Skadelig markedsføring av kosttilskudd – vanlig mat er bra nok
Dette er ulovlig, forteller ernæringsrådgiver Iselin Sagen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).
Kynisk og aggressiv markedsføring
Mattilsynet konkluderer i sin rapport at alt for mange aktører spiller på typiske helseplager i befolkningen og at markedsføringen stadig sees på som mer kynisk og aggressiv.
- Det kunne jeg ikke vært mer enig i. Utallige kosttilskudd har i lang tid blitt markedsført som mirakelkurer som er helt nødvendig for god helse. Markedsføringen spiller på folks usikkerhet rundt egen helse, kropp og kosthold, forteller Sagen.
Kostrådene er mer enn gode nok, men 4 av 5 spiser ikke “5 om dagen”
- Friske voksne mennesker trenger ikke ta kosttilskudd. Unntaket er for vitamin D, og noen grupper; som eldre og spedbarn, anbefales tilskudd gjennom hele året. For mange vil det nok også være fornuftig med vitamin D-tilskudd i vinterhalvåret.
Ernæringsrådgiveren påpeker at det ikke er noen grunn for at friske voksne mennesker skal ta kosttilskudd dersom man ellers har et sunt kosthold.
- Har man et kosthold i tråd med Helsedirektoratets anbefalinger, er det ingen problem å dekke behovet for næringsstoffer. Problemet er at mange ikke spiser nok frukt og grønt, ifølge frukt- og grøntstatistikken er det kun 1 av 5 som spiser de anbefalte “5 om dagen”.
Løsningen er å tenke halvparten grønt
- Et sunt kosthold trenger ikke være vanskelig. Tenk mer på hva det er smart å spise mer av, fremfor hva vi bør spise mindre av.
Ernæringsrådgiveren oppfordrer til å fylle halve tallerken med frukt og grønt hver gang, hver dag, og forteller hvor lett det kan gjøres gjennom dagen.
- Brødskiver med frisk salat, toppet med paprika, agurk og tomat tilsvarer halvparten grønt. En smoothie gir mye nyttig næring. En frisk salat på halve middagstallerkenen og noen gulrotstrimler eller frukt til kveldskosen gir kroppen det den trenger av frukt og grønt. Gjør det enkelt.
Nøkkelord
Kontakter
Iselin Bogstrand SagenInnholdsrådgiver ernæring og pressekontakt
Tel:954 18 998iselin.sagen@frukt.noBilder
Om Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Gode grunner til å spise appelsiner i påsken23.3.2024 08:00:00 CET | Pressemelding
I Norge importerer vi appelsiner hele året, og ifølge OFGs Frukt- og grøntstatistikk 2023 importerte vi hele 32 382 tonn appelsiner. Per nordmann blir dette i gjennomsnitt rundt 30 appelsiner - drøyt seks kilo i året (1). Mange av disse spises i påsken, men hvorfor akkurat da?
Kritisk til priskrig på påskesnop21.3.2024 10:28:53 CET | Pressemelding
Påsken er for mange en tid for å kose seg litt ekstra. Det er priskrig i butikken på påskegodt, og barnas påskeegg skal fylles. Samtidig kan det være greit å være bevisst på hvor mye usunt man skal tillate seg. Holder du igjen en stund til eller er det fulle påskeegg til hele familien allerede nå?
Frukt- og grøntvolumet går ned, men omsetningen i dagligvarebransjen er rekordhøy14.3.2024 10:52:25 CET | Pressemelding
I dag presenterte Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) ferske tall fra rapporten Frukt- og grøntstatistikk 2023. Rapporten viser volumnedgang for frukt og grønt, samtidig som omsetningen i dagligvarebransjen var rekordhøy i 2023. Dyrtid har stor innvirkning og dette er dårlig nytt for folkehelsen.
Nordmenn dropper dietter12.2.2024 08:52:28 CET | Pressemelding
En ny undersøkelse viser at de aller fleste nordmenn dropper dietter til fordel for mer langsiktige endringer i kostholdet.
«Bli en smaksdetektiv» vant 1.plass i intensjonsavtalens utmerkelser9.2.2024 15:44:18 CET | Pressemelding
Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) med konseptet "5 om dagen barnehage" fikk 1.plass i konkurransen "intensjonsavtalens utmerkelser" som ble delt ut av Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol på NHO denne fredagen.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom