Skal forske på politiets dronebruk
Politidirektoratet startet i høst et prosjekt der 18 droneoperatører i seks politidistrikter skal teste ut droner til bruk i det daglige politiarbeidet. Droneoperatørene er politifolk som har fått opplæring i hvordan dronene fungerer og hvilke regler som gjelder når de brukes.
Det er dette prosjektet forsker Jenny Maria Lundgaard nå skal følge.
- Jeg får være med helt fra starten. Allerede fra da operatørene pakket dronene ut av kofferten første gang. Det å følge dem fra start til å se hva dette faktisk er om ett år, er en unik mulighet til å se hva som skjer når man innfører ny teknologi i politiet, sier Lundgaard.
Mange spørsmål skal undersøkes. Hvordan endrer bruk av droner det klassiske politiblikket? Hvordan blir samspillet mellom politifolk og dronene? Hvilke oppdrag benyttes dronene i? Handler politiet på andre måter når de bruker droneteknologi? Er dronen et supplement, eller en erstatning, og i såf all for hva?
Frem til 2021 skal Lundgaard være tett på droneoperatørene i tre politidistrikter; Trøndelag, Agder og Troms. Hun anslår at hun vil være rundt tre hundre timer i felten. Hun skal være med på patrulje, arrangementer der det vil brukes droner og intervjue droneoperatørene og deres ledere. Hun kommer også til å se på hvordan politiet registrerer sin bruk av droner i politiregistrene.
Lundgaard er både opptatt av hva som skjer mellom den enkelte polititjenestepersonen og dronen, hva som skjer i de konkrete politioppdragene der dronene brukes og hvordan politiet som organisasjon tilrettelegger for droneteknologien.
Nøkkelord
Kontakter
Jenny Maria LundgaardSeniorforsker
Tel:92603033jenlun@phs.noBilder
Om Politihøgskolen
Politihøgskolen er den sentrale utdanningsinstitusjonen for politi- og lensmannsetaten, med eit eige styre som øvste organ. Politihøgskolen har til oppgåve å gi grunnutdanning for teneste i politi- og lensmannsetaten og etter- og vidareutdanning til dei tilsette i etaten. Politihøgskolen driv forskings- og utviklingsarbeid og fagleg formidling innanfor fagområda sine. Politihøgskolen har fire studiestader: Oslo, Bodø, Kongsvinger og Stavern.
Følg pressemeldinger fra Politihøgskolen
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Politihøgskolen på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Politihøgskolen
Nyutdannet politi raskere i fast jobb22.5.2025 11:08:43 CEST | Pressemelding
Gjennom 2024 var det en tydelig bedring i jobbsituasjonen for uteksaminerte med vitnemål fra Politihøgskolen. De nye tallene nå viser at den positive utviklingen fortsetter. Flere kommer raskere i jobb i etaten, og også andelen i faste stillinger øker markant.
Flere reelle søkere til politiutdanningen30.4.2025 10:28:03 CEST | Pressemelding
Politihøgskolen har i år 1 442 reelle søkere etter at den første delen av opptaksprosessen er unnagjort. Dette betyr at 253 flere søkere enn i fjor har fullført søknadsprosessen ved å sende inn nødvendig dokumentasjon.
Skal utdanne bank og finans mot svindel29.4.2025 10:38:50 CEST | Pressemelding
Politihøgskolen (PHS) har fått oppdraget med å utdanne ansatte i bank- og finansnæringen i en forsterket innsats mot svindel og hvitvasking.
Mange utdanninger for flere enn politiansatte11.4.2025 10:14:35 CEST | Pressemelding
Politihøgskolen (PHS) har en rikholdig meny for Etter- og videreutdanninger rettet inn mot ansatte i politiet. Men over 55 utdanninger er åpne for flere, i første rekke samarbeidende etater og virksomheter.
Slik var søkertallene fra hele landet10.3.2025 14:48:48 CET | Pressemelding
3 020 personer har søkt opptak til politiutdanningen innen fristen 1. mars. Det er en fremgang på 136 søkere (+ 5 %) sammenlignet med 2024. Av de 3 020 søkerne har 2 214 søkt politiutdanning som sitt høyest prioriterte studieønske. Søkerinteressen til pilotprosjektet med samlingsbasert politiutdanning i Alta var markant.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom