Norges Triatlonforbund

Sesongen kan ryke for OL-håp

Del

Triatletene Kristian Blummenfelt, Gustav Iden og Casper Stornes fra Bergen er alle medaljehåp i Tokyo-OL. Etter helgen skulle Stornes og Iden reise til høydeopphold i Sierra Nevada i Spania for å fortsette forberedelsene for sesongen 2020 og OL i Tokyo. Det blir det ikke noe av. Nå som Spania går inn i karantene, stenger treningssenteret i Sierra Nevada. Blummenfelt, som reiste til Spania for en uke siden, reiser hjem i morgen og vil sitte to uker i karantene. Ingen av dem har for øyeblikket muligheter til å svømme.

Kristian Blummenfelt og de andre norske OL-håpene i triatlon trener mye svømming.
Kristian Blummenfelt og de andre norske OL-håpene i triatlon trener mye svømming.

Sesongen for Norges beste triatleter skulle begynt forrige helg i Abu Dhabi. Nå er alle konkurranser i perioden fram til 30. april i regi av det internasjonale triatlonforbundet, World Triathlon, utsatt. Samtidig er svømmehaller i Norge stengt, for landslag som for alle andre. Fredag 13. mars sa Helsedirektoratet nei til åpen svømmehall for OL-aktuelle utøvere.

Det håpes likevel at de som har idrett som sitt levebrød får til en løsning. Siden svømming er en svært teknisk idrett, er utøverne avhengig av å svømme daglig. Triatlonlandslaget svømmer normalt ca 30 000 meter i uka for å holde farten de trenger for å konkurrere i verdenstoppen. I triatlon er OL et absolutt høydepunkt i karrieren, og de norske utøverne har trent målbevisst i mange år for å gjøre det bra i Tokyo.

Iden, som ble verdensmester i Ironman 70.3 i Nice 2019 sier dette om situasjonen:

- Det er rimelig likt for de fleste utøvere over hele verden, men vår fordel har alltid vært det å trene mer og bedre enn de andre. Så når 1/3 av treningsaraen forsvinner er ikke det like lett. Det er uansett lenge til neste konkurranse og jeg er sikker på at Arild [Tveiten, sportssjef] og resten av teamet rundt oss disker opp med en løsning som er nesten like bra som om det ikke hadde vært lock down over hele verden.

Kristian Blummenfelt skulle deltatt på All Stars Super League konkurransen i Saudi Arabia 27.-28. mars, hvor han skulle konkurrere mot gamle stjerner som blant annet Cadel Evans Jens Voigt. Dette var grunnen til at han reiste tidligere til Spania. Nå er også denne konkurransen utsatt. Det så en stund ut til at Blummenfelt kunne bli på treningssenteret. Men med de siste tiltakene som gjøres i Spania og utviklingen i antall smittede i landet, har det blitt besluttet at han bør komme hjem og sette seg to uker i karantene i Norge. Han ville uansett vært uten trener til stede og uten mulighet til å teste CO2 metning og lignende som triatletene vanligvis gjør i høyden, for å sikre at de ikke går på en treningssmell.

- Vi trenere er tilgjengelig og vil gjøre alt vi kan for å lage fullverdige og gode individuelt tilpasset treningsopplegg for alle sammen. Samtidig vil all organisert trening opphøre da det ikke er lov å organisere dette, forteller sportssjef i Norges Triatlonforbund Arild Tveiten, før han fortsetter:

- Vi støtter selvfølgelig opp om dugnaden som nå gjøres i Norge, og vi sympatiserer med alle de som jobber i helsevesenet og på andre måter sikrer helsen til andre. Dette er en uvirkelig og utrolig trist situasjon for alle i hele verden. Sammenlignet med situasjonen mange befinner seg i, er vårt problem lite. Og samtidig blir denne sesongen veldig annerledes enn opprinnelig planlagt for oss som jobber med idrett i det daglige. Det er faktisk ikke sikkert at det blir noen triatlonsesong i det hele tatt. For de utøverne som har trent mot OL 2020 i mange år er dette en desperat situasjon.

Nå jobber sportssjefen med å minimere tapene og kostnadene som påløper på grunn av endringene i reiseplanene til et landslag som er vant til å reise rundt hele verden i 10 måneder i året. I tillegg legger han mest mulig til rette for at utøverne på landslaget skal ha så gode treningsopplegg som er mulig. Hans råd til utøverne er: «Nullstill dere, tenk løsninger og gjør det beste ut av situasjonen.»

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Kristian Blummenfelt og de andre norske OL-håpene i triatlon trener mye svømming.
Kristian Blummenfelt og de andre norske OL-håpene i triatlon trener mye svømming.
Last ned bilde
Kristian Blummenfelt (venstre) og Gustav Iden. Bergenserne på triatlonlandslaget har trent sammen i en årrekke.
Kristian Blummenfelt (venstre) og Gustav Iden. Bergenserne på triatlonlandslaget har trent sammen i en årrekke.
Last ned bilde
Gustav Iden på treningsleir i Portugal (Rio Major) tidligere i år.
Gustav Iden på treningsleir i Portugal (Rio Major) tidligere i år.
Last ned bilde
Casper Stornes foran Kristian Blummenfelt og Gustav Iden. Første treningsleir i 2020 var i Rio Major, før det norske triatlonlandslaget reiste videre til treningsleir i Thailand i februar. Neste treingsleir var planlagt i høyden i Sierra Nevada, men denne er nå avlyst.
Casper Stornes foran Kristian Blummenfelt og Gustav Iden. Første treningsleir i 2020 var i Rio Major, før det norske triatlonlandslaget reiste videre til treningsleir i Thailand i februar. Neste treingsleir var planlagt i høyden i Sierra Nevada, men denne er nå avlyst.
Last ned bilde

Om Norges Triatlonforbund

Norges Triatlonforbund
Norges Triatlonforbund
Idrettens Hus, Sognsveien 73
0840 Oslo

940 26 506https://www.triatlonforbundet.no

Triatlon er en folkesport for alle barn, unge og voksne. Norges Triatlonforbund arbeider for at alle triatleter skal oppleve mestring, begeistring og fellesskap.

Følg saker fra Norges Triatlonforbund

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Norges Triatlonforbund på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Norges Triatlonforbund

Årets siste verdenscup står for tur6.11.2020 16:00:46 CETPressemelding

Kristian Blummenfelt og Gustav Iden er blant favorittene i herrenes løp. Igjen får de dobbelt verdensmester Vincent Luis å konkurrere mot, og dobbelt olympisk mester Alistair Brownlee. De raske løperne Henri Schoeman fra Sør-Afrika og Jelle Geens fra Belgia er også pallkandidater i dette sprintløpet i Valencia, Spania. Traseen begynner med 750 svøm i Middelhavet, før 20 km sykling og 5 km løping i en ganske flat løype nær Valencia havn.

Andreplass til Kristian Blummenfelt i triatlon worldcup i Arzachena, Italia10.10.2020 17:30:57 CESTPressemelding

Kristian Blummenfelt og franske Vincent Luis lå side om side med 300 meter igjen. Luis viste seg nok en gang litt for tøff på oppløpet, slo «Blu» med fire sekunder og kom i mål på 54 minutter og 24 sekunder. Gustav Iden ble nummer fem med tiden 55:02, 37 sekunder bak vinneren. Norsk-svenske Gabriel Sandör, som konkurrerer for Sverige, men bor i Bergen og trener med Blummenfelt og Iden, kom også inn blant de 10 beste.

Norge tok fjerdeplass i VM på miksstafett i triatlon6.9.2020 15:57:20 CESTPressemelding

I Norges debut på øvelsen i VM-sammenheng, tok Norge en 4. plass i miksstafett. Norges lag besto av Lotte Miller, Kristian Blummenfelt, Stine Dale og Gustav Iden. Norge ledet etter to etapper, da Blummenfelt rykket fra de andre på syklingen og gav Dale 13 sekunders forsprang da hun satte ut på sin svømming. Øvelsen, som består av 300 m svøm, 6,5 km sykkel og 1,7 km løp som gjennomføres av hver utøver, skjer i et forrykende tempo. I triatlon kalles en slik distanse «supersprint». Både Miller, Blummenfelt og den har, tross ung alder, lang erfaring på toppnivå, mens Stine Dale deltok for første gang på dette nivået. Lotte Miller er en sterk svømmer og kom ut av vannet som 5. kvinne med gårsdgens VM vinner på kvinnenes konkurranse, Georgia Taylor Brown fra Storbritannia i tet. De to, samt amerikanske Taylor Spivey og belgiske Valerie Barthelemy vekslet på å dra på sykkel, men på løp fikk Taylor Brown en luke som gav andremann på laget, Barcaly Izzard, et forsprang på noen få sekunder. Blum

VM i triatlon lørdag og søndag i Hamburg4.9.2020 12:33:15 CESTPressemelding

For første (og siste) gang denne sesongen samles verdenseliten i triatlon til konkurranse. Lørdag 5. september er det individuelle løp for kvinner og herrer. Dagen etter blir det miksstafett. De fleste av de aller beste har fått muligheten til å stille til start, med noen få viktige unntak, som OL-medaljørene Javier Gomez og Henri Shoeman, og Australierne Ashley Gentle og Jake Birtwhistle. Norge stiller med sitt topplag: Lotte Miller, Stine Dale, Kristian Blummenfelt, Gustav Iden og Casper Stornes.

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom