Rettelse, navn: Stine Sofies Stiftelse vinner Jenteprisen 2020
– Jenter er de som oftest blir utsatt for seksuelle overgrep. Vi har ikke råd til å miste noen, og vi har heller ikke råd til å ødelegge noen. Vold og overgrep er det største folkehelseproblemet som finnes i Norge. Vi kan gjøre så mye mer som samfunn, tenker jeg, hvis vi bare vil, sier Ada Sofie Austegard, generalsekretær i Stine Sofies Stiftelse.
Stine Sofies Stiftelse er et tilbud for barn som har opplevd vold eller overgrep. Det kan være barn som er vitner til vold, de som er utsatt for fysisk vold, omsorgssvikt eller seksuelle overgrep. Stiftelsen ble etablert i 2000 av Austegard etter at datteren hennes, Stine Sofie (8) og hennes venninne Lena (10), ble brutalt voldtatt og drept i Baneheia i Kristiansand.
Bekymret for barna under koronakrisen
– Norge stengte ned og alle barna måtte være hjem, da ble vi veldig bekymret. Vi tenkte «hva skjer nå?» For mange barn kan det å gå i barnehage og på skole være det friminuttet de trenger i løpet av dagen. De har kanskje alkoholiserte eller rusa foreldre, eller opplever vold og overgrep. Når barna må være hjemme, får de ikke den pausen, sier Austegard.
I dag tilbyr stiftelsen blant annet økt støtte til foreldre gjennom «Foreldrepakka» og webinarer til fastleger, helsepersonell og foreldre. De har under koronakrisen oppretthold daglig drift av senteret for barn og unge, men ønsker å utvide tilbudet og gjøre mer.
– Hundretusen barn i Norge lever til enhver tid med vold og overgrep, men vi vet ikke helt nøyaktig. Rundt 500 barn får hjelp fra oss hvert år, men vi ønsker å gi et tilbud til enda flere, og også et enda bedre tilbud til disse barna, sier Austegard.
Barn og jenters beskyttelse må prioriteres
– I en tid der barn over hele verden må holde seg mer hjemme, er det arbeidet Stine Sofies Stiftelse gjør spesielt viktig. Vi vet at mange barn – og spesielt mange jenter, ikke føler seg trygge hjemme. Da er det viktig å ha aktører som Stine Sofies Stiftelse i ryggen, sier Kari Helene Partapuoli, generalsekretær i Plan International Norge.
– Jeg er også imponert over hvordan Ada Sofie Austegard har tatt en dyp personlig sorg og brukt den til å bygge noe som hjelper andre. Som mor og som medmenneske har jeg stor respekt for arbeidet hun har lagt ned i stiftelsen, sier Partapuoli.
Plan International Norge og Costume står bak Jenteprisen, som hvert år deles ut i forbindelse med FNs internasjonale jentedag 11. oktober. Årets pris er den niende i rekken. Jenteprisen går til en person, organisasjon eller bedrift i Norge som har gjort en ekstra innsats for å stoppe vold, overgrep og diskriminering av jenter – enten i Norge eller ute i verden. Årets vinner er kåret av en uavhengig jury som ledes av Navjot Sandhu.
– Med denne prisen ønsker årets jury å jobbe for å løfte en svært viktig sak - en barndom uten vold og overgrep, både for jenter og gutter. Stine Sofies Stiftelse gir en stemme til modige barn som ønsker å ta et oppgjør med sin vonde barndom, og de forebygger og bevisstgjør barn på deres rettigheter. En enstemmig jury kom frem til at stiftelsen treffer på prisens formål. Særlig i tiden vi er i nå, så tror juryen at deres tilbud kan skaleres, sier Sandhu.
Barna skal bli møtt som superhelter
Stine Sofies Stiftelse og Austegard er takknemlige for å ha vunnet prisen.
– Jeg er takknemlig for at stiftelsen har fått denne fantastiske prisen. Det å kunne få være med på et arbeid som gjør at vi får priser for det vi gjør og at andre ser det, er så utrolig stort. Det aller beste er at vi hver dag har hjulpet barn. Prisene betyr ingenting i forhold til det, sier Austegard.
– Barna skal bli møtt som superhelter, vi skal heie på dem, vi skal tenke fremover, og vi skal gi dem håpet om at alt skal bli bra, fortsetter hun.
Tidligere vinnere
- 2019: Papillon, møteplass for flerkulturelle jenter og kvinner i Bergen
- 2018: Mia Landsem, «Datadetektiv» som kjemper mot ulovlig deling av private bilder på nett
- 2017: JURK, Juridisk rådgivning for kvinner
- 2016: Andrea Voll Voldum, sto frem med sin personlige historie i Hemsedal-saken
- 2015: Deeyah Khan, menneskerettighetsaktivist og filmskaper
- 2014: Selvhjelp for innvandrere og flyktninger (SEIF) og Gerd Fleischer
- 2013: Fakhra Salimi, grunnlegger av Mira-senteret
- 2012: Sara Kahsay, jordmor som har jobbet mot kjønnslemlestelse
Les mer om Jenteprisen
Bilder og video
Bilder av Stine Sofies Stiftelse finnes her
Nøkkelord
Kontakter
Nina HøieKommunikasjonsrådgiver
Tel:+47 463 55 314nina.hoie@plan-norge.noBilder
Om Plan International Norge
Plan International er en uavhengig barnerettighetsorganisasjon som jobber barns rettigheter, både langsiktig og gjennom nødhjelp. Men der barn ikke har det bra, har jenter det ofte verst. Derfor setter Plan jenter først. Vi jobber i mer enn 80 land og driver prosjekter i 67.000 lokalsamfunn verden over. Vi jobber særlig med å sikre jenters rett til å bestemme over egen kropp, beskytte barn mot vold, sørge for at alle barn får en trygg og god utdanning og bidra til at unge kvinner kan bli økonomisk selvstendige.
Følg pressemeldinger fra Plan International Norge
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Plan International Norge på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Plan International Norge
Verdens flyktningdag: Livsfarlig å være jente på flukt20.6.2025 06:30:00 CEST | Pressemelding
Over 122 millioner mennesker er på flukt i verden i dag og mer enn 60 millioner av dem er kvinner og jenter, ifølge FN. Risikoen for vold og seksuelle overgrep øker dramatisk i konfliktområder som Sudan, Gaza og Ukraina.
Femte dag med droneangrep mørklegger Sudan8.5.2025 17:01:11 CEST | Pressemelding
Fem dager med målrettede droneangrep mot flyplass, drivstofflagre og strømforsyning i Port Sudan har svekket nødhjelpen kraftig. Hjelpearbeidere er i livsfare, og verdens største flukt- og sultkrise forverres time for time.
Ny katastrofe truer Myanmar28.4.2025 14:31:12 CEST | Pressemelding
Én måned etter jordskjelvet lever hundretusener av familier i Myanmar i ruiner og midlertidige leirer. Nå nærmer monsunregnet seg, og med bare én tredjedel av hjelpen dekket kan konsekvensene bli enorme.
Gaza: Halvparten av barna ønsker ikke lenger å leve21.3.2025 06:30:00 CET | Pressemelding
Over én million barn i Gaza trenger akutt psykisk helsehjelp etter halvannet år med krig. Frykten for å dø preger hverdagen deres, og en ny rapport viser at halvparten av barna ikke lenger ønsker å leve.
Klimakrisen presser jenter til å bytte sex mot mat12.3.2025 06:30:00 CET | Pressemelding
Klimaendringer forverrer sult og vannmangel i Sahel-regionen i Afrika og tvinger unge jenter til ekstreme valg for å overleve, viser en ny rapport fra Plan International.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom