Riksrevisjonens undersøkelser av Én innbygger – én journal

─ Digitalisering er viktig for en mer effektiv helsesektor i fremtiden, særlig fordi befolkningen blir eldre og presset på helsevesenet øker. IT-satsingen Én innbygger – én journal er et viktig tiltak, men samtidig svært kostbart for fellesskapet. Derfor skal Riksrevisjonen kontrollere dette arbeidet. Våre undersøkelser skal bidra til å sikre at ressursene utnyttes godt, noe som er avgjørende for tilliten til helsemyndighetene, sier riksrevisor Per-Kristian Foss.
Riksrevisjonen gjennomfører nå to ulike undersøkelser av Én innbygger – én journal. Den ene handler om den overordnede styringen av arbeidet, den andre om anskaffelse av konsulenttjenester.
Anskaffelse av konsulenttjenester
Akson er en viktig del av arbeidet med Én innbygger – én journal og skal sørge for en felles kommunal journalløsning. Selve anskaffelsen er ikke gjennomført ennå, men Riksrevisjonen har bestemt seg for å undersøke anskaffelsene som er gjennomført i forprosjektet.
Hvert år bruker offentlige myndigheter betydelige midler på anskaffelser, totalt 564 milliarder kroner bare i 2018. Siden 2014 har Riksrevisjonen gjennomført totalt 16 undersøkelser av offentlige anskaffelser. De viser at det er høy risiko for at myndighetene gjør feil på dette området.
─ I flere tidligere undersøkelser har vi sett at det offentlige bryter anskaffelsesregelverket. Vi vet foreløpig ikke om det er tilfelle i denne saken, men mener det er viktig at vi går inn i forprosjektet og sjekker om anskaffelsesregelverket er fulgt, sier Foss.
Utgangspunktet for undersøkelsen er anskaffelsen av konsulenttjenester til forprosjektet som ble gjennomført i 2018. Riksrevisjonen skal også vurdere om det er behov for å undersøke andre anskaffelser som er gjort siden arbeidet med Én innbygger – én journal startet opp i 2013.
Overordnet styring
Riksrevisjonen holder også på med en undersøkelse av den overordnede styringen av Én innbygger – én journal. Denne undersøkelsen startet opp høsten 2019, og ser på hvordan Helse- og omsorgsdepartementet og Direktoratet for e-helse styrer den omfattende IT-satsingen.
Riksrevisjonen stiller tre hovedspørsmål i undersøkelsen:
- Hvilke strategiske beslutninger er tatt underveis og bygger disse på et godt nok grunnlag?
- Hvordan bidrar direktoratet i arbeidet?
- Hvordan styrer og følger departementet opp arbeidet?
Undersøkelsen vurderer kort sagt hvordan Helse- og omsorgsdepartementet og Direktoratet for e-helse ivaretar ansvaret de har for å nå målet om å etablere Én innbygger – én journal. Akson er en del av også denne undersøkelsen, men ikke anskaffelsene.
Leveres til Stortinget våren 2021
Riksrevisjonen er Stortingets kontrollorgan og leverer resultatet av undersøkelsene sine til Stortinget. Begge undersøkelsene skal etter planen leveres våren 2021. Da blir de også offentlig tilgjengelig.
Nøkkelord
Kontakter
Siri Bentserud WingereiPressekontakt
Tel:990 39 479siri-bentserud.wingerei@riksrevisjonen.noBilder

Om Riksrevisjonen
Riksrevisjonen er Stortingets største og eldste kontrollorgan. Gjennom revisjon av regnskap og undersøkelser sjekker vi hvordan regjeringen og statsforvaltningen gjør jobben sin.
Følg pressemeldinger fra Riksrevisjonen
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Riksrevisjonen på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Riksrevisjonen
Konsulentavtale: Betydelig overskridelse og lite oppfølging20.6.2025 11:00:00 CEST | Pressemelding
Departementene har brukt 187 millioner kroner mer enn rammeavtalen tilsier når de har kjøpt konsulenttjenester til IKT. Overskridelsen er betydelig og DSS har ikke fulgt opp, mener Riksrevisjonen.
Flere unge bryter loven – forebyggingen har sviktet18.6.2025 13:00:00 CEST | Presseinvitasjon
Unge som bryter loven, blir stadig yngre og lovbruddene mer alvorlige. – Undersøkelsen vår viser at myndighetene har sviktet i det forebyggende arbeidet. Det er kritikkverdig, sier riksrevisor Karl Eirik Schjøtt-Pedersen.
Pressekonferanse i dag: Ny rapport om ungdomskriminalitet18.6.2025 07:30:00 CEST | Presseinvitasjon
Riksrevisjonen har undersøkt hva myndighetene har gjort for å forebygge og håndtere barne- og ungdomskriminalitet. Velkommen til pressekonferanse i dag kl. 13.
Pressekonferanse: Myndighetenes innsats mot ungdomskriminalitet13.6.2025 13:14:24 CEST | Presseinvitasjon
Hva har myndighetene gjort for å forebygge og håndtere ungdomskriminalitet? Det har Riksrevisjonen undersøkt. Velkommen til pressekonferanse onsdag 18. juni kl. 13.
Langt igjen til samanhengande digitale tenester11.6.2025 12:00:00 CEST | Pressemelding
Arbeidet med livshendingane har i liten grad gitt innbyggjarane betre samanhengande digitale tenester. Usikker finansiering og dårleg samordning er hovudproblema.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom