Plan International Norge

Revidert nasjonalbudsjett: – God nyhet i kampen mot barneekteskap

Del

Plan International Norge støtter regjeringens styrking av innsatsen mot skadelige praksiser som barneekteskap, kjønnslemlestelse og kjønnsseleksjon.

I revidert nasjonalbudsjett som ble lagt frem i dag, øker regjeringen bevilgningen til FNs innsats mot skadelige praksiser med 44 millioner kroner i bistandsbudsjettet.

– Det er en god nyhet at regjeringen øker innsatsen i utviklingspolitikken til kampen mot skadelige praksiser som barneekteskap. Barneekteskap er vold mot barn og et grovt brudd barns rettigheter. Nesten hvert andre sekund blir en jente i verden gift mens hun ennå er barn. Ifølge FNs bærekraftsmål skal verden utrydde barneekteskap innen 2030, og derfor er det også et godt signal internasjonalt at Norge trapper opp innsatsen, sier Kari Helene Partapuoli, generalsekretær Plan International Norge.

Globalt problem

Hvert år blir 12 millioner jenter gift før de er 18 år (Unicef 2018). Barneekteskap skjer på tvers av kulturer, religioner og etnisk tilhørighet, men rammer flest jenter i Afrika sør for Sahara og i Sør-Asia. Barneekteskap er i stor grad en skikk knyttet både til normer, manglende likestilling, svakt lovverk og fattigdom. I noen kulturer giftes jentene bort for å beskytte deres ære, mens andre steder giftes jentene bort slik at familien får en munn mindre å mette.

– Vi mener det blir viktig at regjeringen styrker arbeidet med holdningsendring, og ikke minst at jenter og gutter må få utdanning og jobbmuligheter, sier Partapuoli.

Viktig i langsiktig og humanitær bistand

Plan International Norge understreker at Norge må bidra til å bekjempe barneekteskap både i langsiktig utviklingsarbeid og i humanitære responser.

– Diskriminering av jenter forsterkes i humanitære kriser, og vi ser at barneekteskap øker i områder med konflikt og katastrofer, blant annet blant flyktninger i Uganda. Unge jenters situasjon glemmes ofte i humanitære kriser, og Plan mener at regjeringen må sikre at humanitær respons omfatter bekjempelse av barneekteskap og sørger for at jenter er trygge og kan gå på skole, poengterer Partapuoli.

Ungdom må lede an

– Plan mener at ungdom selv må stå fremst i kampen mot barneekteskap. Norges satsning bør støtte tiltak som tar de unge som står i fare for å bli utsatt for barneekteskap, på alvor. Ungdomsdrevet påvirkningsarbeid og lokale aktører på grasrota som jobber for å bekjempe skadelige holdninger og endre lovgivning, trenger vår støtte. Dette mener vi utviklingsminister Dag-Inge Ulstein må ta med seg inn i det videre arbeidet, sier Partapuoli.

Kontakter

Bilder

Plan International Norge og generalsekretær Kari Helene Partapuoli støtter regjeringens opptrapping av den globale kampen mot barneekteskap. Foto: Plan International Norge.
Plan International Norge og generalsekretær Kari Helene Partapuoli støtter regjeringens opptrapping av den globale kampen mot barneekteskap. Foto: Plan International Norge.
Last ned bilde

Om Plan International Norge

Plan International Norge
Plan International Norge
Tullins gate 4C
0166 Oslo

56 09 99 09http://www.plan-norge.no

Plan International er en global bistandsorganisasjon som driver utviklingsarbeid for å gi barn en bedre framtid. Vi jobber i mer enn 50 land for å oppfylle barns rettigheter, blant annet til skolegang, helsetjenester og beskyttelse. Plan har et særlig fokus på jenters rettigheter.

Følg saker fra Plan International Norge

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Plan International Norge på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Plan International Norge

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom