Sjømatnæringen vokser i Troms og Finnmark
Nofima legger sammen med analysefirmaet Menon Economics fram rapporten «Ringvirkninger av havbruk, fiskeri og fisketurisme i Troms og Finnmark». Rapporten ble lagt fram på et seminar i Bugøynes onsdag.
Flere fiskere og fartøy
En del kommuner i Finnmark har det siste årene hatt en positiv utvikling både i antall fiskere og antall fartøy. Antall fiskere har over tid, som ellers i landet, sunket betraktelig. På det laveste var det i 2010 registrert bare 1008 fiskere i Finnmark, mens antallet nå er oppe i rundt 1200. Utviklingen med økning av fiskere er spesiell for Finnmark, og noen kommuner som Nordkapp, Gamvik, Lebesby og Vardø utmerker seg. Vardø skiller seg ut med å faktisk ha flere fiskere i 2019 enn i 1983.
Flåten i Finnmark har blitt redusert fra rundt 3200 fartøy tidlig på 80-tallet til cirka 1130, men de siste årene har Finnmark også for antall fartøy hatt en annen utvikling enn landet ellers. I Finnmark har antall fartøy økt med 22 prosent.
Økningen i antall fartøy er imidlertid ikke spredt jevnt i Finnmark. Størst prosentvis vekst finner vi i Porsanger, med mer enn en tredobling av antall fartøy fra 18 til 56. Vardø har mer enn en dobling siden 2010, mens Gamvik og Lebesby har cirka 70 prosent økning. Veksten kommer dels på bekostning av kommuner i Vest-Finnmark.
Flere sysselsatte i fiskeindustrien
Sysselsettingen i fiskeindustrien har utviklet seg positivt de siste årene. I fjor sysselsatte fiskeindustrien 1216 personer i Finnmark, og det er det høyeste tallet siden årtusenskiftet. Det er 50 prosent høyere enn den dårligste perioden som var fra 2006 til 2011.
Rapporten tar også for seg havbruk, som har fått stor betydning for mange kommuner. I Finnmark peker Alta seg ut, med en verdiskaping på 1,3 milliarder kroner, der hele 1,1 milliarder kommer fra havbruk.
Senja størst i Troms
I Troms er verdiskapingen størst i Senja kommune med over to milliarder kroner, og også her står havbruk for den største delen med 1,1 milliarder kroner. Tromsø, Skjervøy og Karlsøy er de andre store fiskeri- og havbrukskommunene i Troms.
Rapporten ser også på eierskap i havbruksnæringen. Kort fortalt kan man si at to tredjedeler av eierskapet er norsk, mens den siste tredjedelen er internasjonalt eierskap. For de 35 selskapene som opererer i Troms og Finnmark er det 16 prosent av aksjonærene som bor i Troms og Finnmark.
Nøkkelord
Kontakter
Audun IversenForsker
Tel:+47 900 40 615audun.iversen@nofima.noLenker
Om Nofima
Nofima er et ledende næringsrettet forskningsinstitutt som driver forskning og utvikling for akvakulturnæringen, fiskerinæringen og matindustrien.
Vi leverer internasjonalt anerkjent forskning og løsninger som gir næringslivet konkurransefortrinn langs hele verdikjeden.
Nofima AS har hovedkontor i Tromsø, og forskningsvirksomhet i Bergen, Stavanger, Sunndalsøra, Tromsø og på Ås.
Instituttet ble etablert 1. januar 2008 og har om lag 390 ansatte.
Følg pressemeldinger fra Nofima
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Nofima på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Nofima
Skit inn, skit ut sier pukkellaksforsker22.8.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Det myldrer av pukkellaks i elver i Troms og Finnmark. Folk klarer ikke å håndtere mengden, og da blir kvaliteten fort dårlig, hevder pukkellakseforsker i Nofima.
38 millioner daglige måltider sjømat ignorert: - Store hull i matberedskapen15.8.2025 08:48:11 CEST | Pressemelding
Hver dag produserer og eksporterer Norge 38 millioner måltider med sjømat. Likevel er sjømat og sjømatproduksjon så vidt nevnt i analyser av matberedskapen i landet. Et paradoks fire tunge forskningsmiljø nå skal belyse grundig.
Matfaglig kompetanse gir lokalmaten kraft og styrker beredskapen11.8.2025 09:11:09 CEST | Kronikk
Norsk matberedskap krever mer enn lager og råvarer – det handler om kunnskapen som gir ferske råvarer holdbarhet, kvalitet og verdi. Uten folk med fagkompetanse står både produksjon og beredskap svakere.
Scientists create healthy salmon feed from polluting CO₂30.6.2025 10:36:26 CEST | Press release
Polluting CO₂ is turned into nutritious feed for farmed salmon. Science fiction? Absolutely not. All it takes are three innovative research environments, a visionary actor in the heavy metal industry, and large quantities of microalgae.
“Doktor tare” kan bidra til å lage trygge porsjonstørrelser på tareprodukter27.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Hils på «Doktor tare» – Randi Sund. Gjennom arbeidet med sin ferske PhD har hun ervervet kunnskap som kan hjelpe både produsenter, matindustri og forbrukere til å velge trygge størrelser på porsjoner av tare.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom