Reindriftens arealbruk

Ja, arealet på 40 prosent er riktig dersom en regner inn alle områder innenfor ytre grenser for reindriftsområder så utgjør det om lag 40 prosent av landarealet, men det betyr ikke at 40 prosent av landarealet er tilgjengelig for reinbeite.
Dette skyldes at det innenfor 40 prosent-andelen er det;
* elver, vann, isbreer og fjell som ikke er egnet til reinbeite.
* veier, vindmølleparker, industriområder, hyttefelt og boligfelt.
* vedtatt høye bestandsmål for rovdyr som er en kontinuerlig utfordring for reindrifta.
* en god del jordbruk på dyrkede områder som reindrifta skal holde reinsdyrene borte fra.
* mye utmarksaktivitet som er forstyrrende for reindriften.
Å drive reindrift handler om å flytte reinsdyrflokkene til ulike beiter gjennom årets 365 dager. Reindriftsutøverens jobb er å flytte rein slik at den har tilstrekkelig mat gjennom hele året. I tillegg trenger rein ro under krevende forhold på vinterbeite. Reinsdyrsimla med kalv trenger ro for å kalve og die kalven. Kalven trenger ro og gode beiter for å få en god tilvekst. Alt dette handler om å ha en god bærekraftig drift med en god kjøttproduksjon. Reinsdyrkjøtt er et etterspurt produkt i markedet på grunn av produksjonsform og unik smak av fjell og vidde. Kjøttet er magert og rikt på mineraler og vitaminer. Reindriftsnæringa bidrar også med verdiskapning innenfor reiseliv og samisk husflid.
Reindrifta har over mange år tilpasset seg inngrep i opprinnelige beitearealer. Lite tyder på at presset på reindriftsarealene vil bli mindre i årene som kommer. I alle slike saker er det viktig å starte med en god planprosess. I noen saker kan en finne arealer som er mindre viktig for reindriften og at en finner fram til avbøtende tiltak. I andre saker vil det ikke være mulig å finne gode nok avbøtende tiltak og inngrepet må avvises. For ei beitebruksnæring så kan en ikke bare se på inngrep enkeltvis, men hvordan summen av alle inngrep i et område påvirker reindriftens mulighet til å drive bærekraftig året rundt, og under skiftende klimatiske forhold gjennom året og mellom år.
Dette flyttemønstret utfordres i takt med endringer i klimaet og endringer som gjøres i beiteområdene. I sum så reduseres beitearealene årlig. I tillegg ligger store deler av arealene i nærheten av installasjoner som gjør at reinen endrer atferd og beitebruk. Arealbruk til industri, energiproduksjon, byer, veier, boliger og hytter har vært under kontinuerlig utvikling og reindrifta har ikke hatt noen vetorett mot denne utviklinga. Tvert imot, så har det foregått mye nærings- og samfunnsutvikling i reindriftsområdene, og reindrifta har over år måttet tåle mer krevende driftsforhold for sin næringsaktivitet. Denne utviklingen har funnet sted til tross for at samene som urfolk har rettslig beskyttelse mot arealinngrep som negativt påvirker grunnlaget for å drive samisk reindrift. Dette er en forpliktelse etter folkerettens bestemmelser om urfolks rettigheter. I fortsettelsen blir det derfor svært viktig å ha gode respektfulle arealprosesser for å finne en god balanse mellom reindriftens interesser og andre samfunnsinteresser.
Nøkkelord
Kontakter
Henrik EbneKommunikasjonsrådgiverLandbruksdirektoratet
Tel:92636422henrik.ebne@landbruksdirektoratet.noBilder


Om Landbruksdirektoratet
Jobben vår er å sette landbrukspolitikken og handelspolitikken på landbruksområdet ut i livet. Vi skal bidra til å sikre et godt kunnskapsgrunnlag og på bakgrunn av dette gi råd for politikkutviklingen.
Følg pressemeldinger fra Landbruksdirektoratet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Landbruksdirektoratet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Landbruksdirektoratet
Verdens vanndag: Økt matproduksjon med mindre vannforurensing22.3.2023 13:44:46 CET | Pressemelding
Tradisjonell gårdsdrift med høstpløying forurenser elver og bekker. Innen 2033 er det krav om at vannkvaliteten skal være god i alle vassdrag, samtidig skal matproduksjonen økes. Det krever tiltak i landbruket.
Salg av økologisk mat svakt synkende21.3.2023 11:37:55 CET | Pressemelding
Salg og produksjon av økologisk mat og drikke faller, viser en fersk rapport fra Landbruksdirektoratet. Samtidig er det rekordavling av økologisk korn. De siste tall og trender for økologisk mat lanseres i dag 21. mars på et seminar arrangert av Landbruksdirektoratet og Statistisk sentralbyrå.
Avskoging er en utfordring også i Norge15.3.2023 10:50:31 CET | Pressemelding
Hvert år forsvinner 60 000 dekar skog i Norge. Det tilsvarer 8 400 fotballbaner, noe som har stor betydning for Norges klimaregnskap og skogdriften.
Landbruksdirektoratets kunnskapskonferanse 2023: Matsikkerhet, klima og bærekraft i en tid med knapphet.10.3.2023 14:33:04 CET | Pressemelding
Krigen i Ukraina, stigende priser og nye krav til klima og bærekraft vil prege hverdagen både for forbrukere og landbruket i årene fremover.
Norge stor eksportør av sagtømmer7.3.2023 14:47:14 CET | Pressemelding
Norge er fjerde største eksportør av sagtømmer på verdensbasis. Eksporten skjer hovedsakelig til Sverige og Tyskland. Samlet verdi av tømmer- og trevareeksport var nær 21 mrd kroner i 2022.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom