SINTEF

SINTEF forsker med i dokumentar av Emmy-nominert regissør

Del
Emmy-nominerte Ian Cheney sin nye dokumentar, The Arc of Oblivion, undersøker sporene menneskeheten legger igjen på kloden vår. I filmen blir Cheney med SINTEF-forsker Ida Beathe Øverjordet på forskningstokt til Arktis på leting etter legemidler i naturen.

I filmen, tar Øverjordet med filmteamet til Ny Ålesund på Svalbard for å se etter spor vi mennesker setter i en natur som ellers ser uberørt ut. Forskningen til Øverjordet viser at rester av både ibuprofen og antidepressiver er å finne i marine organismer i fjorden der avløpsvannet fra Ny Ålesund slippes ut.

Dette er problematisk, fordi disse stoffene er designet nettopp for å påvirke biologiske prosesser i kroppen, og når de tas opp i marine dyr og organismer kan også deres naturlige biologiske prosesser og adferd endre seg. Enda mer problematisk blir dette når man tenker på at det i Arktis er vanlig at kloakken slippes direkte ut i fjord eller sjø uten rensing, både fra land og fra cruisebåter.

Arktisk forskning når et nytt publikum

Tematikken Øverjordet tar opp i dokumentaren er en del av forskningen som pågår i SINTEF Ocean, blant annet i prosjektene CLIMAREST og Pharmarine.

Dokumentarfilmen har sin internasjonale premiere i København 19. mars hos CPH:DOX film festival, hvor partnerlisten inneholder blant andre Netflix, som allerede strømmer flere av Cheney sine dokumentarfilmer.

Øverjordet skal være på plass under premieren, og gleder seg til å sette denne viktige forskningen på dagsordenen for et nytt og bredt publikum.

Videre lesing

Se traileren her: https://www.instagram.com/reel/CpdOPb1pdz5/?utm_source=ig_web_copy_link

Om filmen: https://www.sandboxfilms.org/films/arc-of-oblivion/

Om Ian Cheney: https://www.wickedelicate.com/

Om CPH:DOX film festival: https://cphdox.dk/

Kontakter

Bilder

Om SINTEF

SINTEF
SINTEF
Strindveien 4
7034 Trondheim

40 00 51 00http://www.sintef.no

SINTEF er et av Europas største forskningsinstitutt, med flerfaglig spisskompetanse innenfor teknologi, naturvitenskap og samfunnsvitenskap. SINTEF er en uavhengig stiftelse som siden 1950 har skapt innovasjon gjennom utviklings- og forskningsoppdrag for næringsliv og offentlig sektor i inn- og utland. SINTEF har 2200 medarbeidere fra 80 nasjoner og en årlig omsetning på over fire milliarder kroner.

Visjon: Teknologi for et bedre samfunn
www.sintef.no

Følg pressemeldinger fra SINTEF

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra SINTEF på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra SINTEF

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom