Private barnehager advarer sterkt mot å la kommunene få kontroll over finansieringen
Medlemsbarnehagene til PBL (Private Barnehagers Landsforbund) har ingen tro på at det vil være i barnas eller de ansattes interesse dersom det blir opp til kommunene å velge finansieringsform, finansieringsnivå og lengde på kontrakter med private barnehager.

«Private barnehager ble bygget opp i en periode hvor det var mangel på barnehageplasser. Vår barnehage ble bygget opp og har vært drevet av foreldre for å sikre barna barnehagetilbud med høy kompetanse. Ved å overlate finansiering til kommunen vil de skjære ned på tilskudd til et minimum og ødelegge det vi har bygget opp gjennom 30 års drift.»
Slik lyder ett av de mange fritekstsvarene PBL har fått inn i en fersk medlemsundersøkelse om finansiering av private barnehager. 841 av PBLs 2133 medlemsbarnehager har svart på undersøkelsen.
– Sjelden har tilbakemeldingene fra medlemsbarnehage vært mer entydige enn i denne undersøkelsen. Barnehagene, som har førstehånds erfaring med hvordan kommunene arbeider, har ingen tillit til at kommunene vil ivareta barnehagenes forutsetninger for å jobbe med kvalitet dersom de nasjonale reglene for finansiering skulle bli opphevet, sier administrerende direktør Anne Lindboe i PBL.
Utvalg foreslår å oppheve nasjonale regler
Bakgrunnen for undersøkelsen er at velferdstjenesteutvalget, i NOU 2020:13 «Private aktører i velferdsstaten», foreslår at kommuner skal få større innflytelse over finansieringen av private barnehager. På side 521 oppsummerer utvalget:
«Utvalget foreslår å oppheve nasjonale regler for finansering av private barnehager, og at det blir opp til kommunen å velge både finansieringsform, finanseringsnivå og lengden på kontrakten med private barnehager i sin kommune.»
PBL har på bakgrunn av forslaget bedt medlemsbarnehagene ta stilling til en rekke påstander om hva et slikt forslag vil innebære for barn og barnehager i sin kommune. Noen av funnene er:
- 77,4 prosent av respondentene er enten helt uenige eller uenige i påstanden "En slik endring i finansieringssystemet vil være i de ansattes interesse."
- 77,5 prosent er enten helt uenige eller uenige i påstanden "En slik endring i finansieringssystemet vil gi bedre barnehager for barna."
- 71,5 prosent er helt uenige eller uenige i påstanden "Jeg har tillit til at likebehandlingen av barn i private og kommunale barnehager blir godt ivaretatt i min kommune, også med et slikt system som Velferdstjenesteutvalget foreslår."
Starter i feil ende
Anne Lindboe i PBL peker på at begrunnelsen for velferdstjenesteutvalgets forslag er å spare penger, men at utvalget da starter i feil ende av sektoren:
– Dersom målet er å få mest mulig velferd for hver offentlig krone, kan det stilles spørsmål ved at man først skal kutte ressursbruken i den halvparten av barnehagesektoren som leverer like gode tjenester, men til en lavere kostnad for det offentlige, sier Anne Lindboe.
En av tre private barnehager går allerede i minus. I 2019 hadde ordinære private barnehager i gjennomsnitt et årsresultat på 2,2 prosent.
– Det er ikke mer enn det må være for å kunne drive langsiktig kvalitetsarbeid, kompetanseheving og for å ivareta kvaliteten på barnehagebygninger og lekeplasser, sier Anne Lindboe.
«En sikker død»
Gjennom fritekstsvar har mange av barnehagene gitt nærmere beskrivelser av hva de tror vil være konsekvensene av å la kommunene velge finansieringsform, finansieringsnivå og lengde på kontrakter med private barnehager.
Her er noen eksempler på typiske tilbakemeldinger:
«All vår erfaring viser at kommunen sin økonomi bestemmer kvaliteten og finansieringen av de private barnehagene. I forhold til økonomi opplever vi at kommunen er en motarbeider og ikke en medarbeider. Opplever at de stadig finner på nye tiltak for å prøve å holde utgifter i egne barnehager så lavt som mulig for å "spare" tilskudd til de private.»
«Tilliten til kommunene er i dag allerede liten. Vi vet at kommuner allerede gjør mest mulig for å gi minst mulig til private barnehager. Dette går igjen i møter osv. Å gi ansvaret til kommunene vil være en sikker død for alle private barnehager.»
«Blir dette vedtatt, blir min barnehage lagt ut for salg, har ikke helse til å oppdra kommunepolitikere.»
«Til tross for lange arbeidsdager, mye uforutsigbarhet, mekling og kjekling og stadig nye krav elsker jeg jobben min, og ønsker å fortsette å utvikle en best mulig barnehage sammen med mine flott ansatte. Men et sted går grensa. Og den frykter jeg er nær om dette blir vedtatt. Jeg driver ikke barnehage for å tjene store penger, men vi må ha sunn drift, penger til vedlikehold og forutsigbarhet. Dersom kommunen skal kunne bestemme hvor lenge vi får avtale om driftstilskudd vil det bli lite attraktivt å investere i nytt, ta opp lån for nødvendige utbedringer.»
Nøkkelord
Kontakter
Anne Lindboe, administrerende direktør i PBL
Telefon: 465 01 940 eller e-post: anne.lindboe@pbl.no
Marius IversenDirektør kommunikasjon og samfunnskontakt Avdeling: Kommunikasjon og samfunnskontakt
Tel:75 55 37 52Tel:976 74 720marius@pbl.noØyvind JohansenKommunikasjonsrådgiver Avdeling: Kommunikasjon og samfunnskontakt
Tel:75 55 38 87Tel:480 50 590oj@pbl.noBilder

Lenker
Om PBL (Private Barnehagers Landsforbund)
PBL (Private Barnehagers Landsforbund) er en landsomfattende interesse- og arbeidsgiverorganisasjon for private barnehager.
PBL har 2133 medlemsbarnehager fordelt på mer enn 200 kommuner i hele landet.
PBLs formålsparagraf lyder: "PBL skal bidra til å øke kvaliteten og verdiskapningen i medlemsbarnehagene, til beste for barn, foreldre/foresatte, ansatte, eiere og samfunnet for øvrig."
Følg pressemeldinger fra PBL (Private Barnehagers Landsforbund)
Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra PBL (Private Barnehagers Landsforbund) på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra PBL (Private Barnehagers Landsforbund)
PBL om endringer i barnehageloven: Bra med mer åpenhet, men dette løser ikke utfordringene i sektoren8.4.2022 13:15:41 CEST | Pressemelding
– Vi heier på gode tiltak som kan bidra til enda bedre åpenhet i en allerede gjennomregulert barnehagesektor. Noen av regjeringens lovforslag er fornuftige, mens andre forslag tvinger barnehager til å bruke mye mer penger på administrasjon og byråkrati, uten at effekten av tiltakene står i samsvar med kostnadene.
Jørn-Tommy Schjelderup ny administrerende direktør i PBL25.3.2022 09:29:25 CET | Pressemelding
Jørn-Tommy Schjelderup (53) er ansatt som administrerende direktør i PBL (Private Barnehagers Landsforbund). Med 20 års fartstid i sentrale stillinger i PBL er han en av dem som kjenner norsk barnehagesektor aller best.
Anne Lindboe går av som PBL-direktør3.1.2022 10:53:06 CET | Pressemelding
Anne Lindboe slutter i jobben som administrerende direktør i PBL (Private Barnehagers Landsforbund). – Det har vært en stor ære å få jobbe for alle de flotte og viktige medlemsbarnehagene i PBL. Men nå er tiden kommet for å gå videre og søke nye utfordringer, sier Lindboe.
PBL om flertallet i Storberget-utvalget: Oppsiktsvekkende brudd med barnehageforliket16.6.2021 11:31:37 CEST | Pressemelding
– Flertallet har lagt frem et forslag som i realiteten er et angrep både på barnehageforliket, prinsippet om likebehandling av barn, og på foreldrenes rett til å velge den barnehagen de ønsker for sine barn. Det kan ikke PBL støtte.
Barnehagefinansiering for kvalitet og mangfold15.6.2021 10:18:12 CEST | Debattinnlegg
Kutt eller satsing? Mangfold eller ensretting? Muligheter for alle, eller muligheter bare for noen? Uansett hva vi ønsker for barnehagesektoren, ligger noen av de viktigste verktøyene i hvordan den finansieres.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom