Dyrevernalliansen

Slår alarm om økt behov for kunnskap om dyrevelferd på villfisk

Del

Det er et stort behov for økt kunnskap om hvordan bedre velferden til villfisk i forbindelse med fangst og avlivning. I den forbindelse kommer nå Dyrevernalliansens forskningsfond med en ekstraordinær utlysning på 5 millioner kroner rettet mot dyrevelferd for villfisk.

Makrell i brønn Foto:Inger Helen Stenevik
Makrell i brønn Foto:Inger Helen Stenevik

Norge er Europas største og verdens 9. største fiskerinasjon målt i tonn. Det ble fisket 2,49 millioner tonn fisk i 2018. Det er et stort behov for økt kunnskap om hvordan bedre velferden til villfisk i forbindelse med fangst og avlivning.

Den ekstraordinære utlysningen er spesielt rettet mot forskning og utvikling som involverer human fangst og slakting av villfanget fisk i stor skala.

Kommunikasjonsleder i Dyrevernalliansen, Live Kleveland er veldig glad for muligheten til å komme med denne ekstraordinære utlysningen.

– Norge er Europas største fiskerinasjon. Det innebærer et ansvar for velferden for de kolossale mengdene med individer som blir hentet opp av havet av norske fiskere hvert år. Kunnskapen om hvordan disse fiskene har det i den kritiske fangstprosessen er svært liten, og potensialet for å redusere lidelse på dette området er enorm, sier Kleveland.

Velferdsproblemene på dette området er todelt. Det går på de skader, stress og lidelse fisken utsettes for i fangstredskapen, og etter å ha blitt tatt ombord.

Mens de er i fangstredskapet er det blant annet risiko for at de presses sammen, kveles eller får klemskader. Når de kommer om bord utsettes fisken for slakt uten bedøvelse, eller blir liggende i mottakstanken til de dør. Det siste gjelder særlig om det er tatt opp store mengder fisk på en gang. Da kan det ta flere timer før fiskerne rekker å bløgge de siste fiskene. I motsetning til oppdrettsindustrien, så brukes det i svært liten utstrekning noe form for bedøvelse i forbindelse med slakt.

– Det er et behov for utvikling av metoder og implementering av bedøvelse, og å gjøre håndtering og avliving på båt mer skånsom. Mange fisk blir skadet i selve fangstprosessen, og det er trygt å anta at lidelsene er større enn de behøver å være, sier Kleveland.

Dyrevernalliansens Forskningsfond har søkt om og mottatt midlene til denne ekstraordinære utlysningen fra den amerikanske organisasjonen Open Philanthropy.

For mer informasjon, se dyrevern.no

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Makrell i brønn Foto:Inger Helen Stenevik
Makrell i brønn Foto:Inger Helen Stenevik
Last ned bilde

Om Dyrevernalliansen

Dyrevernalliansen
Dyrevernalliansen
Brenneriveien 7
0182 Oslo

22 20 16 50http://www.dyrevern.no

Dyrevernalliansen ble grunnlagt i 2001 og er en nasjonal organisasjon for dyrevern i Norge. Dyrevernalliansen hjelper dyrene som trenger det aller mest, i intensivt landbruk, fiskeoppdrett, pelsindustrien og dyreforsøk.

Følg pressemeldinger fra Dyrevernalliansen

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Dyrevernalliansen på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Dyrevernalliansen

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom