Lovpålagt og livsviktig: Vesten du ikke bør droppe
Når du er ute i båt i sommer, er rednings- eller flytevesten ikke bare en trygghet. Den er påbudt. NS-EN ISO 12402 sikrer at vesten fungerer når det virkelig gjelder.

Alle som er i en fritidsbåt under åtte meter må bruke egnet flyteutstyr når båten er i fart. Det gjelder også kano, kajakk og vannscooter. Utstyret skal være CE-merket.
Men CE-merking alene sier lite om hvordan vesten faktisk virker i praksis. For maksimal trygghet bør du se etter at vesten følger standardene i NS-EN ISO 12402.
En vest som snur deg på ryggen
NS-EN ISO 12402-serien stiller krav til oppdrift, synlighet, slitestyrke og kanskje viktigst – snuevne. Det betyr at vesten skal klare å snu en bevisstløs person med ansiktet ned i vannet, over på ryggen, og holde hodet over vann.
– En redningsvest skal ikke bare holde deg flytende. Den skal faktisk redde livet ditt, sier Jacob Mehus, direktør i Standard Norge.
Hvilken vest passer for deg?
Standarden NS-EN ISO 12402 er delt inn i flere nivåer – tilpasset ulike behov og situasjoner:
- Nivå 2 (275 N): Ekstreme forhold og tungt utstyr – snur bevisstløse personer.
- Nivå 3 (150 N): Sjø og kyst – standard for trygg fritidsbruk.
- Nivå 4 (100 N): Rolige farvann – gir grunnleggende beskyttelse.
- Nivå 5 (50 N): Kun for svømmedyktige – holder deg flytende, men snur ikke.
- Nivå 6: Spesialutstyr tilpasset ulike aktiviteter.
– Når du ser etter en rednings- eller flytevest, bør du kontrollere at den er merket med NS-EN ISO 12402. Da vet du at den er testet for realistiske situasjoner, sier Mehus.
Loven og standarden utfyller hverandre
Loven sier at alle som er i fritidsbåter under åtte meter må ha på seg egnet flyteutstyr, som seilvester, redningsvester, sportsvester, padlevester eller andre former for flyteplagg når båten er i fart. Unntak finnes, men gjelder bare spesielle tilfeller, som robåter på små innsjøer eller organisert idrett.
– Standarden hjelper deg å velge en som faktisk gjør jobben. Det bidrar til å redde liv, sier Mehus.
Faktaboks: Dette sier loven
- Du må bruke vest i alle fritidsbåter under 8 meter i fart
- Gjelder også kano, kajakk og vannscooter
- Flyteutstyret skal være CE-merket og egnet
- Barn under 15 år er båtførerens ansvar
Faktaboks: Kort om nivåene i NS-EN ISO 12402
- 275 N (nivå 2): For ekstreme forhold og tungt utstyr
- 150 N (nivå 3): For vanlig bruk til sjøs – snur bevisstløse personer
- 100 N (nivå 4): For rolige farvann – grunnleggende beskyttelse
- 50 N (nivå 5): Kun for svømmedyktige og nært land – snur ikke
- Nivå 6: Spesialutstyr tilpasset aktiviteter
Kontakter
Bjørnar Sølvik-JensenKommunikasjonsrådgiverStandard Norge
Tel:+4741515375bsj@standard.noMarit SæterDirektør kommunikasjon
Tel:+47 970 27 956msa@standard.noOm Standard Norge
Standard Norge utvikler og forvalter standarder i Norge, og har enerett på å utgi Norsk Standard. Medlemmene våre er både næringsliv, myndigheter, interesseorganisasjoner, forbrukerorganisasjoner, forskningsinstitusjoner og andre. Over 4 000 norske eksperter er med i standardiseringsarbeid i regi av Standard Norge på nasjonalt eller internasjonalt plan.

Følg pressemeldinger fra Standard Norge
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Standard Norge på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Standard Norge
Nå starter arbeidet med ny Norsk Standard for klimagassberegninger for infrastruktur3.7.2025 12:11:33 CEST | Pressemelding
Etter ønske fra anleggsnæringen starter Standard Norge utviklingen av en ny standard for klimagassberegninger for infrastruktur som vei, broer og jernbane. Nå søker vi fagpersoner som vil delta i arbeidet.
Sikkerhetskrav til flamingoer og enhjørninger3.7.2025 11:23:46 CEST | Pressemelding
Badeflamingo, flytesofa eller enhjørning med koppholder? Når ditt foretrukne flyteredskap har CE-merket, og følger sikkerhetsstandarder, kan du trygt konsentrere deg om hva Andersen faktisk holder på med i sin cabincruiser mens du ligger og dupper i vannskorpa.
Ny kontraktsstandard for store totalunderentrepriser på høring20.6.2025 11:49:54 CEST | Pressemelding
Standard Norge har sendt utkastet til en ny Norsk Standard på høring. Målet er å gjøre store underentrepriser i anleggsprosjekter enklere å gjennomføre og mindre konfliktfylte. Fristen for å sende inn innspill er 29. august 2025
Universell utforming blir enklere for redaktører og utviklere av digitale hjelpemidler17.6.2025 10:27:17 CEST | Pressemelding
I samarbeid med eksperter på læringsteknologi, har Standard Norge utviklet en veileder og ressursside som vil gjøre det enklere å lage universelt utformede digitale læremidler.
Ny Norsk Standard skal gjøre branntegninger lettere å forstå16.6.2025 15:11:39 CEST | Pressemelding
Standarden skal gjøre det enklere for både fagfolk og redningspersonell å bruke og forstå brannplaner, og unngå misforståelser. Tegningene viser blant annet hvor det finnes rømningsveier, brannalarmanlegg og slokkeutstyr.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom