistand og forbrukerrådgivning m.m. Etter avtale med Vegdirektoratet driver NAF 27 øvingsbaner i Norge.
Følg pressemeldinger fra NAF
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra NAF på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra NAF
NAF MC: - Nå må motorsyklistene skjerpe seg1.7.2025 11:01:13 CEST | Pressemelding
Juni ble nok en måned med nedslående ulykkestall for motorsyklister. Så langt i år har 12 motorsyklister omkommet på norske veier. - Vi må ta inn over oss at vi er en utsatt trafikantgruppe og kjøre deretter, sier leder i NAF MC, Jan Harry Svendsen.
Økte bilavgifter vil ramme barnefamiliene og distriktene hardest30.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
To av tre svarer at de vil bli negativt påvirket av økte bilavgifter, viser NAFs Trafikantbarometer 2025. – Jo flere barn, og jo mer usentralt folk bor, dess større er andelen som sier at økte bilavgifter vil ramme dem, sier Ingunn Handagard, pressesjef i NAF.
NAF: Slik sparer du penger på hurtigladingen i sommer26.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Sommerferien er hurtigladetid for landets 840 000 elbilister. – Det er flere kroner i forskjell per kilowattime mellom dyreste og billigste hurtigladeleverandør. Så her er det feriepenger å spare, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.
Støtte til bomringer faller til 2019-nivået25.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Ikke siden bompengeopprøret i 2019 har færre støttet at bompenger kreves inn i bypakkene. Det viser NAFs Trafikantbarometer 2025. – Stadig flere byer får bomringer, samtidig er det færre som synes det er greit bompenger brukes på denne måten, sier Ingunn Handagard, pressesjef i NAF.
NAF: – Ikke lad elbilen i tordenvær23.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Det er sendt ut gult farevarsel for lyn over store deler av Østlandet mandag. – Ikke ha elbilen koblet til ladestasjonen når det tordner, sier Ingunn Handagard, pressesjef i NAF.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom