Skal færre laks dø må vi få oversikt over årsakene
Standard Norge startet høsten 2019 prosjektet med å revidere den nasjonale standarden NS 9417:2012 «Laks og regnbueørret – Enhetlig terminologi og metoder for dokumentasjon av produksjon».
–Vi må snakke samme språk. En del arbeid er gjort, så vi starter ikke på null, men i forrige utgave av standarden var ikke terminologi innenfor fiskehelse eller velferd inkludert. Viktige termer på dette feltet blir nå med i den nye utgaven, sier Ingunn Sommerset ved Veterinærinstituttet, som leder arbeidsgruppen på «Fiskehelse/velferd» i standardiseringskomiteen.
I dag anslås det at næringen opererer med rundt 100 ulike måter å kategorisere dødsårsaker på. Eksempelvis blir laks som dør med hemoragisk smoltsyndrom (HSS) hos noen kategorisert som «HSS», andre registrerer det som «Smoltrelaterte avgang», mens klassifiserer det bare som «Død».
Bred deltakelse
Det er en bred deltagelse fra ulike interessenter i komiteen. På den måten blir de termene, definisjonene og metodene som skal inngå i standarden, diskutert av personer som representerer ulike deler av verdikjeden og som selv kjenner behovet for slike presiseringer. Komiteen har 20 deltakere fra blant annet forskningsinstitusjoner, myndigheter og næringsaktører.
Standardisering forutsetning for digitalisering
Flere har forstått verdien i data som innhentes fra ulike sensorer, kamera og i fagsystemer, men ulike leverandører har ofte egne systemer og dataene er ofte fragmenterte.
–Standardiseringen av terminologi og kodesystemer er en forutsetning for digitalisering i næringen. Mengden data som registreres ved anleggene langs kysten er stor, men skal man utvikle nyttige kunnskapsportaler trenger vi å standardisere kodene, sier Stein Halstensen i Grieg Seafood, som leder hovedkomiteen for standardisering av NS 9417, «SN/K 504 Dokumentasjon av produksjon og velferd for fisk i akvakultur».
Standardisering av dødsårsaker
Rundt 50 millioner laks dør årlig før den er slakteferdig. En kartlegging NMBU nylig har gjennomført på vegne av AquaCloud 2.0 konkluderte med at klassifisering av taps- og dødsårsaker kan gi store gevinster i form av bedre innsikt til valg av rett tiltak, selv moderate forandringer kan gi økt resultat på 5 milliarder kroner per år i norsk havbruk.
En Norsk Standard for klassifisering av tap og dødsårsaker, er viktig for å kunne gjøre analyser både på regionalt og nasjonalt nivå.
Norsk Standard for sporbarhet
Oppdrettsfisk identifiseres ikke på individnivå men på gruppenivå ut fra for eksempel klekketidspunkt, karnummer, merdnummer eller navn på lokalitet. Det finnes ikke en felles bransjestandard for hvordan man kategoriserer en «fiskegruppe», noe som gjør det vanskelig å spore fisken gjennom produksjonssyklusen. En del av standardiseringsarbeidet tar også sikte på å samle næringen om kategorier av fiskegrupper som sikrer sporbarhet gjennom produksjon og helt ut til forbrukeren.
–Vi er opptatt av å få innspill og synspunkter fra ulike aktører i oppdrettsnæringen, forskning eller forvaltning som ser behovet for en standardisert terminologi eller metode for sporbarhet som kan passe inn i den reviderte utgaven av NS 9417, sier prosjektleder i Standard Norge, Hilde Aarfjord.
Frokostmøte
19. november inviterer Standard Norge og Veterinærinstituttet hele bransjen til et gratis og digitalt frokostmøte om standardisering knyttet til fiskevelferd. Her blir arbeidet i arbeidgruppen presentert og det blir mulig å stille spørsmål og komme med kommentarer.
Mer informasjon om frokostmøtet.
I en nordisk studie fra 2018 om effekten av standardisering bekrefter hele 74% av respondentene fra fiskeri- og havbrukssektoren at standarder er et godt virkemiddel for å følge den teknologiske utviklingen. Hele 85% av de spurte mener standarder skaper tillit hos kundene. Undersøkelsen viser dessuten at bruk av standarder bidrar til betydelig økning i arbeidsproduktivitet og BNP.
Mer informasjon om undersøkelsen: standard.no/standardsforgrowth.
Nøkkelord
Kontakter
Hilde Aarefjord, prosjektleder for fiskeri og havbruk i Standard Norge, haa@standard.no.
Ingunn Sommerset, Veterinærinstituttet:og leder av Standard Norges arbeidsgruppe for fiskevelferd, tlf. 92616360
Bilder
Om Standard Norge
Standard Norge utvikler og forvalter standarder i Norge, og har enerett på å utgi Norsk Standard. Medlemmene våre er både næringsliv, myndigheter, interesseorganisasjoner, forbrukerorganisasjoner, forskningsinstitusjoner og andre. Over 4 000 norske eksperter er med i standardiseringsarbeid i regi av Standard Norge på nasjonalt eller internasjonalt plan.
Følg pressemeldinger fra Standard Norge
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Standard Norge på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Standard Norge
Lovpålagt og livsviktig: Vesten du ikke bør droppe9.7.2025 08:45:00 CEST | Pressemelding
Når du er ute i båt i sommer, er rednings- eller flytevesten ikke bare en trygghet. Den er påbudt. NS-EN ISO 12402 sikrer at vesten fungerer når det virkelig gjelder.
Nå starter arbeidet med ny Norsk Standard for klimagassberegninger for infrastruktur3.7.2025 12:11:33 CEST | Pressemelding
Etter ønske fra anleggsnæringen starter Standard Norge utviklingen av en ny standard for klimagassberegninger for infrastruktur som vei, broer og jernbane. Nå søker vi fagpersoner som vil delta i arbeidet.
Sikkerhetskrav til flamingoer og enhjørninger3.7.2025 11:23:46 CEST | Pressemelding
Badeflamingo, flytesofa eller enhjørning med koppholder? Når ditt foretrukne flyteredskap har CE-merket, og følger sikkerhetsstandarder, kan du trygt konsentrere deg om hva Andersen faktisk holder på med i sin cabincruiser mens du ligger og dupper i vannskorpa.
Ny kontraktsstandard for store totalunderentrepriser på høring20.6.2025 11:49:54 CEST | Pressemelding
Standard Norge har sendt utkastet til en ny Norsk Standard på høring. Målet er å gjøre store underentrepriser i anleggsprosjekter enklere å gjennomføre og mindre konfliktfylte. Fristen for å sende inn innspill er 29. august 2025
Universell utforming blir enklere for redaktører og utviklere av digitale hjelpemidler17.6.2025 10:27:17 CEST | Pressemelding
I samarbeid med eksperter på læringsteknologi, har Standard Norge utviklet en veileder og ressursside som vil gjøre det enklere å lage universelt utformede digitale læremidler.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom