Riskrem er vår favorittdessert på julaften

Når julegrøten er fortært lager mange riskrem av restene. Det viser en ny undersøkelse gjennomført av Norstat på vegne av Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no).
- Nordmenn elsker grøt i desember, og vi spiser det gjerne fra tidlig i advent. Når det nærmer seg jul lager vi også riskrem av risengrynsgrøten, og våre tall viser at dette er den desidert vanligste juledesserten, sier ernæringsrådgiver, Terese Glemminge Arnesen i Melk.no.
Riskrem mest populært i alle regioner
Mens julemiddagen varier rundt om i landet mellom ribbe, pinnekjøtt, juletorsk og annet, er vi mer samstemte om desserten. Riskrem er den mest populære juledesserten over hele landet.I Midt-Norge får den likevel konkurranse fra multene. I denne regionen spiser omtrent like mange multekrem som riskrem på julaften.
Tallene har vært stabile de siste årene.
- Det som er spesielt med julen er jo nettopp det at vi har enkelte tradisjoner som gjentar seg år etter år. Tradisjonene rundt julemat og juledessert er derfor nokså stabile og påvirkes ikke så lett av trender, forklarer Glemminge Arnesen.
Her er de mest populære dessertene på julaften:
- Riskrem (43 %)
- Multekrem (19%)
- Karamellpudding (8%)
- Is/iskake (6%)
- Fruktsalat (5%)
Landsrepresentativ undersøkelse med 1011 respondenter utført av Norstat for Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no) i november 2019
Kontakter
Terese Glemminge ArnesenErnærings- og kommunikasjonsrådgiver
Tel:951 95 129terese@melk.noBilder





Om Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK) er landets fremste kompetansesenter for merkenøytral informasjon om melk og meieriprodukter. Vår oppgave er å øke kunnskapen om disse matvarene basert på et faglig, vitenskapelig grunnlag. MELK besitter oppdatert faglig innsikt og analyser av ernæringsforskning, forbruksmønstre og holdninger. På melk.no finner du artikler, tips og råd, fakta og nyttige oppskrifter.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Nordmenn elsker julegrøt28.11.2025 08:24:03 CET | Pressemelding
Tre av fire nordmenn spiser julegrøt i løpet av desember – og blant dem under 45 år gjelder dette hele åtte av ti. Det viser en fersk Norstat-undersøkelse utført for Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK). Tallene viser at julegrøt fortsatt er en av de mest populære tradisjonene våre i adventstiden.
Opptur for melk og grove kornprodukter27.11.2025 11:02:55 CET | Pressemelding
Ferske tall fra Helsedirektoratets *Utviklingen i norsk kosthold 2025* viser en positiv utvikling for noen av de viktigste basisvarene i norsk kosthold. Etter flere år med nedgang flater melkeforbruket nå ut, og flere melkeprodukter viser vekst. Samtidig øker sammalt mel (fullkorn) – for første gang siden 2018.
Kvarg vokser 59 % i Q3 – i takt med sterk proteintrend26.11.2025 05:30:00 CET | Pressemelding
Kvarg har gått fra å ligge litt under radaren til å bli en av de tydeligste driverne i ferskostkategorien. Tall fra Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK) viser at salget økte nesten 60 % i tredje kvartal, sammenlignet med samme periode i fjor.
Melk i medvind – alle kategorier peker oppover13.11.2025 07:07:00 CET | Pressemelding
Melkesalget økte i tredje kvartal, og alle meierikategorier gikk opp sammenlignet med samme kvartal i 2024. Flere velger igjen melk, og interessen for naturlige og proteinrike produkter holder seg sterk.
Grøtens dag 23. oktober: Unge kvinner spiser mest havregrøt22.10.2025 08:03:38 CEST | Pressemelding
Torsdag 23. oktober markeres Grøtens dag, og havregrøt fortsetter å være nordmenns klare grøtfavoritt.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom
