Seks kommuner nominert til årets vertskommune for næringsutvikling
NHO og KS har nominert til sammen seks kommuner i to kategorier i kåringen av årets vertskommune for næringsutvikling. Offentliggjøring av vinnerne skjer under Kommunalpolitisk Toppmøte 2. mars.

Du kan følge offentliggjøringen av vinnerene ved å melde deg på her.
Kommunene er nominert i to klasser: Over og under 15 000 innbyggere.
De nominerte er:
- Under 15 000 innbyggere: Båtsfjord (Troms og Finnmark), Vestre Toten (Innlandet), Rauma (Møre og Romsdal)
- Over 15 000 innbyggere: Kinn (Vestland), Kongsberg (Viken), Arendal (Agder).
Kåringen er et samarbeide mellom KS og NHO. Prisen deles ut til kommunen på bakgrunn av enkelttiltak på et konkret område eller et godt helhetlig arbeid med bærekraftig næringsutvikling sammen med aktørene i næringslivet.
Kommunene har selv sendt inn kandidater til årets vertskapskommune. KS og NHO mottok 26 forslag fra hele landet.
Mange kommuner har gjort mye godt arbeid i samarbeid med næringslivet og det er flere som har mye å lære bort. Juryen, bestående av representanter fra NHO og KS, har nominert tre finalister i hver kategori. På Kommunalpolitisk toppmøte 2. mars 2021 kåres vinnerne.
Begrunnelser for kategorien kommuner med færre enn 15 000 innbyggere
Båtsfjord (Troms og Finnmark)
Båtsfjord har de senere årene klart å etablere stabilitet i folketall i en periode hvor distriktene jevnt over opplever befolkningsnedgang. En av årsakene til denne demografiske "kjerringa mot strømmen"-utviklingen må kunne tilskrives at Båtsfjord kommune over tid har samarbeidet tett og konstruktivt med næringslivet, blant annet med vekt på å utarbeide kommuneplaner for næringsutvikling.
Båtsfjord kommune var tidlig ute og definerte deler av næringslivet som en klynge. Arena Fish 365 ble etablert som prosjekt i 2016, og ved inngangen til 2021 er Arena Fish sammen med Arena Torsk en klynge på Arena Pro nivå. Det er sterkt av en liten kommune i havgapet, og dokumentasjon på at systematisk samarbeid og utnyttelse av lokale fortrinn over tid gir resultater.
Vestre Toten (Innlandet)
Industrien og Vestre Toten kommune har samhandlet tett gjennom 125 år. Fra å ha én statseid bedrift i kommunen samhandler kommunen i dag med 5-10 store og mellomstore bedrifter. Kommunen legger vekt på å være en forutsigbar tilrettelegger innen plan- og byggesaksbehandling, eksempelvis gjennom tidlig dialog med næringslivet. Videre har kommunen påtatt seg en aktiv tilretteleggerrolle overfor næringslivet gjennom gjensidig forpliktende samarbeidsavtaler.
Innlandets største klynge av eksportbedrifter er etablert i kommunen, og Vestre Totens arbeid for å være en god vertskommune må kunne tilskrives en del av æren for at industrien på Raufoss har bedrifter som vel så gjerne kunne vært etablert andre steder i verden.
Vestre Toten er sammen med tre andre kommuner aktive for å utvikle næringslivet i Gjøvikregionen og det er utarbeidet et eget næringsutviklingsprogram.
Rauma (Møre og Romsdal)
Rauma kommune har over tid, gjennom bruk av faste felles møteplasser, samarbeidet tett med næringslivet om god nærings- og samfunnsutvikling. Dette samarbeidet har ført til etablering av ulike selskaper, aktiviteter og tettstedutvikling. Eksempler er Nordveggen AS, Romsdalen AS og Utrøna innovasjonssenter.
Kommunen kan vise til solid vekst i antall arbeidsplasser i næringslivet de siste årene. Næringslivet er variert, samtidig som kommunen har stått i spissen for en tydelig og målrettet reiselivsutvikling. Gjennom godt samarbeid har kommunen og næringslivet utviklet en helhetlig satsing som preger hele kommunen. Kommunen og næringsliv har klart å utnytte særegne geografiske egenskaper, og samtidig lagt vekt på utvikling av en helhetlig og god bo- og arbeidsmarkedsregion. Et av virkemidlene som er tatt i bruk er samordnet utlysning av ledige stillinger i både kommunen og næringslivet.
Begrunnelser for kategorien kommuner over 15 000 innbyggere
Kinn (Vestland)
Kinn kommune ble etablert 01.01.20 som resultat av sammenslåing av kommunene Flora og Vågsøy. Kinn kommune er delt i to geografisk, men arbeider aktivt for at digitale verktøy og annen infrastruktur skal binde sammen den nye kommunen. Kinn har klart å bruke kommunesammenslåingen til å satse på samfunnsutvikling på lag med næringslivet, med vekt på infrastruktur, sentrumsutvikling og privat/offentlig samarbeid som sentrale nøkler.
Kinn kommune har det første året lagt vekt på at den nye kommunen gjennom plan- og byggesaksbehandling skal framstå samlet og attraktiv overfor næringslivet. Konkret er det etablert felles møte- og dialogplasser for at alle deler av næringslivet i den nye kommunen skal oppleve seg sett og som en del av fellesskapet.
Kongsberg (Viken)
Kongsberg kommune har sammen med næringslivet gjennom mange år med systematisk arbeid utviklet et betydelig teknologi- og industrimiljø, der også akademia inngår som en sentral medspiller.
Til tross for et etablert samarbeid mellom kommune og næringsliv, viser Kongsberg kommune et stadig ønske om videre utvikling, og i 2019 ble det vedtatt en ny næringsstrategi frem mot 2030 og som blant annet vektlegger samarbeid mellom kommune, utdanning og næringsliv. Næringsstrategien viser seg konkret gjennom piloter, eksempelvis «Industri 4.0».
Kommunen utnytter virkemiddelapparatet aktivt og bistår andre til å komme i posisjon til det samme. Her kan nevnes TechnipFMC som har mottatt 28 millioner i støtte fra Innovasjon Norge.
Kongsberg har etablert felles møteplasser med næringslivet hvor planer og strategier kan formes i fellesskap.
Arendal (Agder)
Arendal vektlegger næringslivsdialogen der politikere og administrasjon har regelmessige samtaler med næringslivsledere for å oppnå gjensidig forståelse og utvikle felles initiativ. Kommunen har utviklet en offensiv næringsplan der blant annet systematisk kunnskapsinnhenting blant kommunens bedrifter om hvordan næringslivet oppfatter kommunen som tilrettelegger for næringslivet legges til grunn.
Ved siden av betydelige investeringer i næringsarealer, tar kommunen en rekke institusjonelle initiativ som fokuserer på læring og erfaringsutveksling som en driver i næringsutviklingen. Sørlandet Kunnskapshavn, Eureka kompetanse, Vitensenteret Sørlandet, Gründeruka Agder, internasjonal skole, SMB-forum og TEDxArendal er alle eksempler på hvordan en kommune kan understøtte et kompetansebasert næringsliv.
Kommunen har tatt en tydelig rolle som regional utviklingsmotor og jobber bevisst med utvikling av en vekstkultur. At arbeidet gir frukter vises nå sist ved at Morrow Batteries valgte Arendal og Eyde Industripark som sted for etablering av sin nye batterifabrikk på Sørlandet.
Hva definerer en god vertskapskommune?
Kommunens rolle som samfunnsutvikler er sentral også for å tilrettelegge for ønsket næringsutvikling. Dette er ikke en lovpålagt oppgave, men er like fullt en sentral del av arbeidet med lokal samfunnsutvikling.
Et næringsliv som skaper og tar vare på viktige og attraktive arbeidsplasser, samt bidrar til ønsket samfunnsutvikling er viktig for å sikre vekst og utvikling i hele landet. Hensikten med å løfte frem gode vertskommuner for næringslivet er å vise fram eksempler der kommuner og næringslivet sammen har skapt en merverdi til det bedre for lokalsamfunnet.
Prisen som beste vertskapskommune tildeles enten på bakgrunn av enkelttiltak på et konkret område eller kan begrunnes i et godt helhetlig arbeid med bærekraftig næringsutvikling sammen med aktørene i næringslivet. Det er ingen absolutte kriterier for tildeling av prisen. Kandidatene nomineres på bakrunn av en konkret vurdering.
Her kan du lese mer om kjennetegn på vellykket næringsutvikling i kommunene.
Kontakter
Pressevakt
Tel:24 13 26 01kom@ks.noBilder

Lenker
Om KS
Følg saker fra KS
Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra KS på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste saker fra KS
- Klart bedre uttelling i årets oppgjør21.4.2021 12:47:12 CEST | Pressemelding
- Selv om vi fortsatt står midt i en pandemi, er jeg glad for å kunne slå fast at vi har vesentlig bedre forhandlingsrom i år enn i fjorårets oppgjør, sier arbeidslivsdirektør i KS, Tor Arne Gangsø.
Oppstart av lønnsoppgjøret i kommunesektoren 21. april19.4.2021 09:13:41 CEST | Presseinvitasjon
KS inviterer til fotografering og presseinformasjon i forbindelse med åpningsmøtet mellom partene i årets lønnsoppgjør i kommunesektoren onsdag 21. april.
Koronakommisjonens rapport: - Bekrefter vårt inntrykk14.4.2021 16:58:42 CEST | Pressemelding
Regjeringen har ikke informert og involvert kommunene godt nok, og burde lagt bedre til rette for at kommunene skulle klare å innfri de mange kravene som ble stilt. – Koronakommisjonens rapport bekrefter det KS har sagt, sier styreleder Gram.
KS og KS storbynettverk: Reduser arbeidsgivernes lønnsplikt12.4.2021 15:30:10 CEST | Pressemelding
KS og storbykommunene har i dag sendt brev til regjeringen og bedt om at arbeidsgivernes lønnspliktperiode ved permittering reduseres fra 10 til 2 dager frem til 1. juli. Målet er å redde bedrifter og få folk raskere tilbake i jobb.
KS lanserer statusrapport for kommuner12.4.2021 10:40:05 CEST | Aktuelt
Rapporten Status Kommune 2021 gir et oppdatert bilde av tilstanden i norske kommuner og fylker – en samlet oversikt over fakta på over 100 områder i kommuner og fylkeskommuner.
Nasjonal transportplan: Gjennombrudd for fylkesveiene18.3.2021 10:10:13 CET | Pressemelding
- For første gang blir finansiering av fylkesveivedlikehold en del av de økonomiske rammene i Nasjonal transportplan (NTP). Det er svært gledelig og et gjennombrudd for fylkeskommunene og KS, sier styreleder Bjørn Arild Gram i KS.
Usaklig og uriktig om KS16.3.2021 16:25:34 CET | Debattinnlegg
Tillitsvalgte i Utdanningsforbundet hevder at KS går imot at lærere skal godtgjøres for overtidsarbeid. Påstanden fremsettes uten dokumentasjon. Det er fordi den er usann.
I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom