Dyrebeskyttelsen Norge

Sjekk dyrets ID-chip før ferien!

Del

Dyrebeskyttelsen Norge anmoder nå alle dyreeiere til å sjekke at informasjonen på ID-chipen er korrekt før de reiser på ferie, i tilfelle familiedyret skulle komme på avveie. De som ikke har ID-merket dyret sitt burde gjøre dette før de reiser hjemmefra.

Husk å ID-merke familiedyret før ferien. Foto: Shutterstock.
Husk å ID-merke familiedyret før ferien. Foto: Shutterstock.

I år igjen kommer mange til å legge årets sommerferie til Norge. Dette åpner opp for at mange tar med seg familiedyret på turen. Skulle uhellet være ute og dyret forsvinner, er det veldig viktig at man kan spore opp deg som eier, slik at dyret ditt kan gjenforenes med deg.

Over 6000 dyr på avveie

Hvert år kommer tusenvis av familiedyr, som hund og katt, seg bort fra familien sin. Ifølge Dyrebar.no, som er en portal for dyr som er funnet og savnet, er over 4000 familiedyr registrert savnet mot slutten av juni-måned. Mer enn 2000 familiedyr er funnet, men eier er ikke identifisert. Dette er mer enn det dobbelte fra i fjor, hvor det ble registrert 3032 savnet/funnet familiedyr i samme periode.

I tilfeller hvor noen finner et dyr som er ID-merket, vil det være enkelt å spore opp deg som eier via kontaktinformasjonen som er registrert på chipen man leser av på dyret.

Nå før ferien må alle dyreeiere sjekke at informasjonen som tilhører ID-chipen stemmer på DyreID.no. Vi oppfordrer også alle til å ta turen innom dyreklinikken sin for å sjekke at chipen er lesbar, sier Åshild Roaldset, veterinær og daglig leder i Dyrebeskyttelsen Norge.  

Dyrebeskyttelsen Norges 27 lokalavdelinger redder hvert år tusenvis av dyr fra hjemløshet. Det er nærliggende å tro at en del av disse dyrene har en familie som håper at dyret skal dukke opp igjen. Hadde alle familiedyr vært ID-merket, ville disse kunne blitt gjenforent med eier. Dyr som kommer inn til våre lokalavdelinger som ikke er ID-merket, vil etter hvert bli omplassert til nytt hjem.

Våre frivillige gjør sitt beste i å gjenforene dyr og eier, men når dyr ikke er merket kan oppgaven være umulig. Dyr som ikke er ID-merket har i praksis ikke rettsvern. Å sørge for at dyret får en trygg ferie er like viktig som å låse husdøra før ferien, sier Roaldset.  

 

Må oppdatere informasjonen på chipen

Både politiet, vektertjenester og Dyrebeskyttelsen Norges lokalavdelinger kommer jevnlig over dyr der man ikke greier å finne eier, på tross av at dyret ID-merket. Dette kan blant annet være grunnet manglende registrering i DyreID-registeret, at eier har flyttet og ikke oppdatert kontaktinformasjonen, eller at dyret er omplassert.

- Vi vet at mange glemmer å oppdatere informasjonen sin i DyreID. Derfor er ferien en god påminnelse om at man må sjekke at alt som er registrert fortsatt stemmer. Dersom dyret ditt ikke er ID-merket, er dette en fin sommergave til dyret ditt. Husk sommeren er høysesong for dyr på avveie, sier Roaldset.

 

Oppfordrer alle til å ID-merke

Alle dyr kan og bør ID-merkes. ID-chipen fungerer som et eierbevis og øker dyrets rettsvern. Mens flertallet av hundene i Norge blir ID-merket allerede som valp, er det fortsatt altfor få katteiere som investerer i dette enkle tiltaket for å sikre dyret sitt trygghet, hvor godt under halvparten av alle landets katter er ID-merket.

- Det er utrolig at nesten alt vi kjøper i dag er sporbart, levende dyr er unntaket. Land etter land får lovpålagt ID-merking av familiedyr. Norge er en sinke i denne sammenheng. Myndighetene er bekymret over at det er vanskelig å håndheve lovpålagt ID-merking, men heldigvis er de fleste lovlydige og om kravet til ID-merking knyttes opp mot salg, vil dette løse seg av seg selv, forklarer Roaldset.

Fylkesvis oversikt over familiedyr på rømmen i Norge (Oppdaterte tall fra Dyrebar.no – 22. 06. 2021)

Fylke

Dyr registrert savnet

Dyr funnet, og eier er ukjent

Totalt antall registrerte dyr på rømmen

Viken

1343

580

1923

Oslo

353

301

654

Innlandet

306

142

448

Vestfold og Telemark

417

118

535

Agder

218

68

286

Rogaland

459

275

734

Vestland

456

181

637

Møre og Romsdal

130

26

156

Trøndelag

425

341

766

Nordland

21

7

28

Troms og Finnmark

31

1

32

Svalbard og Jan Mayen

0

0

0

Totalt

4159

2040

6199

Kilde: https://dyrebar.no/savnet/ og https://dyrebar.no/funnet/

Kontakter

Bilder

Husk å ID-merke familiedyret før ferien. Foto: Shutterstock.
Husk å ID-merke familiedyret før ferien. Foto: Shutterstock.
Last ned bilde

Lenker

Om Dyrebeskyttelsen Norge

Dyrebeskyttelsen Norge
Dyrebeskyttelsen Norge
Øvre gate 7
0551 Oslo

23 13 92 50http://www.dyrebeskyttelsen.no

Dyrebeskyttelsen Norge er en landsdekkende dyrevernorganisasjon med 27 lokalavdelinger spredt fra nord til sør. Siden 1859 har vi arbeidet for at dyr skal bli behandlet med respekt og medfølelse. Dette gjør oss til en av verdens eldste dyrevernorganisasjoner.

Følg pressemeldinger fra Dyrebeskyttelsen Norge

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Dyrebeskyttelsen Norge på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Dyrebeskyttelsen Norge

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom