Norsk Fjernvarme

Regjeringspartiene innfører avgift de selv var imot

Del

Så sent som i mars stemte Senterpartiet og Arbeiderpartiet ned et forslag om å innføre avgift på avfallsforbrenning. Nå vil de ha den likevel.

Støre-regjeringen endrer ikke på forslaget om avgift på avfallsforbrenning. - Uforståelig, mener Norsk Fjernvarme.
Støre-regjeringen endrer ikke på forslaget om avgift på avfallsforbrenning. - Uforståelig, mener Norsk Fjernvarme.

– Det er vanskelig å forstå at dagens regjeringspartier vil innføre en avgift de for et halvt år siden var med på å fjerne, fastslår daglig leder Trygve Mellvang Tomren-Berg i Norsk Fjernvarme.

I Støre-regjeringens tilleggsproposisjon til neste års statsbudsjett figurerer fortsatt den nye avgiften på avfallsforbrenning som Solberg-regjeringen opprinnelig foreslo.

Feil medisin

– Hvis målet er å kutte utslipp fra forbrenning av plast i norsk restavfall er denne avgiften feil medisin. Den går rett og slett ikke langt nok, siden den bare gjelder restavfall som leveres til norske anlegg, sier Tomren-Berg

For å få effekt må den nye avgiften også gjelde restavfall som eksporteres ut av Norge. Da vil den gi et økonomisk intensiv til bedre utsortering av plast hos den som sender restavfallet til forbrenning. EU-landet Nederland har allerede en slik ordning.

– Avfallsforbrenning er en tjeneste som selges i et marked. Det er i praksis overkapasiteten i svenske avfallsforbrenningsanlegg som setter prisene i Norge. Hvis de norske anleggene øker prisen, vil de tape kontraktene, sier Tomren-Berg.

Treffer ikke

Norge hadde en periode en forbrenningsavgift, som ble fjernet i 2010, med begrunnelsen at den utelukkende var fiskal, uten klima- eller miljøgevinst. Samme konklusjon landet den svenske utredningen «Brännheta skatter» på i 2017 og en utredning fra det svenske Naturvårdsverket i 2020.

Da Regjeringen i fjor igjen foreslo en forbrenningsavgift, ble forslaget skutt ned av stortingsflertallet med Ap og Sp ombord. Likevel forslo den avtroppende Solberg-regjeringen å innføre en avgift på det fossile innholdet i avfallet som forbrennes på 192 kroner per tonn CO2.

– Det er naturlig at utslipp av fossilt CO2 har en kostnad, men kostnaden må bæres av den som har ansvaret for utslippet, nemlig den som leverer restavfallet til forbrenning. Der går ikke regjeringens forslag langt nok. Vi håper nå et nytt stortingsflertall enten fjerner hele forslaget eller sørge for at avgiften gjelder alt norsk restavfall, sier Tomren-Berg.

For å se denne videoen, må du gi ditt samtykke øverst på denne siden.Finanskomiteen på Stortinget hadde mange spørsmål om den nye forbrenningsavgiften under høringen av forslaget til nytt Statsbudsjett for 2022. Video: Sortinget

Nøkkelord

Bilder

Støre-regjeringen endrer ikke på forslaget om avgift på avfallsforbrenning. - Uforståelig, mener Norsk Fjernvarme.
Støre-regjeringen endrer ikke på forslaget om avgift på avfallsforbrenning. - Uforståelig, mener Norsk Fjernvarme.
Last ned bilde

Om Norsk Fjernvarme

Norsk Fjernvarme
Norsk Fjernvarme
P.b. 7184 Majorstuen
0307 Oslo

http://www.fjernvarme.no

Norsk Fjernvarme er en interesseorganisasjon for norsk fjernvarmebransje. Foreningen har som hovedmål å fremme utvikling av fjernvarme og -kjøling basert på fornybar eller gjenvunnet energi. Vi representerer i dag 45 selskaper innen produksjon og distribusjon av fjernvarme og -kjøling, samt nær 80 assosierte medlemmer med interesser i bransjen (leverandører og konsulenter). Medlemmene står for over 90 prosent av fjernvarmeproduksjonen i landet.

Følg pressemeldinger fra Norsk Fjernvarme

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Norsk Fjernvarme på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Norsk Fjernvarme

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom