Rovviltforvaltningen preges av svak styring

– Inndelingen i soner prioritert for rovvilt og beitedyr fungerer bare delvis etter hensikten, sier riksrevisor Per-Kristian Foss. – Flere steder er det store lokale utfordringer med tap av beitedyr til rovvilt, selv om sonene fungerer bedre i noen regioner enn andre. I tillegg er soneforvaltning særlig dårlig egnet for å ivareta reindriftsnæringen, sier Foss.
I flere forvaltningsregioner er det problemer med å nå bestandsmålet for rovvilt innenfor rovviltsonen, og derfor praktiseres ikke alltid felling som forutsatt i beiteprioritert sone. Dette medfører økt rovviltbelastning for beitenæringene og høyere konfliktnivå.
Foreligger ikke godkjent forvaltningsplan
I Nordland foreligger det ikke en godkjent forvaltningsplan, på grunn av uenighet mellom rovviltnemnden og Klima- og miljødepartementet om inndeling av regionen i beiteprioriterte og rovviltprioriterte soner. Undersøkelsen viser at det også er uenighet mellom rovviltnemndene.
– Klima- og miljødepartementet har latt det gå for lang tid uten å sørge for at det foreligger en godkjent forvaltningsplan i Nordland, og det er kritikkverdig, fortsetter Foss. – Departementet skal ivareta nasjonal rovviltpolitikk når samordningen på regionalt nivå ikke fungerer, og må bidra til å avklare uenighet med og mellom rovviltnemndene.
Betydelig belastning for reindriften
Selv om sauenæringen er livskraftig nasjonalt og antall beitedyr erstattet som rovvilttap har gått ned, har noen beiteområder en svært høy rovviltbelastning. Det medfører at enkelte steder er det tidvis store tap av sau og lam på utmarksbeite på grunn av rovvilt.
Rovvilt utgjør også en betydelig belastning for reindriften i deler av landet. Omtrent 30 prosent av alle tap av rein i 2016 og 2017 ble erstattet som rovvilttap.
Skadefelling skjer ikke alltid raskt nok
Riksrevisjonens rapport viser videre at skadefelling ikke alltid skjer raskt nok. Hovedårsaken er at det kan være vanskelig å spore rovvilt på barmark.
Når det gjelder streifulv er det likevel viktig å sikre at man ikke feller de individene som er genetisk viktig. Derfor er det positivt at Klima- og miljødepartementet har satt i verk tiltak her.
Nøkkelord
Kontakter
Therese JohnsenEkspedisjonssjef
Tel:911 52 826therese.johnsen@riksrevisjonen.noKristine StrømmenKommunikasjonsrådgiver
Tel:95211856kristine.strommen@riksrevisjonen.noBilder

Lenker
Om Riksrevisjonen
Riksrevisjonen er Stortingets største og eldste kontrollorgan. Gjennom revisjon av regnskap og undersøkelser sjekker vi hvordan regjeringen og statsforvaltningen gjør jobben sin.
Følg pressemeldinger fra Riksrevisjonen
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Riksrevisjonen på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Riksrevisjonen
Konsulentavtale: Betydelig overskridelse og lite oppfølging20.6.2025 11:00:00 CEST | Pressemelding
Departementene har brukt 187 millioner kroner mer enn rammeavtalen tilsier når de har kjøpt konsulenttjenester til IKT. Overskridelsen er betydelig og DSS har ikke fulgt opp, mener Riksrevisjonen.
Flere unge bryter loven – forebyggingen har sviktet18.6.2025 13:00:00 CEST | Presseinvitasjon
Unge som bryter loven, blir stadig yngre og lovbruddene mer alvorlige. – Undersøkelsen vår viser at myndighetene har sviktet i det forebyggende arbeidet. Det er kritikkverdig, sier riksrevisor Karl Eirik Schjøtt-Pedersen.
Pressekonferanse i dag: Ny rapport om ungdomskriminalitet18.6.2025 07:30:00 CEST | Presseinvitasjon
Riksrevisjonen har undersøkt hva myndighetene har gjort for å forebygge og håndtere barne- og ungdomskriminalitet. Velkommen til pressekonferanse i dag kl. 13.
Pressekonferanse: Myndighetenes innsats mot ungdomskriminalitet13.6.2025 13:14:24 CEST | Presseinvitasjon
Hva har myndighetene gjort for å forebygge og håndtere ungdomskriminalitet? Det har Riksrevisjonen undersøkt. Velkommen til pressekonferanse onsdag 18. juni kl. 13.
Langt igjen til samanhengande digitale tenester11.6.2025 12:00:00 CEST | Pressemelding
Arbeidet med livshendingane har i liten grad gitt innbyggjarane betre samanhengande digitale tenester. Usikker finansiering og dårleg samordning er hovudproblema.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom