Skadelig sebramusling trolig kommet til Norge

– Sebramuslingen har etter hva vi kjenner til havnet i minst ett akvarium i Norge. Den står på Verdens naturvernunions (IUCN) liste over de 100 verste fremmede artene i verden GISD (iucngisd.org), og er noe vi absolutt ikke vil ha ut i naturen vår, sier Ellen Hambro, direktør for Miljødirektoratet.
Miljødirektoratet ber akvariumseiere og forhandlere om å være på vakt, fordi den fremmede muslingarten kan spres gjennom mosekuler som har vært til salgs i norske nettbutikker.
Blindpassasjer
Mosekulen består av grønnalgen Aegagropila linnaei (tidligere Cladophora aegagrophila), og er forbudt å innføre til Norge uten spesiell tillatelse fra Miljødirektoratet. Sebramusling (Dreissena polymorpha) kan være blindpassasjer i slike kuler. Nylig ble det bekreftet fra Havs - och vattenmyndigheten Sverige at man der har funnet sebramuslinger i en mosekule i et akvarium. Bilder fra en eier av et akvarium i Norge er vurdert av ulike norske og svenske eksperter, og viser at det er sannsynlig at sebramusling nå også har kommet til Norge som blindpassasjer i en slik mosekule. Mosekulen var kjøpt via nett, fra en norsk forhandler.
– Selv om det ikke er tillatt å innføre disse kulene fritt til Norge skjer dette likevel, trolig på grunn av manglende kjennskap til regelverket, sier miljødirektør Ellen Hambro.
Kort vei ut i naturen
Hun understreker at veien er kort ut i naturen om sebramusling havner i mange norske akvarier.
– Hvis du nylig har kjøpt mosekuler, så ikke bruk dem i akvariene. De må destrueres. Du kan koke eller fryse de, og så legge de i en pose og kaste de i restavfallet, sier Ellen Hambro.
Det er også viktig å kontakte stedet der man har kjøpt mosekulen.
– Forhandlere som har innført og videresolgt mosekuler må få beskjed, for å kunne destruere det de har av mosekuler, og for å få stoppet salg av disse, sier hun.
I tillegg er det viktig å unngå at vann og annet innhold fra akvarier havner i sjø eller vassdrag.
Utgjør svært høy risiko
Artsdatabanken har vurdert sebramusling til å utgjøre svært høy risiko hvis den slipper ut i naturen i Norge. Den formerer seg raskt, bygger tette kolonier og konkurrerer ut naturlig forekommende arter. Den trives i ferskvann og brakkvann. Arten er også kjent for å tette rør til vannkraftverk, drikkevannsanlegg og renseanlegg. Sebramusling har spredd seg til mange land, men har inntil nå ikke vært observert i norsk natur.
– Vi ber om at alle som har solgt og formidlet ulovlig innførte mosekuler kontakter sine kunder, og ber dem destruere disse for å hindre spredning av sebramuslinger. Miljødirektoratet vil føre tilsyn og bruke relevante virkemidler for å sikre at regelverket etterleves, sier Hambro.
Funn må rapporteres
Hvis man finner sebramusling i naturen, så skal det meldes til Artsdatabanken via databasen Artsobservasjoner. Informasjon om ulovlig import og salg av fremmede organismer kan meldes til Miljødirektoratets tipsordning: Tips og varsler om ulovlige miljøforhold.
– Hvis en fremmed art først får etablert seg, er det ofte både vanskelig og dyrt å bli kvitt den. Tidlig varsling om fremmede arter er derfor viktig, for å forebygge at arten etablerer seg i landet, påpeker Hambro.
Miljødirektoratet setter pris på at Norges Zoohandleres Bransjeforening allerede har informert sine medlemmer blant annet i sosiale medier, og på den måten bidrar til å hindre sebramusling i å spre seg i Norge.
– Det er også viktig at forbrukerne handler fra seriøse aktører, for å sikre at man ikke kjøper ulovlige arter til akvarier, understreker Hambro.
Nøkkelord
Kontakter
PressekontaktPressetelefonen svarer på henvendelser fra pressen mellom klokka 8 og 16 på hverdager.
Vi ringer vi deg raskt tilbake dersom vi ikke får tatt telefonen. Pressetelefonen kan ikke ta imot SMS eller talebeskjeder.
Bilder


Om Miljødirektoratet
Miljødirektoratet jobber for et rent og rikt miljø
Våre hovedoppgaver er å redusere utslipp av klimagasser, forvalte norsk natur og hindre forurensning. Vi er et statlig forvaltningsorgan underlagt Klima- og miljødepartementet. Vi har i underkant av 700 ansatte ved våre to kontorer i Trondheim og Oslo, og ved Statens naturoppsyn (SNO) sine lokalkontor.
Følg pressemeldinger fra Miljødirektoratet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Miljødirektoratet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Miljødirektoratet
SNO har felt en bjørn i Jarfjord2.7.2025 12:48:11 CEST | Pressemelding
Miljødirektoratet vil nå samle mer informasjon og vurdere kunnskapen som foreligger, og deretter gjøre en helhetlig vurdering av situasjonen.
Følg pukkellaks-fangsten fra dag til dag1.7.2025 14:57:26 CEST | Pressemelding
I sommer ventes storinvasjon av pukkellaks til norske elver. Du kan følge fangsten av den uønskede fremmedarten på Miljødirektoratets nettside.
Følg pukkellaks-fangsten frå dag til dag1.7.2025 14:57:26 CEST | Pressemelding
I sommar er storinvasjon venta av pukkellaks til norske elvar. Du kan følgje fangsten av den uønskte framandarten på Miljødirektoratets nettside.
Forbereder bjørnefelling i Jarfjord1.7.2025 08:00:00 CEST | Pressemelding
Miljødirektoratet besluttet i forrige uke å iverksette felling av bjørnen som angrep en person i Jarfjord 23. juni. DNA-prøver viser nå mulig kjent individ og det jobbes videre med å identifisere riktig bjørn. Se oppdatert informasjon om status i saken under.
Fortsatt økt bruk av biodrivstoff i 202427.6.2025 10:44:24 CEST | Pressemelding
Mens salget av fossilt drivstoff faller, øker omsetningen av biodrivstoff. Det har aldri blitt brukt mer biodrivstoff i transportsektoren enn i 2024.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom