Av-og-til

Rogaland: 3 av 10 har sett berusede voksne med barn i sommerferien

Del

- Ser du barn som sliter i sommer er det viktig å si ifra, sier generalsekretær Randi Hagen Eriksrud i alkovettorganisasjonen Av-og-til.

- For noen barn kan det bety alt om du tør å ta grep, sier Randi Hagen Eriksrud.
- For noen barn kan det bety alt om du tør å ta grep, sier Randi Hagen Eriksrud.

En fersk undersøkelse gjennomført av Ipsos på vegne av organisasjonen viser at 34 prosent av befolkningen i Rogaland sier at de har sett berusede voksne sammen med barn i sommerferien.

- Jeg tror vi voksne dessverre bare legger merke til «toppen av isfjellet». Når så mange sier at de har sett berusede voksne sammen med barn, så kan vi bare se for oss hvor mange barn det egentlig er som sitter igjen med vonde minner i bagasjen etter sommerferien, sier Eriksrud.

Mange av dem har kanskje allerede gått gjennom en tøff periode, med flere uker hjemme fra skolen.

- Nå sitter de kanskje med en ekstra klump i magen og er spent på hvordan sommerferien skal bli. Kommer mamma eller pappa til å drikke for mye?

Oppfordrer til bevissthet


I sommerferien øker alkoholkonsumet i Norge, og Eriksrud frykter mange vil kose seg litt for mye med alkohol denne sommeren, også når de er sammen med barn.

- Etter mange og lange uker hjemme denne våren tror jeg folk vil senke skuldrene litt ekstra i sommer. Da er det viktig å huske på at barn merker at vi har drukket raskere enn vi tror, og at det kan oppleves som ubehagelig og skremmende for dem når voksne forandrer seg. Derfor bør vi være ekstra bevisste på eget alkoholinntak når vi er sammen med barn, sier hun.

- Si ifra til foreldre som drikker for mye


Hun oppfordrer også folk til å ta grep dersom de ser barn som sliter fordi foreldre eller andre voksne drikker.

- Det handler om å bry seg. For noen barn kan det bety alt om du tør å ta grep, sier Eriksrud.

- Kjenner du voksne som drikker for mye rundt barna bør du si det som det er: Jeg blir bekymret for barna når du drikker på den måten du gjør. Dersom vedkommende er for beruset til at det går an å ha en normal samtale, er det best å vente til dagen etter og heller prøve å skjerme barnet mest mulig, sier hun.

- Jeg tror mange har litt for høy terskel for å si ifra, vi vil ikke «blande oss inn» i hverandres liv. Jeg tenker vi bør ta grep så fort vi har en vond magefølelse. Er du i tvil om hva du bør gjøre kan du alltid ringe Alarmtelefonen barn og unge på 116 111. Her kan du få hjelp og råd fra fagfolk i situasjonen du står i, sier Randi Hagen Eriksrud.

Om undersøkelsen*:

Har du noen gang i løpet av siste 3 årene sett berusede voksne sammen med barn i sommerferien?

Total

Rogaland

Antall intervju

2775

181

Ja

42 %

34 %

Nei

58 %

66 %

Sum

100 %

100 %

*Undersøkelsen er gjennomført av Ipsos på oppdrag fra Av-og-til i perioden januar til mars 2020. Utvalget er landsrepresentativt og består av 2775 respondenter.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

- For noen barn kan det bety alt om du tør å ta grep, sier Randi Hagen Eriksrud.
- For noen barn kan det bety alt om du tør å ta grep, sier Randi Hagen Eriksrud.
Last ned bilde

Om Av-og-til

Av-og-til
Av-og-til
Torggata 1
0181 Oslo

23 21 45 30http://avogtil.no

Av-og-til er en alkovettorganisasjon. Vi setter fokus på situasjoner der alkohol utgjør en særlig risiko eller kan være til ulempe for andre. Av-og-til vil bidra til å redusere de negative følgene av alkoholbruk i samfunnet og gjøre hverdagen tryggere for alle.

Følg saker fra Av-og-til

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Av-og-til på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Av-og-til

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom