Norsk Folkehjelp

Priv. til red.: Presseinvitasjon til frokostarrangementet "I skyggen av Putins atomvåpentrusler: Veien videre for kjernefysisk nedrustning", 9. juni 2022

Del

Norsk Folkehjelp, ICAN Norge, AUF og Norske Leger mot Atomvåpen inviterer til frokostarrangement 9. juni kl. 08.00-09.15 på Kulturhuset. Med dette arrangementet ønsker vi å skape en arena hvor vi kan snakke om den krevende atomvåpensituasjonen verden, og spesielt Europa, står i, i dag. Målet er en samtale om viktige skritt som må tas på veien videre for nedrustning og for å samle krefter som ønsker fremgang.

Krigen i Ukraina og Vladimir Putins trusler om bruk av atomvåpen er nok en påminnelse om hvor farlig det er å leve i en verden der noen mektige stater insisterer på at deres sikkerhet må bygges på evne til masseødeleggelse. For å redusere risiko for bruk av atomvåpen må vi få framdrift i arbeidet med kjernefysisk nedrustning. Men hvordan? Hvilke planer har Norges regjering? Og hva skal egentlig skje på møtet i Wien 21-23 januar der Norge og Tyskland som eneste NATO-land skal delta som observatører på et møte om FN-traktaten som forbyr atomvåpen?
Arrangementet på Kulturhuset vil sette fokus på dagens atomvåpenkontekst med utgangspunkt i funnene i den siste utgaven av Norsk Folkehjelps Nuclear Weapons Ban Monitor. Deretter vil Beatrice Fihn, direktør i International Campaign to Abolish Nuclear Weapons (ICAN), snakke om hvordan sanksjonene mot Russland bør benyttes til å presse fram vilje til forhandlinger om nedrustning og ICANs planer for møtene i Wien i forbindelse med atomvåpenforbudets første statspartsmøte.
Arbeiderpartiet ble invitert til å informere om regjeringens planer, men har dessverre takket nei til å delta. Derimot kommer AUF som vil tydeliggjøre sine forventninger til Norges innsats for å styrke arbeidet med nedrustning og sette fokus på atomvåpens humanitære konskvenser.
Vi inviterer alle til det som blir et dagsaktuelt og viktig arrangementet om en av dagens største utfordringer; den altfor reelle trusselen om bruk av atomvåpen.
Vel møtt!
Panel:
Grethe Østern, redaktør for Norsk Folkehjelps Nuclear Weapons Ban Monitor.
Beatrice Fihn, Direktør av ICAN og mottaker av Nobels Fredspris på vegne av ICAN i 2017. Fihn vil snakke om ICANs forventinger til Wien, hva det kan bety og hva vi kan oppnå.
Nirmah Ramzan, fylkesleder i Viken AUF. Nimrah vil uttrykke AUFs forventninger til regjeringen når det gjelder arbeid med nedrustning.
Innleggene vil være etterfulgt av mulighet for spørsmål og/eller kommentarer

Nøkkelord

Kontakter

Om Norsk Folkehjelp

Norsk Folkehjelp
Norsk Folkehjelp
Stortorget 10
0155 Oslo

22 03 77 00http://www.folkehjelp.no

Norsk Folkehjelp er fagbevegelsens humanitære solidaritetsorganisasjon. Vi er en medlemsorganisasjon, og våre strategiske områder er rettferdig fordeling av makt og ressurser og vern om liv og helse. Vi jobber innenfor hovedområdene internasjonalt utviklingssamarbeid, humanitær nedrustning, redningstjeneste og flyktning og integrering. Norsk Folkehjelp har 2200 ansatte i 40 land. 

Følg pressemeldinger fra Norsk Folkehjelp

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Norsk Folkehjelp på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Norsk Folkehjelp

Historisk FN-møte satte kursen for atomvåpennedrustning24.6.2022 15:48:42 CEST | Leserinnlegg

I FN i Wien vedtok det første statspartsmøtet for FN-traktaten som forbyr atomvåpen Sankthansaften en banebrytende 50-punkters handlingsplan og en sterk og klar politisk erklæring. Det historiske møtet, som fant sted i en tid med økende risiko for atomkrig, satte kursen for arbeidet fremover med å iverksette denne unge og viktige traktatens mål om å få verdens ni atomvåpenstater til å ruste ned sine arsenaler. Den kursen må Norge følge.

Norsk Folkehjelp; gir regjeringen skryt for å delta på møtet om atomvåpenforbud23.6.2022 08:55:44 CEST | Pressemelding

Selv om Norsk Folkehjelp mener at Norge bør undertegne og ratifisere forbudstraktaten, vil Norsk Folkehjelp gi regjeringen skryt for at den ved å være først ut i NATO til å melde seg som observatør til statspartsmøtet, brøt vekk fra forventningen i alliansen om at alle medlemslandene må være med på å både ignorere og trykke ned FN-flertallet som støtter forbudstraktaten. Det førte til at også Tyskland, Nederland og Belgia (som alle har amerikanske atomvåpen på sitt territorium) også sluttet seg til som observatører.

Norsk Folkehjelp krever skjerpede rutiner i Norfund etter en historisk dom for drap på miljøaktivist i Honduras.21.6.2022 15:38:56 CEST | Pressemelding

Den honduranske forretningsmannen, og tidligere rådgiver for det norske statlige investeringsfondet Norfund, David Castillo, ble i går dømt til 22 år og 8 måneder i fengsel for å ha planlagt drapet på miljøaktivisten Berta Caceres. Caceres (42) ble skutt og drept i eget hjem i 2016 for å ha kjempet mot utbyggingen av et stort vannkraftverk i Rio Blanco-området i Honduras.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom