Norsk Fjernvarme

Regjeringen forbyr oljefyring på byggeplasser fra 2022

Del
Regjeringen vil forby bruk av mineralolje til byggtørk og byggvarme på norske byggeplasser fra 2022. Forbudet er et viktig skritt på veien til helt utslippsfrie byggeplasser i Norge, mener Norsk Fjernvarme.
Fra 2022 blir det forbudt å fyre med mineralolje på norske byggeplasser. - På tide, mener Trygve Mellvang-Berg i Norsk Fjernvarme
Fra 2022 blir det forbudt å fyre med mineralolje på norske byggeplasser. - På tide, mener Trygve Mellvang-Berg i Norsk Fjernvarme

– Det kan ikke lenger være sånn at avanserte miljøbygg bygges med helfossile byggeplasser. Derfor er det både viktig og riktig at forbudet mot oljefyring i ferdige bygg, som trår i kraft neste år, utvides til også å gjelde byggefasen, sier kommunikasjonssjef Trygve Mellvang-Berg i Norsk Fjernvarme.

I Granavolden-plattformen heter det at den nye firepartiregjeringen vil "Innlemme bruk av mineralolje til byggtørk og byggvarme i forskrift om forbud mot bruk av mineralolje til oppvarming av bygninger. Forbudet innføres fra 2022, slik at bransjen gis tilstrekkelig tid til å innrette seg etter forbudet."

– Det er bra at regjeringen endelig leverer på dette punktet, noe vi har arbeidet for lenge, sier Mellvang-Berg.

Store utslipp

Norske byggeplasser slipper i dag ut om lag 320.000 tonn CO2 årlig, ifølge en DNV GL-rapport. Av dette utgjør herding og uttørking av materialer, samt varme i byggefasen, en betydelig andel.

– Fram til nå har fossil gass og mineralolje vært det vanlige å bruke, men byggeplassens varmebehov kan med god planlegging isteden dekkes av utslippsfrie energibærere. Der fjernvarme er tilgjengelig er dette enkelt å få til, mens andre steder kan bioenergi eller elektrisitet brukes. Det kommende forbudet vil åpenbart framskynde dette grønne skiftet, sier Mellvang-Berg.

Granavolden-plattformen tar også til orde for å fjerne den øvrige fossilbruken på byggeplassen. Regjeringen vil "i samarbeid med bransjen, legge til rette for at bygge- og anleggsplasser skal være fossilfrie innen 2025" og gir det offentlige et spesielt ansvar for at byggeplasser i offentlig regi går foran.

– Fossilfrie byggeplasser er mulig å få til allerede i dag, men det er viktig at annet regelverk henger sammen med regjeringens ambisjon. Strengere krav til energifleksible oppvarmingsløsninger i ferdige bygg, slik kommunalminister Monica Mæland har varslet, vil for eksempel gi tilgang til mer fornybar varme også på byggeplassen, sier Mellvang-Berg.

Lanserte veileder

Manglende kunnskap om fornybare alternativer er en hovedgrunn til at fossile energikilder fortsatt er vanlig på norske byggeplasser. Sammen med Enova, Klimaetaten i Oslo kommune, Energi Norge, Nelfo, Entreprenørforeningen Bygg og Anlegg og Byggevareindustrien lanserte derfor Norsk Fjernvarme en veileder for fossilfrie og utslippsfrie byggeplasser i fjor sommer.

– Veilederen viser hvordan man kan sette sammen en miljøvennlig byggeplass. Oppmerksomheten om dette har økt kraftig de siste årene, ikke minst i kommune-Norge. Det er gode nyheter for både miljøet og luftkvaliteten i byene, sier Mellvang-Berg.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Fra 2022 blir det forbudt å fyre med mineralolje på norske byggeplasser. - På tide, mener Trygve Mellvang-Berg i Norsk Fjernvarme
Fra 2022 blir det forbudt å fyre med mineralolje på norske byggeplasser. - På tide, mener Trygve Mellvang-Berg i Norsk Fjernvarme
Last ned bilde

Om Norsk Fjernvarme

Norsk Fjernvarme
Norsk Fjernvarme
P.b. 7184 Majorstuen
0307 Oslo

http://www.fjernvarme.no

Norsk Fjernvarme er en interesseorganisasjon for norsk fjernvarmebransje. Foreningen har som hovedmål å fremme utvikling av fjernvarme og -kjøling basert på fornybar eller gjenvunnet energi. Vi representerer i dag 45 selskaper innen produksjon og distribusjon av fjernvarme og -kjøling, samt nær 80 assosierte medlemmer med interesser i bransjen (leverandører og konsulenter). Medlemmene står for over 90 prosent av fjernvarmeproduksjonen i landet.

Følg pressemeldinger fra Norsk Fjernvarme

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norsk Fjernvarme på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Norsk Fjernvarme

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom