Redningsselskapet

Redningsselskapet styrker gresk sjøredning med spesialbygd redningsbåt

Del

Stortingets visepresident Marit Nybakk var gudmor da redningsbåten «Norway 2» ble døpt på Lesvos lørdag. – Vi er stolte av arbeidet som Redningsselskapet og de greske frivillige i Hellenic Rescue Team gjør for å redde liv. Denne båten er et bidrag til RS sin visjon: Ingen skal drukne, sa hun i sin tale.

Den spesialdesignede redningsbåten skal brukes av frivillige i Redningsselskapets greske søsterorganisasjonen Hellenic Rescue Team (HRT). Båten er en del av et større samarbeid mellom HRT og Redningsselskapet, som Utenriksdepartementet har støttet med 13 millioner kroner.

Vanskelig situasjon
HRT har hatt svært lite ressurser og midler for å drive sjøredning, og sto i en fortvilet situasjon da 850 000 flyktninger kom sjøveien til de greske øyene i 2015.

– Vi hadde 15 sjøredningsbaser, men bare fem redningsbåter. Støtten fra Redningsselskapet betyr enormt mye for oss. Flere båter, mer utstyr og fortsatt trening og opplæring gjør oss i stand til å mangedoble innsatsen, sier HRTs president George Kalogeropoulos.

– Redningsselskapet responderte umiddelbart da vi appellerte om hjelp på verdenskongressen til International Maritime Rescue Federation (IMRF) i juni i fjor, legger han til.

Greske og norske dåpstradisjoner
På tradisjonelt vis ble redningsbåten velsignet med hellig vann av en gresk-ortodoks erkebiskop og tre prester, før Marit Nybakk og Kalogeropoulos klippet en snor i blått, hvitt og rødt.                                                   

– Jeg døper deg «Norway 2». Måtte hell og lykke følge deg og ditt mannskap i din ansvarsfulle gjerning, sa gudmor Marit Nybakk og avsluttet dåpen med å kaste en flaske champagne mot båtsiden.  

Verdifullt samarbeid
Gresk kystvakt, redningsmannskap fra flere europeiske sjøredningsorganisasjoner samt lokale og nasjonale greske myndigheter var invitert til dåpen sammen med mannskapet på den norske redningsskøyta «Peter Henry von Koss», som er stasjonert på Lesvos.

Norges ambassadør i Hellas, Jørn Eugene Gjelstad, representerte Utenriksdepartementet under dåpen.

– Det humanitære samarbeidet mellom Norge og Hellas er verdifullt både nå og for fremtiden. Det er viktig at vi fortsetter å støtte og bygge opp den lokale sjøredningstjenesten i Hellas, og vise at offentlig-privat samarbeid skaper resultater, sa Gjelstad, som også roste befolkningen på Lesvos for empati og støtte til menneskene som har flyktet fra krig og konflikt.

Også maritim direktør Webjørn Knudsen i Redningsselskapet anerkjente innsatsen til HRT .

– Vi kan ikke forestille oss hvordan dere frivillige har stått på for å hjelpe både deres egne og alle flyktningene som har kommet til de greske øyene. Vi er stolte av samarbeidet vårt og det vi har fått til på kort tid. Målet er at Hellas skal få en solid og bærekraftig, frivillig sjøredningstjeneste, sier han. 

5 000 liv
Etter dåpen fikk gjestene komme om bord på RS «Peter Henry von Koss». Redningsskøyta, som er Norges bidrag til Frontex-operasjonen, har reddet over 5 000 mennesker i farvannet mellom Tyrkia og Hellas siden juli 2015. Redningsskøyta skal være på Lesvos til desember.

Fakta: Redningsbåten «Norway 2»

 • Lengde: 9 meter
 • Fart: 45 knop
 • Motor: Yamaha 200 hk x 2
 • Mannskap: 3 - 4 personer
 • Kostnad: 125 000 Euro inkludert utstyr som VHF, varmesøkende kamera, GPS-navigasjon, radar, AIS og førstehjelpsutstyr
 • Bygget av Mostro, i Athen
 • Stasjonering: Etter behov, skal være på Lesvos den første måneden.

Fakta: Redningsselskapet (RS) og Hellenic Rescue Team (HRT)

 • Har samarbeidet siden juni 2015.
 • Utenriksdepartementet har gitt 13 millioner til Redningsselskapet. Støtten skal brukes til innkjøp av rednings-RIBer, rednings- og navigasjonsutstyr, førstehjelpsutstyr, driftsutgifter, vedlikehold og kompetanseoverføring til HRT.
 • Første båt sjøsatt i august 2015 på Kos.
 • Opplæringen foregår både på RS Sjøredningsskolen i Horten og på de greske øyene. Opplæringen i Hellas foretas av sjøansatte og frivillige fra RS, som bruker av fritiden sin på dette.
 • HRT har 2 000 frivillige, 700 jobber med sjøredning

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Last ned bilde
Last ned bilde
Last ned bilde
Last ned bilde
«Norway 2» ble døpt i havna i Mytilini der den norske redningsskøyta også er stasjonert.
«Norway 2» ble døpt i havna i Mytilini der den norske redningsskøyta også er stasjonert.
Last ned bilde
Last ned bilde
Tradisjonell gresk båtdåp utført av gresk-ortodokse prester.
Tradisjonell gresk båtdåp utført av gresk-ortodokse prester.
Last ned bilde
«Norway 2» bidrar til å styrke sjøberedskapen på de greske øyene.
«Norway 2» bidrar til å styrke sjøberedskapen på de greske øyene.
Last ned bilde

Om Redningsselskapet

Redningsselskapet
Redningsselskapet
Drammensveien 288
0283 Oslo

98706757http://www.redningsselskapet.no

Redningsselskapet er en frivillig, humanitær organisasjon. Vår visjon er «Ingen skal drukne». 

Våre 1 500 redningsmenn og -kvinner bemanner 52 redningsskøyter langs hele kysten og på de to største innsjøene. Vi er som regel de første på stedet når uhellet er ute. 

Følg pressemeldinger fra Redningsselskapet

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Redningsselskapet på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Redningsselskapet

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom