Tekna – Teknisk-naturvitenskapelig forening

Siste mulighet for ekstra realfagstime 

Del

Norske femteklassinger er i europatoppen i matematikk, men nivået faller kraftig på ungdomskolen, viser undersøkelser. – Nå er det er avgjørende at regjeringen innfrir løftet om en ekstra realfagstime, sier Tekna-president Lise Lyngsnes Randeberg.

Tekna presidenten mener regjeringen må innfri løftet om en ekstra realfagstime
Tekna presidenten mener regjeringen må innfri løftet om en ekstra realfagstime

Tekna-presidenten mener det er på høy tid at regjeringen prioriterer en ekstra realfagstime, slik de foreslår i regjeringsplattformen.

Bekymret for norske elever 

- Dette løftet er ikke innfridd, og denne timen må på plass så fort som mulig. Vi mener det både er viktig og nødvendig å styrke realfagsundervisningen i skolen, og er bekymret over at norske elever sakker akterut på området sammenlignet med andre land, sier Randeberg. 

Hun påpeker at Norge er blant landene med færrest timer i naturfag på ungdomstrinnet. For eksempel har Finland 142 timer naturfag på ungdomsskolen, mens Norge har 88 timer. 

TIMSS-undersøkelsen (Trends in international mathematics and science study), som presenterer nivåutviklingen internasjonalt i matematikk og naturfag, viser at Norge ligger i europatoppen blant 5-klassingene, men at vi faller ned på europasnittet blant 9-klassingene. 

- Det er gledelig at de yngste leverer bra, men desto mer bekymringsfullt at vi ikke klarer å holde nivået oppe blant elevene i ungdomskolen. I 20 år har vi fulgt utviklingen, og i 20 år har det skjedd lite og ingenting på området, sier Randeberg. 

 - Vektlegg grunnkunnskapen 

Randeberg mener at trykket på realfagene må økes i tiden framover. 

- Skal Norge henge med i en stadig tøffere internasjonal konkurranse må vi hevde oss i toppen i teknologi og realfag. Det har vi alle forutsetninger for å klare om det satses på området, sier hun. 

Randeberg etterlyser mer satsing på algebra, dybdelæring og forståelse av tall i undervisningen. 

– Vi må legge mer vekt på grunnkunnskap i undervisningen. Samtidig må lærerkompetansen styrkes. Vi må ha ambisjon om å være i europatoppen i realfagene, ikke på og under gjennomsnittet, avslutter Randeberg. 

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Tekna presidenten mener regjeringen må innfri løftet om en ekstra realfagstime
Tekna presidenten mener regjeringen må innfri løftet om en ekstra realfagstime
Last ned bilde

Om Tekna – Teknisk-naturvitenskapelig forening

Tekna – Teknisk-naturvitenskapelig forening
Tekna – Teknisk-naturvitenskapelig forening
Dronning Mauds gate 15
0201 Oslo

22 94 75 00https://www.tekna.no/

Tekna organiserer medlemmer som har en mastergrad innen teknologi, realfag eller naturvitenskap. Våre 87 000 medlemmer jobber hver dag med å løse samfunnets utfordringer gjennom innovasjon og ny teknologi. Tekna er den største masterforeningen i Norge, og den største fagforeningen i Akademikerne.

Følg saker fra Tekna – Teknisk-naturvitenskapelig forening

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Tekna – Teknisk-naturvitenskapelig forening på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Tekna – Teknisk-naturvitenskapelig forening

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom