Seiglivede elbilmyter lever i beste velgående

En av tre oppgir at elbilen har dårligere kjøreegenskaper enn diesel- og bensinbiler. Skepsisen er størst blant de som i dag kjører bensin- eller dieselbil. Selv om elbilistene selv har mest troen på at elbilen er like god på vinterføre, så svarer faktisk 14 prosent av elbilistene at den har dårligere kjøreegenskaper enn tradisjonelle biler.
- Det er ingenting ved elbilen som gjør at den er dårligere på vinterføre. Faktisk kan det at de har et tungt batteri nederst i bilen gjøre at elbilene kommer seg bedre frem enn bensin- og dieselbiler på glatta, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonssrådgiver i NAF.
Det er riktignok en ting elbilistene skal være oppmerksomme på om vinteren og det er det som heter regenerering.
- Elbilene bremser av seg selv for å spare og produsere litt strøm. Faren på vinterføre er at om du har maksimal regenerering på bilen, kan du begynne å skli når du slipper gassen inn mot en sving, advarer Sødal. - Derfor er det lurt å skru av regenereringen når du kjører på glatte vinterveier, fortsetter han.
Kupéen blir varm i elbilene
En annen myte som lever godt er at en elbil aldri blir skikkelig varm i kupéen om vinteren. 27 prosent oppgir at de tror det. Og 11 prosent som eier elbil tror dette.
- Dette er også en myte. Faktisk så blir en elbil raskere varm i kupéen enn en bensin- eller dieselbil. I en elbil varmer det så å si med en gang, mens motoren må bli varm i en fossilbil før varmeapparatet gir varme, sier NAF-rådgiveren.
Det er heller ikke sånn at du må skru ned varmen i en elbil for å spare strøm. De nyere elbilene med større batteripakker takler helt fint at du har det varmt og godt inne i kupéen.
- Uansett er det lurt å forvarme bilen om du har mulighet til det uavhengig av om du her en elbil eller dieselbil. Da er kupéen varm når du setter deg inn, rutene isfrie og strømforbruket til bilen blir lavere, rådgir Nils Sødal.
Elbilene starter i streng vinterkulde
Drøye to av ti i undersøkelsen mener at elbilene ikke starter når det er kaldere enn minus 15. Skepsisen er størst blant de som har en bensin- eller dieselbil i dag. Blant dem svarer nesten tre av ti at elbilen ikke vil starte i kulda.
- Faktum er at en elbil starter lettere i kulda enn en bensin- eller dieselbil. Det er langt enklere å starte en elmotor enn en forbrenningsmotor, men som alle biler er også elbilen avhengig av at du har et startbatteri som er i god form, sier Sødal.
Elbil er mer komfortabelt i kolonnekjøring
Den siste myten er at elbiler ikke kan brukes i kolonnekjøring. Drøyt to av ti svarer at elbilene ikke kan brukes til dette. Og blant de som allerede har elbil er det hele 17 prosent som mener dette.
- Elbilene er bedre å bruke i kolonnekjøring enn bensin- og dieselbiler. Der de med fossilbil må skru av motoren for ikke å risikere kullosforgiftning når snøen fokker rundt bilen eller kolonnen står i en tunnel, kan elbilistene ha bilen på og sitte i en god og varm bilkupé, slår Nils Sødal fast.
Forutsetningen er at du har tatt en tur innom siste hurtiglader før du kommer opp til fjellet der det er kolonnekjøring.
- Godt med drivstoff må alle biler ha når det er kolonnekjøring. Det blir en god del venting. Så alle må tanke opp før de kommer opp på fjellet uavhengig av hvilket drivstoff det er snakk om, sier Sødal.
Redusert rekkevidde er derimot ingen myte
Det er mye snakk om at elbiler får kortere kjørelengde om vinteren og det stemmer.
- Vi antar at mange har svart som de har gjort i undersøkelsen fordi de har hørt om rekkeviddetapet til elbiler om vinteren, mener Nils Sødal.
Faktum er et du må regne med at du kommer rundt 25 prosent kortere med elbilen om vinteren kontra sommeren. Er det skikkelig kaldt, kan den gå kortere.
- Bilkjøperne får for dårlig informasjon om vinterrekkevidden. Derfor mener vi det må komme på plass en bransjestandard for hvordan rekkevidde omtales av bilselgerne, sier Sødal. - Inntil man får på plass en standardisert test av vinterrekkevidde, kan NAFs omfattende elbiltester gi en pekepinn på hvor langt de enkelte bilmodellene kommer på vinteren, avslutter Nils Sødal.
Fakta:
Undersøkelsen er gjort av Norstat for NAF.
Nøkkelord
Kontakter
Nils SødalSenior kommunikasjonsrådgiver
Tel:+47 901 83 276nils.sodal@naf.noBilder

Om NAF
Hver tiende nordmann og 25 prosent av alle personbileiere er medlem i NAF. Dette gjør oss til Nordens største interesse- og forbrukerorganisasjon med nærmere 500 000 medlemmer. Organisasjonen er landsomfattende med 67 lokalavdelinger, 450 ansatte og ca. 2000 frivillige. NAF er en engasjert og markant samfunnsaktør som arbeider aktivt for at norske trafikanter skal kunne reise sikkert, effektivt og miljøvennlig. NAFs virksomhet omfatter kontroll og testing av biler ved 44 NAF-sentre, trafikkopplæring, veihjelp, reise, handel, juridisk bistand og forbrukerrådgivning m.m. Etter avtale med Vegdirektoratet driver NAF 27 øvingsbaner i Norge.
Følg pressemeldinger fra NAF
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra NAF på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra NAF
NAF: - Ikke kjør med sandaler18.7.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Flip-flops og løse sandaler kan henge fast i gulvmattene eller i pedalene og skape farlige situasjoner i trafikken. - Ta deg tid til å skifte fra sandaler før du kjører bil i sommer, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.
Utrykning på veien: - Behold roen16.7.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Det er lett å bli stresset når du ser blålys i bakspeilet. - Stress hjelper ikke. Det viktigste er å beholde roen. Da blir det enklere å gjøre resten riktig, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.
Slik kommer du deg vel frem med elbil i Europa14.7.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Det blir stadig enklere å dra på elbilferie i Europa. - I de fleste land er det bygget mange ladere, men en ting har dukket opp, nemlig ladekø, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.
Unngå overvekt på bilferien11.7.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Sommerferie er bilferie for mange. Pakker du bilen riktig øker du sikkerheten og komforten, men pass på å ikke laste bilen for tungt. Mange biler når maksimal nyttelast lenge før bagasjerommet er fullt.
Så fort blir det glovarmt i bilen10.7.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Varmen stiger fort i en parkert bil. På bare en halvtime økte temperaturen til 44 grader i en bil parkert i sola i et forsøk NAF har gjort. – Derfor må du aldri forlate barn eller dyr i en parkert bil, sier Ingunn Handagard, pressesjef i NAF.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom