Felleskjøpet Agri

Slik bør du vinterlagre høytrykksspyleren

Del

Temperaturen varierer i vårt langstrakte land, men minusgrader er nært forestående. Dette er en kritisk tid for høytrykksspylere, da de ikke tåler minusgrader særlig godt.

Sett inn høytrykksspyleren etter siste bilvask. Foto: Kärcher
Sett inn høytrykksspyleren etter siste bilvask. Foto: Kärcher

Vann og minusgrader betyr is, og is kan utvide seg inne i maskiner. Resultatet kan bli at koblinger og komponenter som pumpehus, slanger og pistolgrep sprekker og blir ødelagt.

– Hver vår får vi henvendelser fra personer som har fått høytrykkspyleren sin ødelagt i løpet av vinteren. Dette er helt unødvendig og kan forhindres med noen enkle grep, sier Knut Ivar Haave, kategorisjef i Felleskjøpet Agri.

Tøm, tørk og bær innendørs

Høytrykksspyleren bør tømmes skikkelig etter siste bruk før vinterlagring. For å tømme maskinen kan du spyle en stund etter at du stenger vanntilførselen. Videre kan du vende og riste på slange og maskin for å få ut siste rest av vann.

– Uansett hvor nøye du er med tømming og tørking, er du ikke garantert å få vekk alt vannet. Vi anbefaler derfor å bære maskinen innendørs i god tid før temperaturen nærmer seg nullpunktet, sier Haave. Og med innendørs mener vi et tørt sted med konstant temperatur over 0 grader gjennom hele vinteren, presiserer han.

Unngå garasje, boder og skjul

Dersom du skal vinterlagre høytrykksspyleren i garasjen, boden eller skjulet bør dette være isolert og oppvarmet, og høytrykkspyleren bør være tømt for vann og tørr.

– Feilen mange gjør er å la maskinen stå for lenge ute, i uisolerte boder og garasjer på høsten. Det skal faktisk ikke mer enn noe få minusgrader til før komponenter kan ryke. Og skulle du mot formodning trenge maskinen flere ganger i løpet av høsten, er det ikke en altfor stor oppgave å bære den ut igjen, sier Haave.

Bruk frostvæske

Lagringsplass kan være en utfordring. Hvis et kaldt vinterlagringssted er eneste muligheten du har, finnes det en metode du kan benytte deg av, uten at vi kan garantere utfallet.

– Frostvæske er en mulighet. Etter siste bruk, etterfulgt av skikkelig tømming for vann, kan du kjøre frostvæske gjennom maskinen. Hell tilstrekkelig med frostvæske i en bøtte, og sett en kort inntaksslange i bøtten. Kjør frostvæsken gjennom maskinen uten trykk, sier Haave.

Denne metoden kan benyttes uavhengig av om maskinen skal oppbevares inne eller ute, da du unngår korrosjon inne i maskinen gjennom vinteren. Frostvæsken du benytter bør spyles i en beholder for gjenbruk – alternativt benytte en miljøvennlig frostvæske.

Nøkkelord

Kontakter

Knut Ivar Haave, kategorisjef i Felleskjøpet Agri
Tlf.: 905 04 767
E-post: knut.ivar.haave@felleskjopet.no

Cato Fagermoen, kommunikasjonsrådgiver i Felleskjøpet Agri
Tlf.: 986 40 445
E-post: cato.fagermoen@felleskjopet.no

Bilder

Sett inn høytrykksspyleren etter siste bilvask. Foto: Kärcher
Sett inn høytrykksspyleren etter siste bilvask. Foto: Kärcher
Last ned bilde
Sett inn høytrykksspyleren etter siste utvendige vask. Foto: Kärcher
Sett inn høytrykksspyleren etter siste utvendige vask. Foto: Kärcher
Last ned bilde

Om Felleskjøpet Agri

Felleskjøpet Agri
Felleskjøpet Agri
Depotgata 22
2000 Lillestrøm

72505050https://www.felleskjopet.no

Felleskjøpet har en omsetning på 16,2 milliarder og 3600 ansatte, og er den viktigste leverandøren av driftsmidler og teknologi til norsk landbruk. Felleskjøpets virksomhet omfatter også til sammen 210 butikker i Norge og i Sverige, eiendomsdrift, brød og bakevarer, utstyr til park og anlegg samt fôr og utstyr til kjæledyr. Felleskjøpet er et samvirke eid av 44 000 bønder. Felleskjøpet er markedsregulator for korn, og innkjøps- og salgssamvirke for medlemmene. Felleskjøpets hovedmål er å bidra til å styrke medlemmenes økonomi på kort og lang sikt.

Følg saker fra Felleskjøpet Agri

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Felleskjøpet Agri på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Felleskjøpet Agri

Felleskjøpet Agri: Resultat 1. kvartal 202029.4.2020 10:06:14 CESTPressemelding

Omsetningen i Felleskjøpet øker med 101,8 millioner kroner sammenlignet med samme periode i 2019. Resultat før skatt endte på -159,5 millioner kroner, ned fra -92,2 millioner kroner i første kvartal 2019. Første kvartal er normalt et svakt kvartal for konsernet, og er i år i tillegg negativt påvirket av blant annet svekket norsk krone. Tilnærmet normal drift har så langt blitt opprettholdt også gjennom koronasituasjonen i mars.

Felleskjøpet flytter kraftfôrproduksjonen fra Florø31.1.2020 12:02:29 CETPressemelding

Markedet for kraftfôr i Norge er i endring og forbruket går ned nasjonalt. Styret i Felleskjøpet Agri har som følge av dette vedtatt å flytte produksjonen av kraftfôr fra Florø til fabrikkene på Vestnes og Vaksdal. Felleskjøpet har som samvirke et ansvar for å holde bondens kostnader nede og slik opprettholde landbrukets konkurranseevne. En endring av selskapets fabrikkstruktur er derfor nødvendig, og vil gagne alle bønder i Norge.

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom