NAF

Rimelig bilferie i Norge: Slik kutter du kostnader

Del

Medlemsorganisasjonen NAF har sett på ulike budsjetter for en typisk bilferie for en familie på fire. - Det er mange veier til gode opplevelser i Norge i sommer, og det trenger ikke koste skjorta, sier Ingunn Handagard, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.

Bilferie kan være en en enkel og rimelig måte å oppleve landet på. Her fra Numedalen. (Foto: Leena Henningsen)
Bilferie kan være en en enkel og rimelig måte å oppleve landet på. Her fra Numedalen. (Foto: Leena Henningsen)

Norgesferien står straks for tur, men hvor mye koster det med bilferie? NAF har laget tre ulike budsjetter for opplevelser i Numedalen for å illustrere hvordan forskjellige feriemåter påvirker lommeboka.

- Mange tenker nok på Norge som et dyrt ferieland, men med litt planlegging er et fullt mulig å få en fin ferietur med familien også på budsjett. Ved å velge camping og å pakke niste selv, kan man holde kostnadene nede slik at det blir mer igjen til opplevelser, råder Handagard.

I eksemplet fra Numedalen varierer kostnadene fra under 4000 kroner for en tre-dagers tur med camping, til om lag 7500 kroner for ferie på hotell med mange av de samme opplevelsene.

- Det kan være verdt å ringe til overnattingsstedene du skal til på forhånd for å forhandle prisen. Spesielt på mindre hoteller kan det være at ikke alle valg er tilgjengelige på nettet, som oppredde ekstrasenger og liknende, sier Handagard.

- I tillegg er det lurt å sjekke om du har rabatter gjennom ulike medlemskap. I regnestykket har vi ikke lagt inn dette, men både fagforeninger og medlemsorganisasjoner har ofte rabatter for medlemmer. Her kan det være kroner å spare, sier Handagard.

Utforsk severdigheter langs veien

Alle de tre turforslagene starter i Oslo og går via Kongsberg til Veggli, med ulike variasjoner på overnatting, måltider og dagsplan. Forslagene er alle innom Norsk Bergverksmuseum, Rollag Bygdetun og på en dresintur med Veggli Dresin langs den nedlagte Numedalsbanen. 

Slik har vi regnet budsjettene
Vi har satt opp tre budsjetter for en familie med to voksne og to barn under 10 år. Det er kun tatt med drivstoffkostnader og kostnader du merker der og da. Verdiforringelse og forsikringskostnader per km er ikke med. Merk at disse er større enn drivstoffkostnadene per km.

I budsjettet som er laget for camping har vi hentet gjennomsnittlig matkostnader fra SIFO. Vi avrundet oppover til nærmeste hundre kroner, da man gjerne er litt mer romslig i ferier enn ellers. På måltidene som spises på restaurant, har vi regnet med fire hovedretter, to brus og to enheter.

Hele sammenlikningen kan leses her: https://www.naf.no/cm/norgesferie-tre-budsjetter/

To netter på camping

For under 4000 kroner har vi lagt opp en ferie med besøk ved norsk Bergverkmuseum, Sølvverket Samlinger, Den kongelige Mynts Museum, omvisning på Rollag Bygdetun, overnatting to netter på Holman Camping, fiske i Numedalslågen, tur med Veggli Dresin, en middag på Veggli Vertshus og en fottur opp Langseterfjell. På denne turen er nistepakker og innkjøp på lokalbutikken til en middag regnet inn.

Budsjett

Parkering

0

Bompenger

100

Drivstoff

274

Overnatting

320

Mat (300) pr dag- 120 for middag dag 2

1349

Severdigheter/opplevelser

1740

Totalt

3783

To netter på hotell

For dette regnestykket har vi tatt med en overnatting med middag på Quality Grand Hotel Kongsberg, besøk på utstillingene ved Norsk Bergverksmuseum, fottur til Korset fra Kongsberg Skisenter, tur til Flesberg Stavkirke og omvisning ved Rollag Bygdetun, en overnatting med middag på Veggli vertshus, en halv dags dresintur og til slutt fottur til Langseterfjell.

Budsjett  

Parkering

185

Bompenger

100

Drivstoff

270

Overnatting

3152

Mat

2570

Severdigheter/opplevelser

1270

Totalt

7547

En natt på hotell

Samme turforslag som “To netter på hotell”, men avsluttes etter dag to, ved å kjøre hjem etter middag på Veggli Vertshus.

Budsjett 

Parkering

185

Bompenger

60

Drivstoff

260

Overnatting

1852

Mat

2370

Severdigheter/opplevelser

1270

Totalt

5997

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Bilferie kan være en en enkel og rimelig måte å oppleve landet på. Her fra Numedalen. (Foto: Leena Henningsen)
Bilferie kan være en en enkel og rimelig måte å oppleve landet på. Her fra Numedalen. (Foto: Leena Henningsen)
Last ned bilde

Om NAF

NAF
NAF
Skippergata 4
0152 Oslo

23 21 31 00http://www.naf.no

Hver tiende nordmann og 25 prosent av alle personbileiere er medlem i NAF. Dette gjør oss til Nordens største interesse- og forbrukerorganisasjon med nærmere 500 000 medlemmer. Organisasjonen er landsomfattende med 71 lokalavdelinger, 360 ansatte og ca. 2000 frivillige. NAF er en engasjert og markant samfunnsaktør som arbeider aktivt for at norske trafikanter skal kunne reise sikkert, effektivt og miljøvennlig. NAFs virksomhet omfatter kontroll og testing av biler ved 44 NAF-sentre, trafikkopplæring, veihjelp, reise, handel, juridisk bistand og forbrukerrådgivning m.m. Etter avtale med Vegdirektoratet driver NAF 27 øvingsbaner i Norge.

Følg saker fra NAF

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra NAF på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra NAF

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom