Sjelden laks observert for første gang på 100 år
Den sjeldne laksen bleke er observert i et nytt område i Otravassdraget. Det gir forskerne økt tro på at bestanden er på vei opp.

Laksen ble observert fredag 4. desember av forsker Bjørn Barlaup i NORCE.
Det skjedde ved dykking med lys i et trangt sund med navnet Blekelaget i Dåsvatnet i Evje og Hornes kommune.
Utfra muntlig tradisjon forvant bleka fra Dåsvatnet tidlig på 1900-tallet, opplyser pensjonert forsker Einar Kleiven ved NIVA, som har spesialisert seg på historikken til bleka.
Det spesielle stedsnavnet Blekelaget vitner om tidligere forekomst av en helt spesiell laks.
Laksebestanden bleke er det vi kaller en relikt laksebestand som det bare er to bestander igjen av i Norge. Bleka gjennomfører hele livssyklusen i ferskvann, blir opp mot 30 cm lang og har sitt viktigste leveområde i Byglandsfjorden i Otravassdraget i Setesdal.
Bestanden ble så vidt reddet fra utryddelse, som følge av forsuring og vassdragsregulering på slutten av 1960-tallet. Det er siden 1970-tallet gjennomført en rekke tiltak for å sikre bestanden. Et av disse tiltakene har vært å forsøke å reetablere bleka i Dåsvatnet som ligger i en sidegren til Otra sør for Evje.
– Planting av rogn på tidligere kjente gyteplasser blant annet i Blekelaget i kombinasjon med kalking er gjennomført, men har langt fra vært noen garanti for å lykkes.
– Fram til nå har det ikke blitt funnet spor etter gyting av bleke i Dåsvassdraget. Funn av gytebleke på plass i Blekelaget er derfor svært gledelig nytt, forteller seniorrådgiver Roy Langåker ved Miljødirektoratet og fiskeforvalter Frode Kroglund hos Fylkesmannen i Agder.
Begge har arbeidet for å restaurere biologisk mangfold blant annet ved hjelp av kalking i mer enn 30 år, og deriblant med tiltak for å sikre blekebestanden.
Det var NORCE-forsker Bjørn Barlaup ved LFI, Laboratorium for ferskvannsøkologi og innlandsfiske, som var ute og dykket og oppdaget blekene.
– Vi hadde sjekket den største innløpsbekken uten resultat. Da vi kom til Blekelaget og flere bleker kom inn i lysstrålen, var det en svært positiv overraskelse. Observasjonene betyr at det nå er en god mulighet for at bleka igjen vil gjennomføre hele livssyklusen i Dåsånavassdraget etter å ha vært borte i mer enn 100 år, sier Barlaup.
– Samtidig gir dette oss økt tro på at bleka skal klare å rekolonisere flere deler av det opprinnelelige utbredelsesområdet hvor den har vært utryddet. Det vil i så fall bety en betydelig styrking av bestanden.
Etter lang erfaring som lakseforsker i en rekke norske lakseelver, er Barlaup klar på at bleka utvilsomt er en av Norges mest spesielle laksestammer.
Nøkkelord
Kontakter
Bjørn Barlaup
Forskningsleder NORCE, LFI
mobil 992 05 951
Bilder

Om NORCE
NORCE er et forskningsinstitutt med stor faglig bredde og sterke kunnskapsmiljøer. Vi leverer forskning og innovasjon innen energi, helse, klima, miljø, samfunn og teknologi. Våre løsninger svarer på sentrale samfunnsutfordringer og bidrar til verdiskaping lokalt, nasjonalt og globalt.
Følg saker fra NORCE
Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra NORCE på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste saker fra NORCE
Det haster med god og riktig plastmerking15.1.2021 09:23:43 CET | Pressemelding
Bionedbrytbar plast kan være en del av løsningen på plastforurensing, men har også komplekse utfordringer. Merking av plastprodukter som «biologisk nedbrytbar» uten å forklare hvilke forhold som er nødvendig for at de skal nedbrytes, kan forårsake forvirring blant forbrukere og nye miljøutfordringer.
NAMC - North Atlantic Microplastic Centre åpnes onsdag 9. desember 20209.12.2020 07:00:00 CET | Pressemelding
NAMC - North Atlantic Microplastic Centre åpnes i dag onsdag 9. desember med streamet åpningsshow mellom klokken 11.00 og 12.00.
Landbruket fyller norske elver med plast24.11.2020 12:53:39 CET | Pressemelding
Fra Storåna i Bjerkreim i Rogaland i sør- til Eidselva i Nordfjord i nord. 43 elver og 200 kilometer elvebunn er saumfart. Vi fant rundballfolie i nesten alle elvene og vi finner tre ganger så mye plast fra landbruk som alle andre kilder til sammen.
I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom