NAF

Slik gjør du bilen klar for vinteren

Del

Vinteren er på gang og da trenger bilen litt ekstra pleie for at du skal komme deg trygt rundt. - Med noen enkle grep får du en driftssikker bil i vinterhalvåret, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.

Forbered bilen din på vinteren så du kommer vel frem når kulda setter inn. (Foto: NAF)
Forbered bilen din på vinteren så du kommer vel frem når kulda setter inn. (Foto: NAF)

Startvansker og flate batterier er det NAFs bilbergere rykker ut for oftest. Derfor er det lurt å få sjekket batteriet før vinteren setter inn.

- Har du et eldre batteri kan det være lurt å få sjekket det på et av våre sentre eller et verksted, sier Sødal.

Gode dekk med bra mønsterdybde er avgjørende for trygge bilturer vinterstid. Kravet til mønsterdybde er tre millimeter, men det er lurt å skifte når dekkene dine har fire millimeter mønsterdybde igjen.

NAF har laget en sjekkliste som er lur å følge for å få bilen klar for vinteren. Noe kan du enkelt gjøre selv, mens andre ting kan det være lurt å få hjelp til enten på et NAF-senter eller et verksted.

10 tips for å gjøre bilen klar for vinteren

 1. Dekk
  Det aller viktigste på glatte vinterveier er at du har trygge og gode vinterdekk. Mønsterdybden skal være minst tre millimeter, men NAF anbefaler minimum fire millimeter. Husk at lufttrykket kan variere med temperaturforandringer. Sjekk derfor trykket en gang i måneden.
 2. Sjekk batteriet
  Det er lett å unngå flatt batteri dersom du sjekker dette før den verste kulden setter inn.
  Har du et eldre batteri er det lurt å få sjekket det på et NAF-senter eller verksted. Et batteri som er 5-7 år gammelt må fort byttes ut med et nytt.
  Selv kan du sørge for et batteri i toppform ved å vedlikeholdslade det flere ganger gjennom vinteren.
 3. Smør låser og dører 
  Vann som har samlet seg langs dørlistene og i dørlåsene fryser i kulden. Resultatet er at de ikke lar seg åpne. Bruk derfor silikonstift på alle dørlister og sprøyt inn låseolje i alle låser.
 4. Sjekk frostvæsken
  Når ble frostvæsken på din bil kontrollert sist? Hvor mange minusgrader tåler kjølevannet?
  Dette kan et NAF-senter eller verksted raskt måle for deg. For lite frostvæske i systemet kan i verste fall føre til at kjølevannet fryser og skader motoren.
 5. Skift til tynnere motorolje 
  Tynnere olje gjør at motoren starter lettere i kulda. Det gir dermed mindre slitasje på motoren og den varer lengre.
  Husk å kontrollere oljenivået jevnlig.
 6. Lys 
  Sjekk at alle lysene virker som de skal. Om vinteren er det mørkt mesteparten av døgnet, og derfor helt avgjørende at lysene fungerer.
 7. Sjekk vindusviskerne 
  Sjekk at gummien på viskerne er hel og ren. Dersom den er slitt, så bytt viskere.
 8. Bruk håndbrekket jevnlig 
  Håndbrekket har lett for å sette seg fast i kulda. For å unngå dette, bør du derfor passe på å bruke håndbrekket ofte, slik at mekanismene er i jevnlig bevegelse.
 9. Sjekk frontruta 
  For trafikksikkerhetens skyld må du sørge for å ha ren og klar frontrute. Husk også å vaske den på innsiden.
 10. Fyll en bag med dette og plasser i bilen 
  - En god isskrape med tagger på en av sidene for å ta stålisen
  - Snøkost
  - Lommelykt
  - Låsolje
  - Dekkvask/-rens
  - Startkabler med overspenningsvern
  - Liten spade (gjerne sammenleggbar)
  - Hurtigkjetting eller autosokk
  - Ekstra varme klær, votter/hansker, hodeplagg og fottøy
  - Pledd

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Forbered bilen din på vinteren så du kommer vel frem når kulda setter inn. (Foto: NAF)
Forbered bilen din på vinteren så du kommer vel frem når kulda setter inn. (Foto: NAF)
Last ned bilde

Om NAF

NAF
NAF
Skippergata 4
0152 Oslo

23 21 31 00http://www.naf.no

Hver tiende nordmann og 25 prosent av alle personbileiere er medlem i NAF. Dette gjør oss til Nordens største interesse- og forbrukerorganisasjon med nærmere 500 000 medlemmer. Organisasjonen er landsomfattende med 71 lokalavdelinger, 360 ansatte og ca. 2000 frivillige. NAF er en engasjert og markant samfunnsaktør som arbeider aktivt for at norske trafikanter skal kunne reise sikkert, effektivt og miljøvennlig. NAFs virksomhet omfatter kontroll og testing av biler ved 44 NAF-sentre, trafikkopplæring, veihjelp, reise, handel, juridisk bistand og forbrukerrådgivning m.m. Etter avtale med Vegdirektoratet driver NAF 27 øvingsbaner i Norge.

Følg pressemeldinger fra NAF

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra NAF på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra NAF

NAF: Ladeplassene må bli som bensinstasjoner16.9.2021 07:00:00 CEST | Pressemelding

I august valgte syv av ti nybilkjøpere elbil. Så langt i år har det rullet nær 300 nye elbiler ut på veiene hver eneste dag. – Skal folk oppleve elbil som et godt alternativ må det bli enklere og mer komfortabelt å lade bilen. Folk vil ha et servicetilbud og litt komfort når de lader. Noe så enkelt som et tak over ladestasjonen bør være et minstekrav, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom