Opplysningskontoret for frukt og grønt

Skadelig markedsføring av kosttilskudd – vanlig mat er bra nok

Del

Mattilsynet har sett på bruken av ulovlige påstander om kosttilskudd og publiserte nylig en rapport som avslørte at hele 90 % av produktene som inngikk i prosjektet var markedsført med medisinske påstander.

Det er ingen grunn for at friske voksne mennesker skal ta kosttilskudd dersom man ellers har et sunt kosthold.
Det er ingen grunn for at friske voksne mennesker skal ta kosttilskudd dersom man ellers har et sunt kosthold.

Dette er ulovlig, forteller ernæringsrådgiver Iselin Sagen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG). 

Kynisk og aggressiv markedsføring 

Mattilsynet konkluderer i sin  rapport at alt for mange aktører spiller på typiske helseplager i befolkningen og at markedsføringen stadig sees på som mer kynisk og aggressiv 

- Det kunne jeg ikke vært mer enig i. Utallige kosttilskudd har i lang tid blitt markedsført som mirakelkurer som er helt nødvendig for god helse. Markedsføringen spiller på folks usikkerhet rundt egen helse, kropp og kosthold, forteller Sagen. 

Kostrådene er mer enn gode nok, men 4 av 5 spiser ikke “5 om dagen

- Friske voksne mennesker trenger ikke ta kosttilskudd. Unntaket er for vitamin D, og noen grupper; som eldre og spedbarn, anbefales tilskudd gjennom hele året. For mange vil det nok også være fornuftig med vitamin D-tilskudd i vinterhalvåret.  

Ernæringsrådgiveren påpeker at det ikke er noen grunn for at friske voksne mennesker skal ta kosttilskudd dersom man ellers har et sunt kosthold.  

- Har man et kosthold i tråd med Helsedirektoratets anbefalinger, er det ingen problem å dekke behovet for næringsstoffer. Problemet er at mange ikke spiser nok frukt og grønt, ifølge frukt- og grøntstatistikken er det kun 1 av 5 som spiser de anbefalte “5 om dagen”.  

Løsningen er å tenke halvparten grønt 

- Et sunt kosthold trenger ikke være vanskelig. Tenk mer på hva det er smart å spise mer av, fremfor hva vi bør spise mindre av.  

Ernæringsrådgiveren oppfordrer til å fylle halve tallerken med frukt og grønt hver gang, hver dag, og forteller hvor lett det kan gjøres gjennom dagen. 

- Brødskiver med frisk salat, toppet med paprika, agurk og tomat tilsvarer halvparten grønt. En smoothie gir mye nyttig næring. En frisk salat på halve middagstallerkenen og noen gulrotstrimler eller frukt til kveldskosen gir kroppen det den trenger av frukt og grønt. Gjør det enkelt.  

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Det er ingen grunn for at friske voksne mennesker skal ta kosttilskudd dersom man ellers har et sunt kosthold.
Det er ingen grunn for at friske voksne mennesker skal ta kosttilskudd dersom man ellers har et sunt kosthold.
Last ned bilde

Om Opplysningskontoret for frukt og grønt

Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt
Håndverksveien 31
1405 LANGHUS

23 24 94 00https://www.frukt.no/

Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.

Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.  

Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom