Rådgivere i høyere utdanning ønsker en mer helhetlig likestillingspolitikk
– Tenk helhetlig, både når det gjelder alle diskrimineringsgrunnlag og hele karriereløpet, mener likestillingsrådgiverne.

Det er tilbakemeldingen fra likestillingsrådgivere ved fem universiteter og høgskoler: Forsvarets høgskole, Universitetet i Agder, OsloMet, Høgskolen i Innlandet og NTNU.
Beskjeden om hvordan man skal få likestillingsarbeidet til å gå framover for universitetene og høgskolene (UH-sektoren) er tydelig: Tenk helhetlig, både når det gjelder alle diskrimineringsgrunnlag og hele karriereløpet og få opp mer kunnskap – gjerne kvalitativ forskning.
OsloMet vil ha likestilling med et positivt fortegn
OsloMet kobler bevisst kultur- og mangfoldsarbeidet, forteller Vibeke Horn, programansvarlig for kultur og mangfold ved universitetet.
Gjennom blant annet bokbad, forestillinger og mangfoldsmarkeringer skal OsloMets kjerneverdi «mangfoldige» prege både arbeids-, studentmiljøet og organisasjonskulturen, ifølge Horn.
– På den måten når vi også hjertene til folk, ikke bare hodene.
Hun ønsker seg en mer positiv vinkling på sektorens mangfoldsarbeid:
– I dette arbeidet har man ofte et veldig fokus på alt som går dårlig. Hvorfor er det sånn? Jeg vil ikke underkjenne utfordringene, men jeg savner at vi også ser verdiskaping og innovasjon som mangfold kan bidra til.
– Kan et mangfoldskompetent universitet bidra til økt kvalitet på forskning og utdanning, og i så fall, hvordan kommer vi dit, spør Horn.
Likestillingskrav med sanksjoner
Tidligere har det vært mange krav uten særlige sanksjoner, mener Horn. Nå begynner en annen virkelighet:
– Nå må vi ha handlingsplan knyttet til forskningsmidler, siden EUs krav til handlingsplan for likestilling betyr at uten plan, ingen finansiering.
– Tidligere var det utfordrende å koordinere alle kravene som kom, for eksempel gjennom tildelingsbrev. Og i praksis var kravene uten sanksjoner, så hvor alvorlig var det da å ikke ha noen handlingsplan?
Men nå mener Horn at likestillingsarbeidet i større grad vil komme inn i kjernevirksomheten til UH-institusjonene.
– En av «byggeklossene» (de obligatoriske kravene, journ.anm.) i EU-kravet handler om opplæring, og da vil det komme inn i ledelse, noe som er veldig positivt.
Nøkkelord
Bilder

Lenker
Om Kifinfo
Kifinfo drives av Kilden kjønnsforskning.no for Komité for kjønnsbalanse og mangfold i forskning (Kif-komiteen). Sekretariat hos Universitets- og høgskolerådet.
Følg pressemeldinger fra Kifinfo
Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Kifinfo på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Kifinfo
– Klasse er en usynlig forskjell i akademia29.6.2022 11:49:21 CEST | Pressemelding
Hvor vanlig er det å være førstegenerasjonsakademiker i Norge? Det vet vi ikke, ifølge forskere på feltet, fordi så få forsker på sosial bakgrunn i akademia.
Startskuddet går for europeisk likestillingsprosjekt9.6.2022 11:12:38 CEST | Pressemelding
Denne uka samles organisasjoner fra 21 land for å fremme likestilling i europeisk forskningspolitikk.
Tilsette ved universitetet saknar fellesskap med kollegaer3.6.2022 15:16:52 CEST | Pressemelding
Forfattarane av ein ny rapport foreslår at institusjonane tar ansvar for eit inkluderande arbeidsfellesskap og at dei diskuterer kva som er målet med likestilling og mangfald.
Sverige har kartlagt seksuell trakassering i akademia23.5.2022 12:56:27 CEST | Pressemelding
Over halvparten av de kvinnelige stipendiatene har opplevd uønsket seksuell oppmerksomhet. Det kommer fram i en ny svensk rapport.
– Sykepleie ser ut til å forbli kvinnedominert13.5.2022 15:22:47 CEST | Pressemelding
Alle utdanningsinstitusjonene sier at de er opptatt av kjønnsbalanse, men det er litt uklart hvor viktig enkelte profesjonsstudier egentlig synes det er, mener forsker Jan Messel fra OsloMet.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom