Refleksbruken øker
Trygg Trafikks årlige reflekstellinger viser at nordmenn er flinkere til å bruke refleks. Likevel bruker fortsatt under halvparten av oss refleks i mørket. I år som i fjor er det Oslo-borgerne som er aller dårligst til å bruke refleks.

Reflekstellingene for 2020 viser at 45 prosent av oss bruker refleksen. Det er en økning fra 41 prosent fra året før. Trygg Trafikk har sammen med Ipsos gjennomført over 23.000 registreringer over hele landet.
- Det er hyggelig at vi blir bedre og bedre til å bruke refleks, det er en utvikling vi er glade for. Likevel skal vi være ærlige på at vi aller helst hadde sett at det var langt flere som husket på refleksen. Trafikken er et samspill hvor alle bør gjøre det de kan for å hjelpe hverandre, sier kommunikasjonssjef i Trygg Trafikk, Ingrid Trømborg.
Best på landevei
Refleksbruken øker både i sentrumsstrøk og på landevei. I sentrum bruker nå 37 prosent refleks, mens på landevei er det 54 prosent som husker å ta på refleksen. Trygg Trafikk vil gjerne minne om at det ikke er lettere å bli sett i sentrum enn på landevei.
- Det er ingen grunn til å droppe refleksen bare fordi man går i sentrumsgater hvor det ofte er mer gatebelysning. Gatelys kan gi en falsk trygghet, for faktum er at lyspunktene stjeler oppmerksomhet slik at fotgjengerne kan være vanskelig å oppdage. Dessverre skjer det fortsatt en del påkjørsler i opplyste gangfelt.
Nordland er best på refleksbruk
Nordlendingene har som vanlig utpekt seg som de aller beste til å huske refleksen, og tellingene i 2020 viser intet unntak.
- Finnmark var det fylket som hadde flest refleksbrukere i 2019, men etter sammenslåingen med Troms har det nye fylket i nord falt til rett under landsgjennomsnittet. Nordland derimot holder stand og har tatt tilbake tronen som det fylket med høyest andel refleksbrukere.
Oslo-beboere dropper refleksen
Mens refleksbruken er høyest nord i landet, er det helt andre forhold i hovedstaden. Også i år er Oslo-borgerne de dårligste i landet til å bruke refleks.
- Det er absolutt ingen god unnskyldning for å droppe refleksen i Oslo. De fleste oppgir at de ikke bruker refleks fordi de glemmer den. Det går det an å gjøre noe med. Et tips er at du bruker fem minutter i kveld til å feste reflekser på jakker og sekker som du bruker daglig, da har du alltid refleksen med deg. Enklere blir det ikke, sier Trømborg.
Vær oppmerksomme
Trafikken er et krevende samspill der alle trafikanter har et ansvar for å være aktsomme, ta hensyn og ikke utsette noen for fare. Det gjelder ikke minst på mørke vinterveier, mener Trygg Trafikk. De får støtte fra Fremtid, forsikringsselskapet til SpareBank 1 og DNB.
- Det er viktig å være klar over at mer enn halvparten av fotgjengere fortsatt ikke bruker refleks, det betyr at bilførere må senke farten i nærheten av krysninger og aktivt se etter fotgjengere i mørket. Fotgjengere har på sin side et ansvar for å være oppmerksomme på trafikken rundt seg og ikke ta for gitt at sjåførene ser dem, selv ikke når de bruker refleks. Refleksen er ikke en garanti mot uoppmerksomme sjåfører, sier Therese Nielsen, skadeforebygger i Fremtind.
- Det er mange typer reflekser å få kjøpt. Og da er det smart og alltid ha en tilgjengelig som passer akkurat ditt bruk, legger hun til.
Nøkkelord
Kontakter
Christoffer Solstad SteenSenior kommunikasjonsrådgiver
Tel:91888799steen@tryggtrafikk.noIngrid TrømborgKommunikasjonssjef
Tel:995 52 155tromborg@tryggtrafikk.noBilder

Dokumenter
Om Trygg Trafikk
Trygg Trafikk jobber for at færrest mulig skal omkomme eller bli hardt skadet i trafikken. Vi er tilstede i alle landets fylker. Trygg Trafikk er både samarbeidspartner og pådriver overfor myndigheter og bedrifter. Vi er også et bindeledd mellom frivillige aktører og myndigheter.
Følg saker fra Trygg Trafikk
Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Trygg Trafikk på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste saker fra Trygg Trafikk
Leserinnlegg: Å fjerne helseattesten er ansvarsløst11.2.2021 07:00:00 CET | Leserinnlegg
Bilkjøring er en viktig del av menneskers liv og mobilitet, og de fleste eldre bilførere kjører både godt og risikobevisst. Både Nasjonalforeningen for folkehelse og Trygg Trafikk vil at alle som ønsker det skal kjøre bil så lenge som mulig, men det må være trafikksikkerhetsmessig forsvarlig.
8 personer omkom i januar1.2.2021 07:00:00 CET | Pressemelding
Åtte personer mistet livet i trafikken i årets første måned. Månedens siste dag endte på tragisk vis med to omkomne i en ulykke i Troms og Finnmark.
Vi vet at mobil bak rattet er farlig, men vi bruker den likevel20.1.2021 07:00:00 CET | Pressemelding
Altfor mange fikler med håndholdt mobil under kjøring. Det til tross for at 9 av 10 mener det er farlig å bruke mobilen når man kjører bil.
Rekordlavt antall dødsulykker i trafikken i 20201.1.2021 07:00:00 CET | Pressemelding
95 personer mistet livet i trafikken i 2020. Det er 13 færre enn i fjor, og første gang siden tellingene startet at antallet omkomne i et kalenderår er under 100. Trygg Trafikk peker på viktigheten av at politiske beslutninger ikke må motarbeide nullvisjonen om null drepte og hardt skadde i trafikken.
Slik kommer du deg trygt hjem til jul18.12.2020 07:00:00 CET | Pressemelding
Julen betyr vanligvis stor trafikk, med både korte og lange bilturer. Trygg Trafikk tror ikke jula 2020 blir noe unntaksår i trafikken, og oppfordrer oss til å ta det med ro på veien i julestria. Les tipsene for en trygg juletrafikk her.
Sykle om vinteren? Dette må du tenke på9.12.2020 07:00:00 CET | Pressemelding
Å sykle på glatt føre i minusgrader er ingen kunst så lenge du stiller forberedt. Her er Trygg Trafikks tips til en sikker vintersyklingssesong.
I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom