NAF

Rekkeviddeangsten er ikke død

Del
Flere enn halvparten av elbilistene frykter å gå tom for strøm på langtur, viser en ny undersøkelse fra NAF. - Rekkeviddeangsten lever i beste velgående, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.
Mange elbilister kjenner på rekkeviddeangsten. Her fra NAFs vintertest av elbiler 2022. (Foto: NAF)
Mange elbilister kjenner på rekkeviddeangsten. Her fra NAFs vintertest av elbiler 2022. (Foto: NAF)

Hele 55 prosent av elbilistene svarer at de er redde for å gå tom for strøm på langtur i NAFs nye store elbilundersøkelse, utført av Norstat. Blant folk som ikke har elbil er rekkeviddeangsten enda mer utbredt. Hele sju av ti svarer det samme.

- Fortsatt er det mange som tror at faren for å kjøre tom for strøm er veldig stor. Det er den ikke. Bilbergingstallene fra NAF viser at det ikke er flere som kjører elbilen tom, enn det er folk som går tomme for drivstoff med bensin- eller dieselbil, sier Sødal.

Kulde kan gi rekkeviddepuss

De fleste som har fått seg en elbil venner seg til hvor langt bilen kjører før de må ha en ladestopp, men det er perioder der du kan bli spilt et puss på rekkevidden.

- Kuldeperioder gjør at du kan kjøre betydelig kortere med bilen enn du er vant til. Er det skikkelig kalt må du ta høyde for å legge inn et ladestopp tidligere enn du er vant til, sier NAF-rådgiveren.

Har blitt fulgt av ladeangst

Etter hvert som rekkevidden på elbilene har blitt bedre og bedre, har vi trodd at rekkeviddeangsten har forsvunnet. Det har den altså ikke, men den har blitt fulgt av ladeangst. Folk er slett ikke trygge på at de finner en lader i tide.

- Funnene fra undersøkelsen kan også knyttes til folksladeangst. Nemlig at folk er redde for å ikke rekke frem til laderen i tide og på veien kjører bilen tom for strøm, sier Nils Sødal. - Med litt planlegging finner man en lader, men det er et faktum at ladeutbyggingen går for sakte, fortsetter han.

Neste uke legger NAF ut på verdens største elbiltest for sjuende gang. Da skal 31 elbilnyheter få testet både rekkevidde og lading under tøffe norske vinterforhold. Denne testen kan du følge på https://nye.naf.no/elbil/elprix

Tabell

Undersøkelse utført av Norstat på vegne av NAF, des-jan. 2023, totalt er 1855 personer spurt, hvorav 996 med elbil og 859 som ikke har elbil. 

Jeg er redd for å gå tom for strøm på langtur. - Vurder disse påstandene om elbil:

TOTAL

Eier elbil i dag

Eier ikke elbil

Helt uenig

9%

14%

3%

Delvis uenig

12%

17%

7%

Verken eller

17%

15%

18%

Delvis enig

34%

35%

32%

Helt enig

29%

20%

40%

TOTAL

100%

100%

100%

 

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Mange elbilister kjenner på rekkeviddeangsten. Her fra NAFs vintertest av elbiler 2022. (Foto: NAF)
Mange elbilister kjenner på rekkeviddeangsten. Her fra NAFs vintertest av elbiler 2022. (Foto: NAF)
Last ned bilde

Lenker

Om NAF

NAF
NAF
Skippergata 4
0152 Oslo

23 21 31 00http://www.naf.no

Hver tiende nordmann og 25 prosent av alle personbileiere er medlem i NAF. Dette gjør oss til Nordens største interesse- og forbrukerorganisasjon med nærmere 500 000 medlemmer. Organisasjonen er landsomfattende med 68 lokalavdelinger, 450 ansatte og ca. 2000 frivillige. NAF er en engasjert og markant samfunnsaktør som arbeider aktivt for at norske trafikanter skal kunne reise sikkert, effektivt og miljøvennlig. NAFs virksomhet omfatter kontroll og testing av biler ved 44 NAF-sentre, trafikkopplæring, veihjelp, reise, handel, juridisk bistand og forbrukerrådgivning m.m. Etter avtale med Vegdirektoratet driver NAF 27 øvingsbaner i Norge.

Følg pressemeldinger fra NAF

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra NAF på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra NAF

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom