Skadelig markedsføring av kosttilskudd – vanlig mat er bra nok
Dette er ulovlig, forteller ernæringsrådgiver Iselin Sagen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).
Kynisk og aggressiv markedsføring
Mattilsynet konkluderer i sin rapport at alt for mange aktører spiller på typiske helseplager i befolkningen og at markedsføringen stadig sees på som mer kynisk og aggressiv.
- Det kunne jeg ikke vært mer enig i. Utallige kosttilskudd har i lang tid blitt markedsført som mirakelkurer som er helt nødvendig for god helse. Markedsføringen spiller på folks usikkerhet rundt egen helse, kropp og kosthold, forteller Sagen.
Kostrådene er mer enn gode nok, men 4 av 5 spiser ikke “5 om dagen”
- Friske voksne mennesker trenger ikke ta kosttilskudd. Unntaket er for vitamin D, og noen grupper; som eldre og spedbarn, anbefales tilskudd gjennom hele året. For mange vil det nok også være fornuftig med vitamin D-tilskudd i vinterhalvåret.
Ernæringsrådgiveren påpeker at det ikke er noen grunn for at friske voksne mennesker skal ta kosttilskudd dersom man ellers har et sunt kosthold.
- Har man et kosthold i tråd med Helsedirektoratets anbefalinger, er det ingen problem å dekke behovet for næringsstoffer. Problemet er at mange ikke spiser nok frukt og grønt, ifølge frukt- og grøntstatistikken er det kun 1 av 5 som spiser de anbefalte “5 om dagen”.
Løsningen er å tenke halvparten grønt
- Et sunt kosthold trenger ikke være vanskelig. Tenk mer på hva det er smart å spise mer av, fremfor hva vi bør spise mindre av.
Ernæringsrådgiveren oppfordrer til å fylle halve tallerken med frukt og grønt hver gang, hver dag, og forteller hvor lett det kan gjøres gjennom dagen.
- Brødskiver med frisk salat, toppet med paprika, agurk og tomat tilsvarer halvparten grønt. En smoothie gir mye nyttig næring. En frisk salat på halve middagstallerkenen og noen gulrotstrimler eller frukt til kveldskosen gir kroppen det den trenger av frukt og grønt. Gjør det enkelt.
Nøkkelord
Kontakter
Iselin Bogstrand SagenInnholdsrådgiver ernæring og pressekontakt
Tel:954 18 998iselin.sagen@frukt.noBilder
Om Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Når grønt møter grill, skjer det noe magisk9.7.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Grillsesongen er i gang, og det er ikke bare kjøttet som fortjener plass over glørne. Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) oppfordrer flere til å legge grønnsaker – og gjerne frukt – på grillen i sommer.
Slik unngår du å kaste frukt og grønt før sommerferien2.7.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Skal du reise bort i sommer? Med noen enkle grep kan du redusere matsvinn i dagene før avreise – og samtidig sørge for at det er hyggelig å åpne kjøleskapet når du kommer hjem.
Rekordmengder på moreller og tidlig sesongstart26.6.2025 09:26:41 CEST | Pressemelding
Årets morellsesong ser svært lovende ut. Prognosene viser store mengder, tidlig sesongstart og jevnt god kvalitet.
Nye kåringer skal løfte økologisk frukt og grønt i dagligvarebransjen19.6.2025 08:24:38 CEST | Pressemelding
For første gang i konkurransens 18-årige historie lanseres det to nye priser i NM i frukt og grønt dagligvare for å fremme økologisk frukt og grønt: «Beste butikk på økologisk frukt og grønt» og «Beste kjede på norsk økologisk frukt og grønt».
Disse grønnsakene får TikTok til å koke15.6.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Et raskt søk på #cabbagesteaks eller #crispypotatoes på TikTok gir millioner av treff. Grønnsaker har blitt en av de heteste mattrendene i 2025 – både blant hjemmekokker og influensere. Alt fra kålbiffer med urtesmør til ovnsbakte grønnsaker med hot honey er blant det mest populære innholdet akkurat nå.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom