Rana Gruber AS

Rana Gruber skal kutte alle CO2-utslipp innen 2025

Del

Elektrifisering skal bidra til at Rana Gruber når målsettingen om å være CO2-fri i 2025, som den første jernmalmgruven i verden.

Gunnar Moe, adm. direktør i Rana Gruber.
Gunnar Moe, adm. direktør i Rana Gruber.

- Vi er stolte over å være den jernmalmprodusenten med lavest miljøavtrykk i verden. Samtidig er kravene stigende hos kunder og samarbeidspartnere, og ved å sette enda mer ambisiøse klimamål forventer vi å kunne styrke Rana Grubers konkurransekraft på lang sikt, sier Gunnar Moe, adm. direktør i Rana Gruber.

Det tradisjonsrike selskapet i Mo i Rana har planer om å bli verdens første produsent av jernmalm helt fri for CO2-utslipp, et mål de skal nå i løpet av 2025.

Med kort vei til havnen i Gullsmedvik med jernbanetransport har Rana Gruber et godt utgangspunkt, og prosesseringen av jernmalmen er allerede drevet på 100 prosent fornybar energi.

Nybrottsarbeid

Selskapet jobber med en elektrifisering av maskinparken, i tillegg til at det er en satsning på del-elektrifisering av Nordlandsbanen. Rana Gruber deltar dessuten i et pilotprosjekt med hydrogendrevne lokomotiver i samarbeid med Sintef og NTNU.

- Selv om CO2-utslippene allerede er svært lave i bransjesammenheng er målet å bli fullstendig karbonfrie innen fem år gjennom prosjekter som krever en del nybrottsarbeid, men hvor vi ønsker å gjøre vårt for å få i gang viktig utvikling både for oss og for samfunnet, sier Moe.

I sum investeres et tresifret millionbeløp i innsatsen på kort og mellomlang sikt. Målet er blant annet å vise at løsninger som er bra for miljøet, klimaet og samfunnet også lønner seg for næringslivet.

- Langsiktige investeringer i grønnere og mer effektive løsninger lønner seg ikke bare for miljøet og klimaet; det er også økonomisk lønnsomt fordi det både gjør arbeidet mer sømløst og gjør produktene mer attraktive på et marked som stiller stadig høyere krav, sier Moe.

Gruvesjefen håper ikke minst satsningen kan bidra til å vise at mineralnæringa tar sitt mandat på alvor, og at de vil være med å gjøre sin del av innsatsen mot reduserte CO2-utslipp på lands- og verdensbasis.

- Mange og store teknologiske prosesser og grundige hensyn til miljø og klima legger grunnlaget for dagens mineralutvinning. De tiltakene vi skal iverksette fremover vil fremtidssikre Rana Gruber og våre nesten 300 arbeidsplasser, sier Moe.

Kontakter

Gunnar Moe, adm. direktør/CEO
gunnar.moe@ranagruber.no
+47 941 47 650

Bilder

Gunnar Moe, adm. direktør i Rana Gruber.
Gunnar Moe, adm. direktør i Rana Gruber.
Last ned bilde

Om Rana Gruber AS

Rana Gruber AS
Rana Gruber AS
Mjølanveien 29
8622 Mo i Rana

+47 75 13 73 00http://www.ranagruber.no/
  • Rana Gruber AS ble etablert i 1937, men jernmalmforekomstene i Dunderlandsdalen har vært kjent siden 1799.
  • Selskapet er en av Norges største aktører innen gruvedrift og utvinning av jernmalm, og et av nøkkelselskapene i Nordland. Produktene som tilbys markedet, er basert på selskapets egne naturlige råstoffer, som blir foredlet, tilpasset og eksportert til kunder over hele verden.
  • I april 2020 inngikk Rana Gruber en samarbeidsavtale med Cargill, som over fem år har en verdi på rundt 5 milliarder NOK. Avtalen sikrer avsetning på all produksjon av Rana Grubers hovedprodukt i perioden.
  • Selskapet har 276 ansatte og produserte 1,8 millioner tonn konsentrat (hematitt og magnetitt) og ulike spesialprodukter i fjor. I 2019 hadde selskapet en omsetning på vel 1,1 milliarder kroner og et EBITDA-resultat på 422 millioner kroner.

Følg pressemeldinger fra Rana Gruber AS

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Rana Gruber AS på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Rana Gruber AS