Sammen om klimatiltak i jordbruket
-Det er høy aktivitet i landbruket om tiltak for å redusere klimagassutslipp slik at vi kan drikke melk og spise kjøtt med god samvittighet også i framtida», sier konsernsjefene Anne Marit Panengstuen (Nortura), Gunnar Hovland (TINE) og Svenn Ivar Fure (Felleskjøpet), da de lanserte samarbeidet på et arrangement på Arendalsuka.
Jordbruket står for om lag ni prosent av utslippene av klimagasser i Norge, hvor metan- og lystgass utgjør hovedkilden fra sektoren.
Samvirkenes samarbeid konsentreres primært rundt to hovedområder: Utvikling av fôr og fortilsetninger som reduserer metanproduksjon i kuas mager, samt satsing på biogassanlegg for håndtering av metan fra kumøkk.
-Samarbeidet skal bidra til at landbruket når målet om å kutte fem millioner tonn Co2-ekvivalenter innen 2030, at Norge når forpliktelsene i Paris avtalen og at landbruket bidrar til at Norge oppfyller sine forpliktelser fra til COP 26-avtalen om 30 prosent reduksjon i metanutslipp», sier de tre konsernsjefene.
Det er flere initiativer i gang som har som målsetting å redusere klimagassutslippene fra jordbruket. Forskningsavdelingene i selskapene har høy kompetanse på dette området. Felleskjøpet har siden 2018 benyttet et tilsetningsstoff i alt sitt drøvtyggerfôr, som reduserer metan-utslippene fra kua med opp mot 15 prosent. Samvirkene ser også svært lovende resultater fra et TINE-ledet forskningsprosjekt på Rødalger, som tilsettes kufôret. Rødalgene kan redusere metanutslippene med mellom 20 og 30 prosent. Rødalgene inneholder bromoform som bidrar til å redusere produksjonen av metan i kuvomma. Nortura jobber også med lokale samarbeidsprosjekter for karbonbinding i jord.
Det utvikles stadig nye fôrtilsetninger som kan gi en betydelig reduksjon i metanutslipp.
-Vi tester nå ut ulike metoder for metanreduksjon for å være trygge på at vi i ivaretar god dyrehelse, dyrevelferd og mattrygghet. Målet er å ta dette i bruk i løpet av 2-3 år», sier Hovland, Fure og Pangengstuen.
Flere fronter
Nortura, TINE og Felleskjøpet Agri arbeider på flere områder for å redusere biologiske klimagassutslipp fra sektoren. Det jobbes løpende og langsiktig med å forbedre fôr og fôring, samt dyras genetikk. Dette arbeidet har allerede gitt lavere utslipp pr kg kjøtt og pr liter melk, og vil på sikt ha ytterligere effekt.
God håndtering av husdyrmøkk kan bidra å redusere metangassutslipp fra husdyr.
Nortura og Tine undertegnet tidligere i år en intensjonsavtale med Air Liquide, det interkommunale gjennvinningselskapet IVAR og Lyse om bygging av et biogassanlegg for husdyrmøkk på Jæren. Prosjektet vil bidra til å redusere utslippet av metan fra husdyrgjødsel samt produserer store mengder fornybar energi og biogjødsel. Beregninger viser at dette anlegget vil kunne redusere metangassutslippene fra landets tre største husdyrkommuner med 15 prosent når det står ferdig.
Ved siden av satsingen på metanreduserende tiltak, er de tre samvirkelederne også glad for at Regjeringen ser på hvordan man kan styrke bærekraften i landbruket gjennom økt bruk av utmarksbeite, setring, klimatilpassing og investering i jord. Regjeringen peker på at å bevare og øke karbonlagrene i matjord vil være viktig for å innfri klimaavtalen og andre mål i jordbrukspolitikken.
De tre samvirkene er eid av norske bønder og er markedsregulatorer for melk, egg, kjøtt og korn. Selskapene har til sammen over 15 000 ansatte med butikker og anlegg i hele Norge. Merkevarene fra TINE samt Gilde og Prior fra Nortura er blant landets sterkeste forbrukermerkevarer. Felleskjøpet er markedsleder i leveranser av utstyr og fôr til norsk landbruk.
Kontakt, konsernsjefer:
Tine SA, Gunnar Hovland: mobil 905 20 035
Felleskjøpet SA, Svenn-Ivar Fure: mobil 977 60 627
Nortura SA, Anne Marit Panengstuen: mobil 928 17 991
Pressekontakt:
Tine: Kommunikasjonssjef Sindre Aanonsen: mobil 916 75 707
Felleskjøpet: Kommunikasjonssjef Veronika Skagestad Aubert: mobil 936 03 500
Nortura: Kommunikasjonssjef Mari Hagerup: mobil 920 46 088
Nøkkelord
Kontakter
Mari HagerupKommunikasjonssjef
Tel:920 46 088mari.hagerup@nortura.noBilder
Om Nortura
Nortura er en av Norges største matprodusenter, med kjente merkevarer som Gilde og Prior.
Vi jobber hver dag for matglede, helse, bærekraft og verdiskaping over hele landet.
Følg pressemeldinger fra Nortura
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Nortura på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Nortura
Seier i retten for Nortura – vinner på alle punkter.19.3.2024 14:54:25 CET | Pressemelding
Nortura har i dag fått medhold på alle punkter i tingretten for vår tolkning av forskriften og vår håndtering av denne i underskuddssituasjonen vi har stått i den siste tiden.
Produktnyheter fra Nortura: Gode og smakfulle nyheter fra både Gilde og PRIOR20.2.2024 11:20:50 CET | Pressemelding
Til årets første lanseringsvindu kommer Nortura med seks spennende og smakfulle nyheter: Slakterens Beste kjøttboller fra Gilde og Crispy sticks fra PRIOR. I tillegg lanseres løvtynn grillet kyllingfilet fra PRIOR og to nye smaker i serien Gilde Turmat.
PRIOR i gang med ny og mer etisk produksjon av egg - uten avlivning av nyklekkede hanekyllinger15.2.2024 14:17:03 CET | Pressemelding
Som første eggleverandør i Norden har Nortura tatt i bruk ny teknologi som gjør det mulig å kun klekke høner. De første PRIOR-eggene fra den nye produksjonsformen kommer i butikk denne sommeren, og på sikt er målet en ny nasjonal standard.
Resultatforbedring i Nortura14.2.2024 09:40:25 CET | Pressemelding
Nortura leverer en resultatforbedring på over en halv milliard kroner i 2023. Driftsresultatet endte (EBIT) på 258 millioner kroner, og Norturas omsetning er for første gang over 30 milliarder kroner.
PRIOR-egg er nå rikere på jod!30.1.2024 06:00:00 CET | Pressemelding
PRIOR-egg fra Nortura er nå rike på jod, et tiltak for å styrke folkehelsen.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom