SINTEF forsker med i dokumentar av Emmy-nominert regissør

I filmen, tar Øverjordet med filmteamet til Ny Ålesund på Svalbard for å se etter spor vi mennesker setter i en natur som ellers ser uberørt ut. Forskningen til Øverjordet viser at rester av både ibuprofen og antidepressiver er å finne i marine organismer i fjorden der avløpsvannet fra Ny Ålesund slippes ut.
Dette er problematisk, fordi disse stoffene er designet nettopp for å påvirke biologiske prosesser i kroppen, og når de tas opp i marine dyr og organismer kan også deres naturlige biologiske prosesser og adferd endre seg. Enda mer problematisk blir dette når man tenker på at det i Arktis er vanlig at kloakken slippes direkte ut i fjord eller sjø uten rensing, både fra land og fra cruisebåter.
Arktisk forskning når et nytt publikum
Tematikken Øverjordet tar opp i dokumentaren er en del av forskningen som pågår i SINTEF Ocean, blant annet i prosjektene CLIMAREST og Pharmarine.
Dokumentarfilmen har sin internasjonale premiere i København 19. mars hos CPH:DOX film festival, hvor partnerlisten inneholder blant andre Netflix, som allerede strømmer flere av Cheney sine dokumentarfilmer.
Øverjordet skal være på plass under premieren, og gleder seg til å sette denne viktige forskningen på dagsordenen for et nytt og bredt publikum.
Videre lesing
Se traileren her: https://www.instagram.com/reel/CpdOPb1pdz5/?utm_source=ig_web_copy_link
Om filmen: https://www.sandboxfilms.org/films/arc-of-oblivion/
Om Ian Cheney: https://www.wickedelicate.com/
Om CPH:DOX film festival: https://cphdox.dk/
Kontakter
Ida Beathe ØverjordetSeniorforskerSINTEF Ocean
Tel:95 17 64 91ida.beathe.overjordet@sintef.noBilder
Om SINTEF
SINTEF er et av Europas største forskningsinstitutt, med flerfaglig spisskompetanse innenfor teknologi, naturvitenskap og samfunnsvitenskap. SINTEF er en uavhengig stiftelse som siden 1950 har skapt innovasjon gjennom utviklings- og forskningsoppdrag for næringsliv og offentlig sektor i inn- og utland. SINTEF har 2200 medarbeidere fra 80 nasjoner og en årlig omsetning på over fire milliarder kroner.
Visjon: Teknologi for et bedre samfunn
www.sintef.no
Følg pressemeldinger fra SINTEF
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra SINTEF på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra SINTEF
Gode råd om prosjektering av påhengsvegger6.6.2023 06:00:00 CEST | Pressemelding
Påhengsvegger har blitt stadig mer vanlig, men kunnskapen har vært lite tilgjengelig. Byggforskserien har nå publisert fire nye anvisninger om temaet.
SINTEF bidrar til utvikling av jernbanen i Europa5.6.2023 06:30:00 CEST | Pressemelding
De norske forskerne skal blant annet jobbe med tidsplanlegging, forvaltning av infrastruktur og logistikk for jernbanefrakt.
Nå blir det påbudt å kartlegge egnethet for ombruk ved riving1.6.2023 06:00:00 CEST | Pressemelding
Snart må du kartlegge hvilke deler som kan få nytt liv, om du skal rive en bygning. Byggforskserien gir gode råd om prosessen.
Store variasjoner i prosjektering av brannsikkerhet i bygg med solceller25.5.2023 08:12:46 CEST | Pressemelding
Forskningssenteret FRIC har undersøkt hvordan brannrisikoen forbundet med solcelleinstallasjoner på bygg blir ivaretatt i det norske regelverket, samt i prosjekteringen av enkeltbygg.
Slik planlegger du bygging med massivtre15.5.2023 06:00:00 CEST | Pressemelding
Det er flere hensyn å ta før detaljprosjektering og bygging med krysslaminerte treelementer (KLT), mer kjent som massivtre. En ny anvisning i Byggforskserien gir råd.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom