Mattilsynet

Salmonella påvist i produktet «Eksotisk Miks» fra Bama

Del

Det er nå påvist salmonella i produktet «Eksotisk Miks» fra Bama, som onsdag 6. mars ble trukket fra markedet etter mistanke om det samme.

Tørket frukt av typen "Eksotisk Miks" fra Bama.
Tørket frukt av typen "Eksotisk Miks" fra Bama.

Per 11. mars 2019 er det påvist samme type salmonellasmitte hos 25 personer, og det er mistanke om at ytterlige 10 personer er smittet. Personene er i alderen fra to til 91 år, og kommer fra store deler av landet.

«Eksotisk Miks» ble trukket fra butikkhyllene onsdag 6. mars da det kom fram at flere av de syke hadde spist denne tørkede fruktblandingen. Nå er det påvist Salmonella i prøvene av produktet som Mattilsynet sendte inn til analyse på Veterinærinstituttet.

-Da Mattilsynet foretok intervju hjemme hos de som var blitt syke av Salmonella, viste det seg at tre personer hadde åpnede pakker med "Eksotisk mix" fortsatt stående i skapet. Det viste seg at posene hadde samme LOT-nummer og samme pakkedag og det er i disse Veterinærinstituttet nå har påvist salmonella, sier direktør Karina Kaupang i Mattilsynet.

En endelig bekreftelse på om salmonellaen er av typen Salmonella Agbeni, vil tidligst foreligge tirsdag i uke 11.

BAMA valgte onsdag 6. mars å trekke tilbake produktet på eget initiativ, etter føre var-prinsippet. BAMA oppfordrer kunder som har kjøpt "Eksotisk miks", 400 gram, med Lot.nr. 8291 om å kaste det eller levere det tilbake til butikken. 

Tørket frukt av typen «Eksotisk Miks» er pakket i Italia og importert av Bama. I Norge påviser vi svært sjelden Salmonella hos matproduserende husdyr og dermed ser vi det også svært sjelden i norskprodusert mat. Man kan imidlertid finne Salmonella i tarmen hos ville norske dyr, som pinnsvin og fugler.

Mattilsynet samarbeider med Folkehelseinstituttet, kommunehelsetjenesten og Veterinærinstituttet i jakten på smittekilden til utbruddet forårsaket av bakterien Salmonella Agbeni.

Kontakter

Bilder

Tørket frukt av typen "Eksotisk Miks" fra Bama.
Tørket frukt av typen "Eksotisk Miks" fra Bama.
Last ned bilde

Lenker

Om Mattilsynet

Mattilsynet
Mattilsynet
Felles postmottak - postboks 383
2381 Brumunddal

22 40 00 00http://www.mattilsynet.no

Mattilsynet er eit statleg, landsdekkjande forvaltingsorgan som er med på å sikre forbrukarane trygg mat og trygt drikkevatn. Vi skal fremje folke-, plante- , fiske- og dyrehelse, miljøvennleg produksjon og etisk forsvarleg hald av fisk og dyr. Mattilsynet har også oppgåver i høve til kosmetikk og legemiddel og fører tilsyn med dyrehelsepersonell.

Mattilsynet sine roller er å utarbeide framlegg til, forvalte og rettleie om regelverk, føre eit risikobasert tilsyn, formidle informasjon og kunnskap og ha beredskap. Mattilsynet skal gi faglege råd til Landbruks- og matdepartementet, Nærings-og fiskeridepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet.

Følg saker fra Mattilsynet

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Mattilsynet på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Mattilsynet

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom