Riksrevisjonens årlige rapport til Stortinget om forvaltningen av statens interesser i selskaper:
Sykehusenes bygg og medisinsk-tekniske utstyr har ikke god nok tilstand. Få Svalbard-selskap vet hvordan klimaendringer vil påvirke dem.

Sykehusenes investeringer har ikke vært tilstrekkelige til å hindre en negativ utvikling i tilstanden til helseforetakenes bygg og alderen til medisinsk-teknisk utstyr. Det viser en av undersøkelsene i Riksrevisjonens kontroll.
Stortinget påpekte allerede i 2011 at en betydelig del av bygningsmassen var i for dårlig teknisk tilstand til å tilfredsstille kravene som gjaldt da. Riksrevisjonens undersøkelse viser at den tekniske tilstanden til bygningsmassen i et flertall av helseforetakene har blitt forverret etter det. Gjennomsnittsalderen til det medisinsk-tekniske utstyret har økt fra 2015 til 2020 i et flertall av helseforetakene.
Moderne utstyr og bygg i god teknisk tilstand er viktig for å gi god kvalitet i pasientbehandlingen.
Siden 2010 har det vært en sterk vekst i årsverk. Samtidig har investeringsnivået vært relativt stabilt. Det er planlagt flere større investeringer i bygg i helseforetakene i årene som kommer, men svært få sykehus vil bli omfattet av disse.
– Helsepersonell er en knapp ressurs. Investeringer blir et viktigere virkemiddel for å løse helseforetakenes oppgaver og dempe arbeidskraftbehovet i årene som kommer. Det kan få alvorlige konsekvenser for pasienttilbudet dersom man ikke lykkes med dette, sier riksrevisor Per-Kristian Foss.
Les mer om undersøkelsen på riksrevisjonen.no
Svalbard-selskapenes klimatilpasning: Bare Svalbard lufthavn AS har skaffet seg nok kunnskap
Riksrevisjonens undersøkelse viser at
- selskapene har mangler i tilpasning og sikring av eksisterende bygninger og infrastruktur
- i Longyearbyen er det tatt hensyn til klimaendringene ved nybygg. Det er ikke i like stor grad tilfelle i Ny-Ålesund.
- departementene har i sin dialog med selskapene liten oppmerksomhet om de utfordringene som klimautfordringene representerer
Klimatilpasning handler om å erkjenne at klimaet er i endring, forstå konsekvensene og iverksette tiltak for enten å hindre skade eller utnytte muligheter endringene kan innebære.
– Klimaendringene på Svalbard utgjør en økende risiko for bebyggelse og infrastruktur. De utgjør også en betydelig risiko for selskapenes virksomhet. Derfor er det viktig at selskapene gjennomfører inspeksjoner. Selskapene må også sørge for at det finnes gode systemer og rutiner for å dokumentere tilstandsvurderinger, sier riksrevisor Per-Kristian Foss.
Svalbardselskapene:
|
Les mer om undersøkelsen på riksrevisjonen.no
Den årlige kontrollen
Riksrevisjonen har kontrollert hvordan 12 forskjellige departementer ivaretar statens eierinteresser i 117 selskaper. Våre kontroller innebærer å vurdere om generalforsamlinger og foretaksmøter er avholdt i samsvar med krav, ut fra den dokumentasjonen den enkelte statsråd er pålagt å sende oss årlig. Mange av selskapene ivaretar samfunnskritiske oppgaver og utgjør en betydelig del av landets verdiskapning.
Nøkkelord
Kontakter
Annette Gohn-HellumEkspedisjonssjef
Tel:911 97 817ago@riksrevisjonen.noSissel Elisabet HelminsenKommunikasjonsrådgiver
Tel:977 27 237seh@riksrevisjonen.noBilder

Lenker
Om Riksrevisjonen
Riksrevisjonen er Stortingets største og eldste kontrollorgan. Gjennom revisjon av regnskap og undersøkelser sjekker vi hvordan regjeringen og statsforvaltningen gjør jobben sin.
Følg pressemeldinger fra Riksrevisjonen
Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Riksrevisjonen på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Riksrevisjonen
Rammene for undersøkelsen av Stortinget er klare15.6.2022 11:00:00 CEST | Pressemelding
Riksrevisjonen undersøker stortingsrepresentantenes bruk av pendlerboliger, fratredelsesytelse, etterlønn og reiseutgifter, i tillegg til administrasjonens rolle. Det lengste vi går tilbake, er 2009.
Vold i nære relasjoner: Alvorlig kritikk av myndighetenes innsats9.6.2022 12:30:00 CEST | Pressemelding
Offentlig ansatte er usikre på når plikten til å avverge straffbare handlinger gjelder. Politiets oppklaringsprosent har gått ned. Brudd på besøksforbud får ikke alltid konsekvenser. Dette er noen av funnene i Riksrevisjonens nye undersøkelse.
Påminnelse: Pressekonferanse om myndighetenes innsats mot vold i nære relasjoner9.6.2022 08:00:00 CEST | Presseinvitasjon
I dag legger Riksrevisjonen frem en ny rapport om vold i nære relasjoner. Vi har blant annet sett på myndighetenes innsats for å forebygge, beskytte mot og å etterforske denne volden.
Pressekonferanse: Myndighetenes innsats mot vold i nære relasjoner3.6.2022 11:30:00 CEST | Presseinvitasjon
Vold i nære relasjoner er alvorlig kriminalitet og et omfattende samfunns- og folkehelseproblem. Riksrevisjonen har undersøkt myndighetenes innsats mot denne volden. Velkommen til pressekonferanse torsdag 9. juni kl. 12:30.
Riksrevisjonen: Alvorlig kritikk mot politiet17.3.2022 12:30:00 CET | Pressemelding
Politiet er i stand til å håndtere alvorlige saker bedre enn før, men oppklaringsprosenten har gått ned og det tar for lang tid å etterforske de mest alvorlige sakene. Det viser Riksrevisjonens nye undersøkelse av politiet.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom