Revidert nasjonalbudsjett: – God nyhet i kampen mot barneekteskap
I revidert nasjonalbudsjett som ble lagt frem i dag, øker regjeringen bevilgningen til FNs innsats mot skadelige praksiser med 44 millioner kroner i bistandsbudsjettet.
– Det er en god nyhet at regjeringen øker innsatsen i utviklingspolitikken til kampen mot skadelige praksiser som barneekteskap. Barneekteskap er vold mot barn og et grovt brudd barns rettigheter. Nesten hvert andre sekund blir en jente i verden gift mens hun ennå er barn. Ifølge FNs bærekraftsmål skal verden utrydde barneekteskap innen 2030, og derfor er det også et godt signal internasjonalt at Norge trapper opp innsatsen, sier Kari Helene Partapuoli, generalsekretær Plan International Norge.
Globalt problem
Hvert år blir 12 millioner jenter gift før de er 18 år (Unicef 2018). Barneekteskap skjer på tvers av kulturer, religioner og etnisk tilhørighet, men rammer flest jenter i Afrika sør for Sahara og i Sør-Asia. Barneekteskap er i stor grad en skikk knyttet både til normer, manglende likestilling, svakt lovverk og fattigdom. I noen kulturer giftes jentene bort for å beskytte deres ære, mens andre steder giftes jentene bort slik at familien får en munn mindre å mette.
– Vi mener det blir viktig at regjeringen styrker arbeidet med holdningsendring, og ikke minst at jenter og gutter må få utdanning og jobbmuligheter, sier Partapuoli.
Viktig i langsiktig og humanitær bistand
Plan International Norge understreker at Norge må bidra til å bekjempe barneekteskap både i langsiktig utviklingsarbeid og i humanitære responser.
– Diskriminering av jenter forsterkes i humanitære kriser, og vi ser at barneekteskap øker i områder med konflikt og katastrofer, blant annet blant flyktninger i Uganda. Unge jenters situasjon glemmes ofte i humanitære kriser, og Plan mener at regjeringen må sikre at humanitær respons omfatter bekjempelse av barneekteskap og sørger for at jenter er trygge og kan gå på skole, poengterer Partapuoli.
Ungdom må lede an
– Plan mener at ungdom selv må stå fremst i kampen mot barneekteskap. Norges satsning bør støtte tiltak som tar de unge som står i fare for å bli utsatt for barneekteskap, på alvor. Ungdomsdrevet påvirkningsarbeid og lokale aktører på grasrota som jobber for å bekjempe skadelige holdninger og endre lovgivning, trenger vår støtte. Dette mener vi utviklingsminister Dag-Inge Ulstein må ta med seg inn i det videre arbeidet, sier Partapuoli.
Kontakter
Andreas GjoneKommunikasjonsrådgiver
Tel:926 27 950andreas.gjone@plan-norge.noSiv MeisingsethKommunikasjonssjef
Tel:916 38 912siv.meisingseth@plan-norge.noBilder

Om Plan International Norge
Plan International er en uavhengig barnerettighetsorganisasjon som jobber barns rettigheter, både langsiktig og gjennom nødhjelp. Men der barn ikke har det bra, har jenter det ofte verst. Derfor setter Plan jenter først. Vi jobber i mer enn 80 land og driver prosjekter i 67.000 lokalsamfunn verden over. Vi jobber særlig med å sikre jenters rett til å bestemme over egen kropp, beskytte barn mot vold, sørge for at alle barn får en trygg og god utdanning og bidra til at unge kvinner kan bli økonomisk selvstendige.
Følg pressemeldinger fra Plan International Norge
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Plan International Norge på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Plan International Norge
Verdens flyktningdag: Livsfarlig å være jente på flukt20.6.2025 06:30:00 CEST | Pressemelding
Over 122 millioner mennesker er på flukt i verden i dag og mer enn 60 millioner av dem er kvinner og jenter, ifølge FN. Risikoen for vold og seksuelle overgrep øker dramatisk i konfliktområder som Sudan, Gaza og Ukraina.
Femte dag med droneangrep mørklegger Sudan8.5.2025 17:01:11 CEST | Pressemelding
Fem dager med målrettede droneangrep mot flyplass, drivstofflagre og strømforsyning i Port Sudan har svekket nødhjelpen kraftig. Hjelpearbeidere er i livsfare, og verdens største flukt- og sultkrise forverres time for time.
Ny katastrofe truer Myanmar28.4.2025 14:31:12 CEST | Pressemelding
Én måned etter jordskjelvet lever hundretusener av familier i Myanmar i ruiner og midlertidige leirer. Nå nærmer monsunregnet seg, og med bare én tredjedel av hjelpen dekket kan konsekvensene bli enorme.
Gaza: Halvparten av barna ønsker ikke lenger å leve21.3.2025 06:30:00 CET | Pressemelding
Over én million barn i Gaza trenger akutt psykisk helsehjelp etter halvannet år med krig. Frykten for å dø preger hverdagen deres, og en ny rapport viser at halvparten av barna ikke lenger ønsker å leve.
Klimakrisen presser jenter til å bytte sex mot mat12.3.2025 06:30:00 CET | Pressemelding
Klimaendringer forverrer sult og vannmangel i Sahel-regionen i Afrika og tvinger unge jenter til ekstreme valg for å overleve, viser en ny rapport fra Plan International.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom