Sammen om forbud mot privat fyrverkeri

Nyttårsaften er forbundet med fyrverkeri, men også med skader, redde dyr og forsøpling. Derfor ber nå over 20 organisasjoner og fagpersoner regjeringen om å innføre forbud mot fyrverkeri for privatpersoner. Publikum oppfordres til å samle seg bak oppropet inne til www.neitilfyrverkeri.no.
Umulig å forholde seg til
Dagens lovverk tillater bruk av privat fyrverkeri i perioden mellom kl. 18 nyttårsaften og frem til kl. 02 første nyttårsdag. Likevel er det mange som skyter opp fyrverkeri utenom tillatt tidspunkt.
For mennesker og dyreeiere som er bekymret for dyrene sine, blir det en umulig oppgave å beskytte seg.
Alvorlige skader og brann
Ifølge overlege ved Øyeavdelingen på Haukeland sykehus, Nils Bull, er det registrert cirka 250 alvorlige øyeskader de siste 16 årene grunnet bruk av fyrverkeri.
Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) har i forbindelse med feiringen 2021/2022 registrert 115 uønskede hendelser med fyrverkeri, hvorav 50 av disse gjaldt personskader. I tillegg til personskader, er det hos DSB rapportert om 149 branntilløp i Norge de siste fem årene.
Redde og skadde dyr
Fyrverkeri er en belastning for svært mange dyr, både tamme og ville. En større studie fra Tyskland viser til tilfeller av fugleflokker på så mye som 5000 individer som har dødd etter å ha blitt eksponert for fyrverkeri. En studie fra NMBU, viser at 23 prosent av 5000 hunder, reagerte negativt på fyrverkeri, og har en mild til alvorlig form for lydfobi. Mange familiedyr får behandling med angstdempende preparater for å beskyttes mot fyrverkeri.
Hundegruppen Rømlingen jobber med å spore opp hunder som har kommet på avveie. I forbindelse med nyttårsfeiringen 2021/2022, endte 80 hunder på rømmen som følge av fyrverkeri.
I tillegg til dyr på rømmen, har det også vært tragiske tilfeller av familiedyr og husdyr som har dødd som følge av fyrverkeri. Søppel etter gammelt fyrverkeri er også skadelig for natur og ville dyr. I Italia ble det i januar i år meldt om hundrevis av døde fugler, etter nyttårsfeiringen i hovedstaden Roma.
Belastning for mennesker
Mennesker som har vært utsatt for krig, vold eller andre traumatiske opplevelser kan oppleve høye lyder som en påkjenning. Dette kan også gjelde for mennesker med sykelig ømfintlighet mot lyd (hyperacusis). Det kan være vanskelig for mennesker i en slik situasjon å skjerme seg selv, når man aldri vet når smell fra fyrverkeri kan komme.
Fyrverkeri er kun brukt til underholdningsøyemed. Det store tilfellet av uønskede hendelser med bruk av fyrverkeri utenom tillatt tidspunkt, gjør at vi som samfunn burde skjerme mennesker og dyr fra privat bruk av fyrverkeri.
Organisert oppskyting og lasershow
Alle som har stilt seg bak oppropet oppfordrer kommuner til å innføre lokale forbud for privat fyrverkeri. Organisert fyrverkeri utført av mennesker med pyroteknisk kompetanse vil være et bedre alternativ, eller det burde vurderes alternativ nyttårsfeiring med lysshow eller lignende som verner om dyr, mennesker og miljø.
Signer felles underskriftskampanje for å vise støtte
Publikum kan bidra til å vise sin støtte for forbudet ved å signere felles underskriftskampanje mot fyrverkeri i privat regi inne på www.neitilfyrverkeri.no. Sammen kan vi vise beslutningstakerne på Stortinget at vi er mange som ønsker å få slutt på privat fyrverkeri!
Disse organisasjonene og fagpersonene står samlet om felles opprop:
- AniCura
- Anima - Stopp dyremishandling
- Blindeforbundet
- Den Norske Veterinærforening
- Dyreatferdssenteret, avdeling Kattekonsulenten
- Dyrebar.no
- Dyrebeskyttelsen Norge
- Dyrenes Rett
- Dyresykehuset Hest NMBU
- Dyrevernalliansen
- Evidensia
- Hestevet
- FOD-gården
- Fugleadvokatene
- Jesperpus
- Kattealliansen
- Katterådet
- Nils Bull, overlege ved Øyeavdelingen på Haukeland sykehus
- Nettverk for dyrs frihet
- NOAH - for dyrs rettigheter
- Norsk Atferdsgruppe for selskapsdyr
- Norsk Huskattforening
- Norsk Kennel Klub
- World Saving Hustle
Kontakter
Agnieszka PyszNestlederFugleAdvokatene
kontakt@fugleadvokatene.noAnders BrochmannPortalansvarlig Dyrebar.noDyrebar.no
Tel:932 87 329anders@dyrebar.noHilde RøsslandLeder Smådyrpraktiserende veterinærers foreningDen norske veterinærforening
Tel:91801657hilde.roessland@gmail.comLive KlevelandKommunikasjonslederDyrevernalliansen
live@dyrevern.noMia JacobsenKommunikasjonssjefNorges Blindeforbund
Tel:958 74 292mia.jacobsen@blindeforbundet.noNiklas FjeldsbergKampanjelederAnima
Tel:466 72 688niklas@stoppdyremishandling.noNils BullOverlege ved Øyeavdelingen på Haukeland sykehusSeksjonsoverlege ved Øyeavdelingen på Haukeland universitetssykehus
Tel:97736542nils.bull@helse-bergen.noSasja RyggMarketing and Communication Manager, AniCura NorwayAniCura
Tel:90 94 51 30sasja.rygg@anicura.noSiri MartinsenLeder og veterinærNOAH - for dyrs rettigheter
Tel:95944499siri@dyrsrettigheter.noBjørn WormstrandSeksjonslederDyresykehuset Hest NMBU
Tel:45251625bjorn.wormstrand@nmbu.noChristine BergeVeterinær og atferdskonsulentDyreatferdsenteret, avdeling Kattekonsulenten
Tel:95204612katteatferd@gmail.comEva Kristine WiikKommunikasjonsrådgiverNorsk Kennel Klub
Tel:932 72 384eva.wiik@nkk.noGeir OttesenVara hovedstyretNorsk Kennel Klub
geirottesen@hotmail.comMartin SkadalLederWorld Saving Hustle
Tel:41585860martin@worldsavinghustle.comMonica HeggelundVeterinærEvidensia
Tel:918 09 261monica.heggelund@evidensia.noTor GrobstokEtolog og talspersonNettverk for dyrs frihet
Tel:45868747Tor@dyrsfrihet.noÅshild RoaldsetVeterinær og daglig leder i Dyrebeskyttelsen Norge
Foto: Marcel Leliënhof
Bilder

Lenker
Om Dyrebeskyttelsen Norge
Dyrebeskyttelsen Norge er en landsdekkende dyrevernorganisasjon med 25 lokalavdelinger spredt fra nord til sør. Siden 1859 har vi arbeidet for at dyr skal bli behandlet med respekt og medfølelse. Dette gjør oss til en av verdens eldste dyrevernorganisasjoner.
Følg pressemeldinger fra Dyrebeskyttelsen Norge
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Dyrebeskyttelsen Norge på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Dyrebeskyttelsen Norge
Dog breeding ends up in the Supreme Court23.3.2023 12:23:25 CET | Press release
On 14th March, it became clear that the Supreme Court has decided to hear the appeal in the dog breeding case between The Norwegian Society for Protection of Animals and the Norwegian Kennel Club, two breed clubs and six breeders. The Norwegian Society for Protection of Animals hopes that the dogs' right to a healthy and functional body will be safeguarded by the Supreme Court.
Hundeavlen ender i Høyesterett17.3.2023 23:35:15 CET | Pressemelding
Den 14.mars ble det klart at Høyesterett besluttet å behandle anken i hundeavlssaken mellom Dyrebeskyttelsen Norge og Norsk Kennel Klub, to raseklubber og seks oppdrettere. Dyrebeskyttelsen Norge håper at hundenes rett til en sunn og funksjonell kropp blir ivaretatt av Høyesterett. Tekst: Dyrebeskyttelsen Norge
Multisyk hund og champion i utstillingsringen17.2.2023 10:50:49 CET | Pressemelding
Den svenske dyrevelferdsorganisasjonen Djurskyddet, har den siste tiden publisert flere artikler om uetisk avl. I en nylig utgave av Tidningen Djurskyddet kan vi lese om en veterinær som etter en rutinevaksinering meldte inn flere bulldogger til Länsstyrelsen (Fylkesnemnda i Sverige), på bakgrunn av mistanke om brudd på dyrevernslovgivningen. Länsstyrelsen fulgte opp disse multisyke hundene, og satt avlssperre på de hundene som var tiltenkt avl. De samme hundene var både stilt ut og premiert i kennelklubb-systemet. Tekst: Dyrebeskyttelsen Norge
Frivillige organisasjoner kan ikke hjelpe flyktningedyrene alene12.2.2023 10:30:00 CET | Pressemelding
Dyrebeskyttelsen Norge får daglig henvendelser om hjelp til flyktningedyr fra Ukraina, og bistår flyktningene så langt det lar seg gjøre. Behovet for hjelp er stort, og frivilligheten kan ikke stå i dette alene. Staten, kommunene og lokalsamfunnet må komme på banen med en strategi for oppfølging av flyktninger med dyr.
Pelsdyrnæringen er endelig historie!14.1.2023 16:15:46 CET | Pressemelding
14.januar ble det klart at de to siste gjenværende pelsdyrfarmene i Norge avvikler driften sin. Med det er en grufull industri i Norge historie. Tekst: Dyrebeskyttelsen Norge
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom