Miljødirektoratet

Forbereder bjørnefelling i Jarfjord

Del

Miljødirektoratet besluttet i forrige uke å iverksette felling av bjørnen som angrep en person i Jarfjord 23. juni. DNA-prøver viser nå mulig kjent individ og det jobbes videre med å identifisere riktig bjørn. Se oppdatert informasjon om status i saken under.

Bilde av to ansatte i Statens naturoppsyn og en hund ved siden av en bil.
Statens naturoppsyn har siden hendelsen styrket mannskapet i Jarfjord og har også med seg trente hunder for sporing av bjørn. Foto: SNO/Miljødirektoratet Bildet kan brukes i omtale av denne saken.

Mandag 23. juni ble en mann bitt av en bjørn i Jarfjord øst i Finnmark.  

Utfordrende oppdrag 

Miljødirektoratets beslutning om felling gjelder til og med 15. juli 2025, og Statens naturoppsyn (SNO), som er Miljødirektoratets feltavdeling, har fått i oppdrag å felle bjørnen. De er til stede i Jarfjord med mannskap og spesialtrente hunder, og totalt 6-8 personer vil være på plass tidlig denne uken. SNO vil gjennomføre oppdraget når forholdene ligger til rette for det. 

– Dette er et svært utfordrende fellingsoppdrag. Vi har fått informasjon om at det er flere bjørner i området, men informasjon fra funnsted underbygger at det er ei kjent binne som forårsaket hendelsen. Vårt feltpersonell samler fortsatt informasjon som skal sikre at fellingen rettes mot riktig individ, sier miljødirektør Hilde Singsaas. 

Første prøvesvar indikerer kjent individ 

Statens naturoppsyn har gjort flere funn. Blant annet ble et elgkadaver og spor etter bjørn funnet i nærheten av stedet dagen etter angrepet, og det ble sendt inn biologisk materiale til DNA-analyse. Det er i tillegg gjort observasjoner som tyder på at det kan være ei binne som har unger, som angrep.  

Det gjennomføres nå DNA-analyser for å fastslå identiteten til bjørnen ut fra flere innsamlede prøver. Så langt har tre prøver gitt svar, en prøve som ble funnet i nærhet til hendelsen, viser individ FI102, som er ei kjent binne som over flere år har hatt tilhold i Jarfjord, Pasvik og sannsynlig også på russisk side av grensen. I tillegg viser to prøver som er funnet noe lengre unna hendelsesstedet, en kjent hannbjørn. Det er fortsatt prøver som er under analyse som kan gi mer informasjon, og som er viktig for å avgrense et eventuelt fellingsforsøk og minimere risiko for å felle feil individ.  

Hvis det viser seg at det er snakk om ei binne med unger født i år, vil Miljødirektoratet gjøre en umiddelbar vurdering om også ungene skal felles. Det vil sannsynligvis være aktuelt å avlive årsunger av dyrevelferdshensyn, fordi de ikke klarer seg alene. 

Svært sjelden hendelse 

Undersøkelsene så langt tyder på at dette kan ha vært ei binne som har beskyttet ungene sine og matressurser.  

– Dette er en svært uvanlig hendelse, men som kan forekomme når bjørner blir overrasket eller skal beskytte ungene sine. Vi må alltid gjøre en konkret vurdering av situasjonen, men når et menneske er blitt bitt av en bjørn, vil felling vil være et svært aktuelt tiltak. Vår vurdering er at felling er riktig tiltak i dette tilfellet, sier Singsaas. 

Forstår at folk er bekymret 

– Dette har vært en dramatisk hendelse for den skadde personen, og vi forstår godt at mange er redde og bekymret. Samtidig er det viktig å si at det ikke er grunn til å ta andre forholdsregler enn å følge våre generelle råd om møter med bjørn slik de er beskrevet på nettsidene våre. Dette inkluderer å ikke oppsøke bjørn, sier Singsaas. 

SNO har siden hendelsen styrket mannskapet i Jarfjord og har også med seg trente hunder for sporing av bjørn. De har tett dialog med lokalbefolkningen og tar imot og registrerer meldinger om observasjoner av bjørn. SNO setter også ut viltkamera på steder det tidligere er observert bjørn. Målet er å få best mulig oversikt over bjørner i området og bevegelsene deres. 

Miljødirektoratet er i dialog med kommunen om aktuelle tiltak som kan bidra til å redusere potensialet for ytterligere konflikter rundt forvaltningen av bjørn i området. 

Flere bjørner i området 

Spor SNO har funnet og innmeldte observasjoner tyder på at det er flere enn én bjørn i området. I 2024 ble det funnet DNA fra 13 bjørner i Jarfjord-området. Nøyaktig hvor mange av disse som har fast tilhold i området har vi ikke oversikt over. Trolig er flere av bjørnene kun innom området for så å vandre videre, og de bruker større områder inn i Russland og mot Finland. 

Jarfjord er et område hvor det er en del bjørn, og det har vært observert flere bjørner nær bebyggelse. Det er naturlig for unge hanner og binner med unger å oppsøke områder som er litt nærmere folk for å unngå leveområdene til større hannbjørner, som kan være en trussel for bjørnunger.  

Det har vært en del skader fra rovvilt i Sør-Varanger kommune de siste to årene. Miljødirektoratet har gitt tillatelse til felling av to bjørner i 2024 og en i 2025 for å unngå skade på rein. 

Nøkkelord

Kontakter

PressevaktPressevakta svarer på førespurnader frå pressa

Bemanna mellom klokka 8 og 15.45 frå 15. september til 14. mai, mellom klokka 8 og 15 frå 15. mai til 14. september.

Tel:40 10 38 00presse@miljodir.no

Lenker

Om oss

Miljødirektoratet jobber for et rent og rikt miljø
Våre hovedoppgaver er å redusere utslipp av klimagasser, forvalte norsk natur og hindre forurensning. Vi er et statlig forvaltningsorgan underlagt Klima- og miljødepartementet. Vi har i underkant av 700 ansatte ved våre to kontorer i Trondheim og Oslo, og ved Statens naturoppsyn (SNO) sine lokalkontor.

Følg pressemeldinger fra Miljødirektoratet

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Miljødirektoratet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Miljødirektoratet

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye